Haberler

İzmir Karaciğer Nakilli Perihan, İkinci Hayatında Artık Anne

Siroz hastalığı nedeniyle ilk bebeğini düşük yaparak yitiren, bir daha anne olamayacağı korkusu yaşarken 2 yıl önce karaciğer nakliyle ikinci hayata başlayan 26 yaşındaki Perihan Akbal anne oldu.

Siroz hastalığı nedeniyle ilk bebeğini düşük yaparak yitiren, bir daha anne olamayacağı korkusu yaşarken 2 yıl önce karaciğer nakliyle ikinci hayata başlayan 26 yaşındaki Perihan Akbal anne oldu. '2 yıldan önce gebelik çok riskli' uyarılarına karşın hamile kalan Perihan Akbal, 8 aylık erken doğumla bir erkek bebek dünyaya getirdi. Alper adı verilen bebeğinin mutluluğunu yaşayan genç anne, "Bebeğimi kucağıma alınca, bana nakledilen karaciğer sanki vücuduma daha çok uyum sağladı. Bambaşka bir duygu bu, tarif edilmez yaşanır" dedi.

Perihan, İzmir'de 2003 yılında mide kanaması geçirdi. Bu kanamanın ardından çeşitli hastanelerde tedavi gördü. Akbal'da mide kanamasına yol açan nedenin otoimmün (sebebi bilinmeyen) hepatite bağlı siroz olduğu ortaya çıktı. Perihan bu hastalıkla mücadele ederken 4 Aralık 2011 tarihinde serbest meslek sahibi 26 yaşındaki Ali Akbal ile evlenerek Aydın'a gelin gitti. Ancak genç kadının hastalığı ilerledi, Akbal çifti en güzel günlerini hastanelerde geçirmek zorunda kaldı.

İLK BEBEĞİNİ DÜŞÜRDÜ

Anne olmayı her şeyden çok isteyen Perihan Akbal, karaciğer sirozlu hastaların hamile kalmasının çok zor ve riskli olduğunu bilmesine karşın hamile kaldı. Ancak hastalığı yüzünden talihsiz bir gebelik geçirdi ve düşük yaptı. Hastalığı daha da ilerleyen Akbal, bir dostlarının önerisi üzerine karaciğer nakli için İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Ailesinden donör arandı ama uygun hiçbir yakını bulunamadı. Bunun üzerine Akbal'ın adı kadavradan karaciğer bekleyenler listesine yazıldı.

KADAVRADAN KARACİĞER BULUNDU

6 ay olmadan Akbal için aranan karaciğer bulundu. 21 Ekim 2013 tarihinde 'bağış organ' müjdesiyle Aydın'dan İzmir'e Kent Hastanesi'ne gelen Akbal'a, Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından nakil gerçekleştirildi. Sağlığına kavuşup normal yaşamına dönen genç kadın, anne olma arzusunu uyarılara karşın çok fazla erteleyemedi. Hamile kalan Perihan Akbal, evliliklerinin 4'ÜNCÜ yıldönümünde, erken doğumla 2 KİLO 390 gram ağırlığında, 48 santimetre boyunda minik bebeği Alper'i dünyaya getirdi.

DÜNYALARI ALPER BEBEK OLDU

Nakilden sonra eşiyle Bodrum'da yaşamaya başlayan Perihan Akbal, ikinci hayatta anne olma mutluluğunu şöyle anlattı:

"Eşime bir evlat veremeyeceğim diye çok korkuyordum. Tek isteğim anne olmaktı. İlk bebeğimi kaybettiğim için psikolojim bozulmuş, kendimi eve hapsetmiştim, evden çıkamaz hale gelmiştim, kimselerle görüşmüyordum. Bu durum hastalığımı da ilerletmişti. Kent Hastanesi'ne başvurduğumda bana büyük moral veren çok güzel bir ekiple karşılaştım. Nakilden sonra yoğun bakımda ilk kez güzel bir güne gözlerimİ açtım. Nakilden sonra doktorlarım çok zor bir sürecin beni beklediğini söyledi. Organı vücudumun kabul edip etmeyeceği, kan değerlerimdeki değişimlerin neye yol açacağı, böyle bir süreç başlamıştı. Doktorum hamilelik konusunda beni uyardıktan sonraki kontrolümde ben hamileydim, planlamamıştım, sürprizdi. Doktorum, 'yapacak bir şey yok, inşallah sorun yaşamayız' dedi. Çok şükür sorun yaşamadım ama oğlum aceleci davrandı, doğuma İzmir'e bile yetişemedik, Bodrum'da sezaryenle 8 aylık dünyaya geldi, hem de evlilik yıl dönümümüzde. 19 gün kuvözde kaldı. En zor günler o günlerdi. Sonunda onu kucağıma aldım.

'HERKES ORGANLARINI BAĞIŞLASIN'

Herkesin organlarını bağışlamasını isteyen Perihan Akbal daha sonra şunları söyledi: "Organ bağışı hayat kurtarıyor. Bana organını veren kişinin de ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Bebeğimi kucağıma alınca bana nakledilen bağış karaciğer sanki vücuduma daha çok uyum sağladı. Bambaşka bir duygu bu; tarif edilmez, yaşanır. Her anne bilir bu duyguyu. Oğlum, çektiğim bütün sıkıntılara değdi."

'2 YIL ÇOCUK SAHİBİ OLMALARINI İSTEMİYORUZ'

Karaciğer sirozu hastaların çocuk sahibi olma şanslarının hastalığa bağlı olarak çok düşük olduğunu, ama nakil sonrası evlat sahibi olabildiklerini belirten İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç da şöyle konuştu:

"Ancak hastalarımızın nakilden sonraki 2 yılda çocuk sahibi olmalarını istemiyoruz. Bazen gebeliğin de karaciğere kötü etkileri olabiliyor. Perihan'ın da nakilden sonra geçen süre 2 yıl olmamıştı, aksilik de yaşamadı. Hastalarımız nakilden sonra normal bir yaşama geçiyor. Perihan da bir örnek. Perihan'ın takipleri ve doğum süreci normal gitti, bundan sonra da normal gideceğini düşünüyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bodrum Aydın İzmir Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title