Haberler

Kayseri: Kayserili Mucitlerin Güneş Enerjili Formula Otomobili

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin katkısıyla Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretilen ve TÜBİTAK'ın Formula-G yarışında 14. olan "güneş enerjili otomobil" kamuoyuna tanıtıldı.

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin katkısıyla Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretilen ve TÜBİTAK'ın Formula-G yarışında 14. olan "güneş enerjili otomobil" kamuoyuna tanıtıldı.

EÜ Rektörlük binası önünde gerçekleştirilen otomobilin tanıtımında, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Güney ve otomobilin yapımına katkı sağlayan öğrenciler hazır bulundu. Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynağı-Güneş (TYEK-G) adını verdikleri otomobili, Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Mürsel Çınar'ın danışmanlığında Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliği bölümü öğrencilerinin tasarlayarak ürettiklerini kaydeden Prof. Dr. Güney, 250 kilogram ağırlığındaki otomobilin saatte yaklaşık 50-60 kilometre hız yaptığını söyledi. Prof. Dr. Güney, TÜBİTAK tarafından İzmir ve İstanbul'da yapılan Formula-G yarışmalarında söz konusu araçla 37 üniversite arasında 14. olduklarını belirterek, otomobilin ilk tecrübeleri olduğunu dile getirdi. Otomobilin maliyetinin yarışmada birinci olan İstanbul Teknik Üniversitesi güneş otomobilinin beşte biri oranında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güney, böyle bir projeye imza atmaktan gurur duyduklarını kaydetti.

Projenin fikri oluştuğunda öncelikle sponsor arayışına başladıklarını, ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz da, EÜ Rektörlüğü'nün, TÜBİTAK'ın ve POAŞ'ın maddi desteğinin yanı sıra danışmanlık ve parça temini konusunda da başka yerlerden destek aldıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, güneş otomobilini 2 ay gibi çok kısa bir sürede ürettiklerini vurgulayarak, otomobilde kullandıkları güneş panellerinin çok verimli olmadığına işaret etti. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Esneyebilen elastik paneller ve otomobilin aerodinamik yapısına uygun paneller olsaydı çok daha iyi olacaktı. Dereceye girenler de çoğunlukla bu panelleri kullanmışlardı. Bu önemli bir ayrıntı. Ancak, çok pahalı olduğu için biz kullanamadık. Daha fazla mali destek bulsaydık o panellerden kullanabilirdik. Daha verimli ve hafif olurdu. Bizim panellerimiz yaklaşık 56 kilogram olmasına rağmen bu paneller 12-15 kilogram arasında değişiyor. Yaklaşık 30-40 kilogram dezavantajımız var. Diğer taraftan 2 tane toplam 46 kilogram ağırlığında akü kullanıyoruz. Lityum-iyon ya da diğer hafif akülerden kullansaydık yaklaşık 30 kilogram daha hafif olacaktı aracımız. Hafifleyen araç mevcut enerjiyle daha hızlı ve daha uzun bir yol kat edecekti. O zaman da tahmin ediyorum dereceye girerdik'' dedi.

Güneş otomobilinin yaklaşık 15 bin YTL'ye mal olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, gelecek yıl da hidrojen otomobilleri yarışına katılacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından sürücü Serdar Ünsal, gösteri sürüşü yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title