Haberler

İlk Kez Ekilen Stevia Bitkisinin Hasadına Başlandı

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilk kez emekli albay Selahattin Güvenç tarafından 2 dekar alanda ekilen stevia bitkisinin hasadına başlandı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilk kez emekli albay Selahattin Güvenç tarafından 2 dekar alanda ekilen stevia bitkisinin hasadına başlandı.

Ana vatanı Arjantin ve Paraguay olan stevia bitkisi Burhaniye iklimini sevdi. Bitkinin diyabet ve obezitenin önlenmesi için umut olduğu bildirildi. Burhaniye -Edremit yolunun kenarında Burhaniye Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle ekimi yapılan stevia bitkisinin yöre şartlarına çok uygun olduğu bildirilirken, yaygınlaştırılacağı açıklandı. Hasat edilen bitkinin yaprakları ayrılarak kurutulmaya başlandı.

Üretici Selahattin Güvenç, "Ana vatanı Arjantin. Ancak bunun anavatanı artık Türkiye. Buranın toprağını ve iklimini çok sevdi. Biz Prof. Dr. Kenan Turgut ile Akdeniz Üniversitesi'nde 2 buçuk yıl ekimi ve adaptasyonu konusunda çalışma yaptık. Onun kontrolünde üretime karar verdim. İlk defa Burhaniye'de ektim. Kaymakamlık ve Tarım Müdürlüğü'nün desteğiyle üretime başladım. Burası

Türkiye'de lokomotif olacak. Artık diyabet hastaları için şeker problemi yok. Sağlıklı bir hayatları olacak. Obeziteler için çok önemli. Çünkü kalori sıfır. Çocuklar için çok önemli. Bundan böyle çocukların diş mineleri çatlamayacak. Sağlıklı hayata hoş geldiniz" dedi.

Tarımda alternatif ürünler peşinde olduklarını bildiren kaymakam Ali Uslanmaz da, "Burhaniye ilçemizde tarımda alternatifler arıyoruz. Stevia şekerin ana maddesi. Sıfır kalorisi var. Şekerden 25 kat daha tatlı. Diyabetliler için çok önemli. Bitkinin yaygınlaştırılması ve Burhaniye'de tanınması için kaymakamlık olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik" dedi.

Bakanlığın kanunla verdiği görevlerin dışında bazı araştırmaları olduğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, "Stevianın yöreye uygun olduğunu gördük. Kaymakam bey maddi ve manevi desteği veriyor. Yetiştiricimizle iş birliği halinde çalışacağız. Önemli bir ürün. Yetiştiriciliği artıracağız. Uygun olan ilçelere yaygınlaştıracağız. Diyabet hastalarının ihtiyacını karşılayacak. Yetiştiricimize teşekkür ediyoruz. Bu bitkiyi ülke genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Burhaniye Arjantin Türkiye Politika Güncel Haberler

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını 'annesi' olarak tanıtmış

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını "annesi" olarak tanıtmış

Bakmadan Geçme

Yaprak Dökümü'nde Cem neden öldü? Yaprak Dökümü'nde Cem karakterinin ölüm sebebi ne? 23 Mayıs Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 23 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 22 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Karısını annesi olarak tanıtıp 12 yaşındaki kızı taciz etti! Olay ne, nerede oldu? Philips boykot mu? Philips İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Philips Türk malı mı, sahibi kim? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! #129349 Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Yarın okullar tatil mi? 23 Mayıs okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Senua's Saga: Hellblade II İncelemesi: Büyüleyici Grafikler ve Derin Hikaye Ayhan Bora Kaplan davasındaki Süleyman Soylu detayı ne? Olay ne, ne oldu? Survivor final tarihi ne zaman? Survivor All Star ne zaman bitecek, şampiyonluk ödülü nedir? Sakarya Belediyesi hangi parti? Sakarya Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Sakarya yerel seçim sonuçları! Ubisoft'un Ücretsiz FPS Oyunu XDefiant Piyasaya Sürüldü: İşte Sistem Gereksinimleri 22 MAYIS YEMEKTEYİZ CANLI İZLE Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Yıldız Çağrı Atiksoy ve Berk Oktay kızlarına ne isim verdi? ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ 2024: Asgari ücrete zam yapılacak mı, ne kadar kaç TL yapılacak?
Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title