Haberler

Fransız Tahıl Üreticisinin Amerikan Firması ile Hukuk Savaşı

Dha DIŞ HABER - Amerikan tohum, ilaç ve suni gübre firması Monsanto Fransız tahıl üreticisi Paul François'dan kurtulamıyor.

Dha DIŞ HABER -

Amerikan tohum, ilaç ve suni gübre firması Monsanto Fransız tahıl üreticisi Paul François'dan kurtulamıyor. Fransa'nın güneyinde tahıl üreticiliği yapan Paul François, Amerikan Monsanto firmasının ürettiği, kötü otları temizleme ilacı Lasso'yu hazırladığı depoyu temizlerken zehirli madde teneffüs ettiği için zehirlendi.

Lasso'yu teneffüs ettikten sonra 1 sene boyunca korkunç baş ağrıları, kan tükürme ve baygınlık geçiren Paul François böyle tehlikeli bir ilacı üretip sattıkları için Monsanto firmasını mahkemeye verdi.

Şubat 2012 senesinde yerel mahkeme, elinde bulunan bilirkişi raporlarına dayanarak Amerikan firmasının ürettiği Lasso ot temizleyici ilacın Paul François'yı zehirlediğine karar verdi. Bu karara itiraz eden Monsanto firması davayı bir üst mahkemeye taşıdı, Lyon temyiz mahkemesinde tekrar görülen davanın kararı eylül ayında alınacak.

DHA mikrofonuna konuşan tahıl üreticisi Paul François, Amerikan firmasına açtığı bu davanın sadece kendi davası olmadığını ve bu zehrin tüm dünyada pazarlandığını, bu yüzden bu davanın tüm dünyada tarım ile uğraşan insanların davası olduğunu açıkladı. Lasso isimli tarım ilacının insan sağlığına çok zararlı olduğunu kazandığı yerel mahkemede ispatladığını söyleyen Paul François, ilaç kalıntılarının yeraltı su kaynaklarına kadar indiğini belirtti.

İlaçlama yapılan tarım alanlarında hiçbir canlı varlığın yaşayamadığını söyleyen Fransız tahıl üreticisi, "toprak solucanlara muhtaç" dedi. Kullanılan tarım ilaçları yüzünden dünyanın her yerinde bal arılarının ve bitkilerde döllenmeyi sağlayan böceklerin topluca kaybolduklarını belirten Paul François, bu zehirli ilaçların alternatifleri olduğunu söyledi. Amerikan Monsanto firmasının ürettiği GDO'lu kısır tohumların Fransa'da kullanımı kanun ile yasak. Monsanto firması tarafından üretilip sonradan zararlı ve kanserojen oldukları anlaşılınca yasaklanan bazı ürünler PCB, DDT, Agent Orange, GDO (mısır, pamuk, soya), Roundup.

Görüntü Dökümü

Lyon Rhöne nehri ve Temyiz mahkemesi görüntüsü

Paul François konuşması

mahkeme binası önünde yapılan gösteri ve basın açıklaması

mahkemeye geliş ve polisin üst araması

mahkemenin salonundan görüntüler

savcı ve hakimlerin gelişi - Tohum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fransa Lyon Dha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title