Haberler

"Haydar Aliyev ve Türkiye"

Güncelleme:

GAÜN ve Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda "Haydar Aliyev ve Türkiye" konulu etkinlik düzenlendi.

Azerbaycan Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in 91. Doğum yılı anısına Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda "Haydar Aliyev ve Türkiye" konulu etkinlik düzenlendi.

Azerbaycan Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in 91. doğum yılı anısına Gaziantep Üniversitesinde bu anlamlı törenin düzenlenmesinden büyük bir şeref duyduklarını belirten Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı ; dili, tarihi, coğrafyası, duygu ve düşünce dünyası, kaderi gibi daha bir çok şeyi ile Türkiye ve Azerbaycan'ın bir bir millet, iki devlet olduğunu söyledi.

Bu iki ülke arasındaki kardeşliğin temellerinin çok uzun yıllara dayandığını belirten Prof. Dr. Bağcı, 1918 yılında Osmanlı Devletinin en kötü günlerinde, Avrupa da hasta insan, hasta adam olarak anılan bir zamanda, Azerbaycan'ın Bolşevik Rusya işgali altında, Bakü Ermenilerinin zulmü altında iken Enver Paşa tarafından, Nuri Paşa komutasında 8 bin kişilik seçkin bir orduyu Azerbaycan'a gönderdiğini ve o ordu sayesinde bugünkü bağımsız Azerbaycan'ın temellerinin atıldığını söyledi.
Tarihin belli dönemlerinde zaman zaman Azerbeycan'ın ülkemize dostluk elini uzatttığını söyleyen Prof. Dr. Bağcı, Kurtuluş savaşının en kritik günlerinde ülkemiz yabancıların işgali altındayken, Azerbaycan'dan borç istendiğini ve Azerbaycan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilen cevapta, 'Paşam, kardeş kardeşe borç vermez, kardeş kardeşin her zaman elini tutar. Biz kardeşiz her zaman elinizi tutmaya hazırız' deyip, 500 kiloluk altın gönderdiklerini söyledi.

Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, "Her milletin tarihinde önemli rol oynamış, milletinin ve devletinin kaderine yön vermiş, devirler ve nesiller değişse de hiçbir zaman unutulmayacak büyük liderler vardır. Bu insanların büyüklüğü yıllar geçtikçe daha da açık görülmektedir, işte bu liderlerden biri de Haydar Aliyev olmuştur" diye konuştu.

Doç. Dr. Nesibova, Azerbaycan'da devletleşme, iç ve dış siyaset, sosyal ve ekonomik gelişme, ordu yapılanması Haydar Aliyev ile başlayıp bu gün de onun izinde gidilerek devam ettiğini söyledi.
GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babek Gurbanov, Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gurbanov, "Azerbaycan'ın ilk olarak tanınması hiç de tesadüfi değildi. Nitekim, halklarımız arasındaki tarihsel, genetik ve ebedi dostluğu her zaman yüce tutan, onun pekiştirilmesi yolunda aralıksız olarak çaba sarf edilmesi gerektiğini önemli sayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Azerbaycan'la ilgili fikirlerinden ileri gelmektedir" dedi.

GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin Türk Dünyası birlikteliği bağlamında düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Soğukömeroğulları, "Türk Dünyası genelinde veya Turan coğrafyasının temelinde yer alan önemli ülkelerden ikisi Türkiye ve Azerbaycan'dır. Özellikle üzerinde durulması gereken bu ülkelerin farklı ülkeler olmadığı, bütünün küçük parçaları oldukları gerçeğidir. Bu açıdan bakıldığında Turan ülkelerinde, diğer ülkelerle birlikte Azerbaycan ve Türkiye'nin ilk sıralarda olduğu dikkat çeker" diye konuştu.

GAÜN Tıp Fakültesi öğrencisi Kenan Haliloğlu, Gaziantep Üniversitesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler olarak, diğer Türk ve başka uluslardan olan gençler ile birlikte Gaziantep Üniversitesinde geniş bilgiler sistemiyle zenginleşmek, maariflenmek ve gelecekte halkımıza, Cumhuriyetimize faydalı olmak arzusu içerisinde olduklarını söyledi.

Açılış konuşmaları sonrasında "Haydar Aliyev ve Türkiye" adlı kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Yarışmada, GAÜN Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Dilan Gökçe birinci, Halil Bicerik ikinci, Elif Yıldızca'da üçüncü olarak, ödüllerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova'dan aldılar.

Azerbaycan Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in 91. Doğum yılı anısına katkılarından dolayı, Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Doç. Dr. Necibe Nesibova tarafından; GAÜN Öğretim Üyesi Ilgar İmamverdiyev, GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları, Prof. Dr. Babek Gurbanov, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Atik Sahil, GAÜN Öğretim Üyesi Muhammed Aliyev, Çukurova Üniversitesi Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ferhad Ağamalızade, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efgan Salayev'e plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haydar Aliyev Cahit Bağcı Azerbaycan Şahinbey Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title