Haberler

Ikby'de Renkli Seçim Rekabeti

Erbil, KDP'nin sarı renklerine bürünürken, Süleymaniye'de KYB'nın yeşil ve Goran'ın lacivert renkleri hakim Seçim hazırlığında KDP, renkli reklam çalışmaları ve özel afişleriyle öne çıkıyor Seçimde KDP'nin birinci olacağı, KYB'nin ise Goran'dan dolayı güç kaybedeceği tahmin ediliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 21 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimleri yaklaşırken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi arasındaki renkli rekabet dikkati çekiyor.

Parlamentodaki 111 sandalyenin yeni sahiplerini bulacağı seçime 31 oy pusulasıyla giriliyor. Farklı partilerden ve bağımsızlardan oluşan bin 138 aday seçimlere katılacak. Seçim bürolarının açıldığı Erbil'de, akşam saatlerinde, partiler, konvoylar halinde caddelerde tur atarak seçim propagandası yapıyor. Seçim havasının hakim olduğu şehirde, sokaklar, caddeler, partilerin amblem ve afişleriyle donatıldı.

KDP önde gidiyor

IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğineki KDP, şimdiden seçimin galibi olarak gösteriliyor. Partinin seçim çalışmalarında, Erbil ve Duhok'a ağırlık verildi. İki kentin sokak ve caddeleri, üzerinde "PDK" yazan sarı renkteki amblem, bayrak ve milletvekili adaylarını tanıtan afişlerle süslendi. KDP, bu seçimlerde bir ilk olarak Süleymaniye'de de güçlü bir seçim kampanyası başlattı.

KDP, propaganda faaliyetlerinde, bölgedeki güvenliğe, istikrara ve ekonomik refaha vurgu yapan reklamlar kullanıyor. Gençlere, kadınlara ve yaşlılara özel seçim afişleri hazırlayan KDP, renkli, dikkat çekici çalışmalarıyla öne çıkıyor. KDP, "tüm işçi, çiftçi, kadın ve gençlerin temsilciliğini yapıyoruz" sloganını dillendiriyor.

Diğer partilere göre daha profesyonel bir seçim kampanyası yürüten parti, hayata geçirilen proje ve hizmetleri vatandaşa anlatarak daha iyi bir gelecek için seçmenin güvenini istiyor. Partinin seçim hazırlıkları için ABD'den, alanında uzman özel bir ekip getirdiği ifade ediliyor.

KYB için Talabani'siz ilk seçim

Almaya'da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği ise daha çok kalesi olarak gördüğü Süleymaniye'de seçim çalışmalarını yürütüyor. Kent, KYB'nin gül amblemli yeşil renklerine büründü. KDP'nin seçim startını Mesut Barzani verirken, KYB'de ilk kez Celal Talabani'siz bir seçim hazırlığı yapılıyor. 136 sloganla seçimlere hazırlanan KYB, farklı bir parlamento vaat ediyor.

Daha önceki seçime "Kürdistan Listesi" adı altında, KDP ile ortak giren KYB, bu sefer ayrı bir liste ile yarışacak. Güç gösterisinde bulunmak isteyen KYB'nin, Talabani'siz girdiği bu seçimde zorlanacağı, özellikle Goran Partisi'ne karşı güç kaybedeceği belirtiliyor. Bu arada Sivil dergisi, KYB'nin, seçim sürecinde Talabani'nin sağlık durumunu gizli tutacağını iddia eden bir haber yayınlandı. Derginin, ismini vermek istemediği bir KYB üyesine dayandırdığı haberi, partide tartışmalara yol açtı. KYB yöneticileri iddiayı yalanlasa da rakip partiler, bunu seçim malzemesi olarak kullanıyor.

Goran yükselişte

Noşirvan Mustafa liderliğindeki Goran Partisi, ana muhalefetin en güçlü partisi olarak öne çıkıyor. "Mum" amblemli Goran'ın, bu sefer Talabani'nin kalesi sayılan Süleymaniye'de önemli bir başarı elde edeceği tahmin ediliyor. KYB'den 2007 yılında ayrılarak kendi partisini kuran Mustafa, sert muhalefetiyle biliniyor. Lacivert renkli seçim afişlerinde de sert muhalif çizgi kendini gösteriyor. Parti, "Oyun ve vicdanın satılık değildir", "Petrol sadece iki ailenin değil, hepimizin", "Daha iyi bir yaşam için yeni bir iktidar" gibi 41 sloganla seçimlere giriyor.

Diğer bir muhalefet partisi İslami Birlik (Yekgirtu) ise kendisini seçmene değişimin adresi olarak gösteriyor. Bölgede bir zamanlar etkili olan Komünist Partisi de "laik bir perspektifte, kadın ve gençlerin hakkının korunacağı sözünü veriyoruz" sloganını kullanıyor. Parti, bu seçimlerde bir ilk olarak başörtülü adaya listesinde yer verdi.

Komala İslam, Fakir ve Yoksullar Partisi ile Irak Türkmen Cephesi de IKBY'nin seçim hazırlığı yapan diğer partileri olarak dikkati çekiyor.

Seçim hazırlıkları özgür bir ortamda yürütülüyor

Zaman zaman afiş çalışmalarının yapıldığı yerlerde, parti üyeleri arasında kavgaya varan gerginlikler yaşansa da bölgede en özgür ortamın bu seçimde yaşandığı belirtiliyor. IKBY Yönetimi, her partiye seçim propagandasını özgürce yürüteceği bir ortam sağladı. Örneğin KDP'nin kalesi olarak bilinen Erbil'de, diğer partilerin propaganda faaliyetlerine herhangi bir engel çıkarılmadı. Her partiye, projelerini halka anlatmalarına imkan verecek bir ortam sağlandı.

IKBY Parlamentosu'nda, hali hazırda KDP'nin 30, KYB'nin 29, Goran'ın 23, Yekgirtu'nun 6, Komala İslam'ın 4, Komünist Parti'nin 1, Sosyalist Parti'nin 2, İslami Hareket Partisi'nin 2, Emek Partisi'nin 1 ve bağımsızların 2 sandalyesi var. 11 sandalye azınlıklar ve gayrimüslimler için tahsis edildi. Türkmenlerin 5, Asurilerin 2, Yezidilerin 2, Keldani ve Süryanilerin de birer kontenjanı bulunuyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Süleymaniye Erbil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title