Haberler

Esenler’de Çöp Adamlar Geri Dönüşümcü Oldu

Güncelleme:

Esenler Belediyesi'nin Geri Dönüşüm Projesi Kapsamında İşe Alındı.

Halk arasında "Çöp adamlar" veya "Çekçekçiler" diye anılan kağıt toplayıcıları, Esenler Belediyesi'nin Geri Dönüşüm Projesi kapsamında işe alındı. Onlar artık belediye adına çalışan, sosyal güvencesi ve sabit geliri olan birer belediye işçisi. Hallerinden son derece memnun atık kağıt işçileri, şimdi Esenler'de Geri Dönüşüm'ün en önemli unsuru haline geldi.

///////

Soğuk, sıcak, yaz, kış fark etmez onlar için. Herkes tatlı uykusunda onlar sokakta. İşlerinde son derece ciddiler. Öyle pek kimseyle konuşmazlar. Kazıyorlar çöpleri adeta altın madeni gibi, o kirliymiş, bu paslıymış demeden. Aşındırıyorlar kilometreleri, 20 kilo kartona bir ekmek için. Hiçbir sosyal güvenceleri yok. Çoğu suyu-elektriği olmayan barakalarda yaşıyor. Onlar kendilerini "Atık kağıt işçileri", halk ise "Çöp adamlar" veya "Çekçekçiler" diye tarif ediyor. Adları ne olursa olsun, bir gerçek var ki, hayata tutunmak için şimdiye kadar çok çektikleri…

Artık Esenler'deki "Çekçekçiler" çekmeyecekler. Çünkü Esenler Belediyesi, Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, ilçede çuval geçirilmiş el arabalarıyla atık kağıtları toplayan 45 kişiyi işe aldı. Şimdi onlar, Esenler Belediyesi'nin sigortalı birer işçisi. Aylık sabit maaşları ve sosyal haklarına ilaveten primleri de var. Tek tip elbise ile, hijyenik şartlarda ve modern araçlarla çalışıyorlar. Hallerinden son derece memnun eski "Çekçekçiler", Esenler'de geri dönüşümün en önemli unsurları haline geldi.

400 bin defter dağıtıldı

Esenler Belediyesi'nin ilçenin temizliği için her yıl yaklaşık 13 milyon TL. para harcadığını söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, esas hedeflerin temiz bir Esenler ile birlikte bu maliyetin sıfıra indirilmesi olduğunu belirterek, önce 'Her atık çöp değildir' fikrinden benimsedik. Ülkemizde evsel ve sanayi atıklarının yüzde 15-20'sinin geri kazanılır atıklar oluşturduğu gerçeğinden hareketle kolları sıvadık. Atık kağıtların toplanması ile işe başladık.

Okullar, Kaymakamlık, Belediye gibi resmi kurumlar, büyük işyerleri, muhasebe büroları gibi kağıt atığın fazla olduğu yaklaşık 6 bin noktaya geri dönüşüm kutusu yerleştirdik. Bir yıl sonunda bu kağıtların toplanmasından elde ettiğimiz gelirle 400 bin defter bastırıp 2009-2010 eğitim – öğretim yılı başında öğrencilerimize hediye ettik.

Bir araç ve 3 arkadaşla yaptığımız küçük bir çalışmayla bu güzel sonucu aldık. Geri dönüşümden kazandığımız gelirle de özellikle defter yaptık ve okullarımızda dağıttık ki, çocuklarımıza kağıtların çöp olmadığını, değerlendirildiğinde tekrar kullanılabilir hale getirildiğini göstermek istedik. Hem milli servet çöpe gitmemiş oldu, hem veliye ekonomik katkı sağlandı, hem de öğrenci ve velilerde böyle bir şuurun gelişmesi sağlandı".

Çöp adamlar devrede

Vatandaş ile birlikte yıllardır trafik düzenini bozduğu, çöpleri çevreye yaydıkları için eleştirilen ancak, aslında 2. sadece kağıt değil geri dönüşüme girebilecek her türlü atığı toplayıp ekonomiye kazandıran ve gerçek birer çevreci olan çekçekçileri de bu projeye dahil ettiklerini anlatan Başkan Göksu şunları söyledi: "Arkadaşlarımız bunlarla tek tek görüşüp belediyenin elamanı yaptılar

İlçemizdeki çöp toplayıcılarını belli bir eğitimden geçirerek bu işin içine dahil ettik. Şimdi onlar tecrübelerini belediyemiz için konuşturuyorlar. Şu anda Esenler'de toplam 130 bin konutta, ambalaj ve ambalaj atıkları evsel atıklardan ayrı toplanıyor.

Önceleri çöp ve ambalaj atıkları aynı poşet içine atılıyordu. Bu nedenle bir çok atık değerlendirilemiyordu. Hazırlanan yeni atık kutularımız kağıt, plastik, cam ve metal olmak üzere ayrıldı. Hepsi ayrı toplanıyor. Bu sayede her yıl çöpe giden binlerce ton kâğıt, karton, plastik, cam ve metal yeniden değerlendirilmeye başlandı. Bir nevi kağıt toplayıcı çöp adamlarını ıslah ettik".

Halk bilinçlendiriliyor

Esenler'deki tüm atıkları ayrıştırmayı istediklerini ve bunda başarıya ulaşmak için de öncelikle vatandaşlar tarafından benimsenmesi gerektiğinin söyleyen Göksu, "Geri kazanılabilecek atıkların yeniden değerlendirilmesi noktasında hedefimize ulaşabilmemiz için Esenler'de bulunan konutlar kapı kapı gezilerek, haneler tek tek ziyaret edilerek proje anlatılıyor.

Bunun için 30 kişilik bir ekip, her gün evleri geziyor ve özellikle ev hanımlarını bu konuda bilinçlendiriyor, çöp poşetleri dağıtıyor. Bu konuda Esenlerli ev hanımları çok duyarlılar. Aynı şekilde okullarda öğrencilerimize bu konuda seminerler veriyoruz. El broşürü ve ilanlarla, ses araçlarımızla sürekli vatandaşlar bilgilendiriliyor" dedi.

2014'de "0" maliyet

Geri dönüşüm projesini ilmi yaptıklarını ve bu amaçla da Yıldız Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzaladıklarını kaydeden Göksu, "Esenler Geri Dönüşüm tesisimizi açtığımızda günde 5 ton atık ayrıştırılırken bugün bu rakam 30 tona çıktı. Hedefimiz günde 100 ton atığı ayrıştırmak. Geri dönüşümden elde edeceğimiz gelirle, 2011 yılında iki mahallemizin çöpünü toplama ve bertarafını bedavaya getirmiş olacağız.

Şu anda bu hedefe ulaşmış durumdayız. Her yıl bunlara yeni mahalleler ekleyeceğiz. Nihai amacımız, 2010 yılında Esenler'de bulunan 16 mahallenin de çöpünün toplanmasını bedavaya getirmek. Büyük bir azim ve gayretle inşallah bunu başaracağız. Ve bu manada Türkiye'de bir ilk olup, belediyeler için büyük bir maliyet olan temizliğe harcanan parayı sıfırlayarak örnek teşkil edeceğiz" diye konuştu.

Çöp adamlar da memnun

Esenler'de geri dönüşümün lokomotifi durumuna gelen eski çekçiler de şu anda belediye işçisi olmaktan son derece memnunlar. "Eskiden ne saatimiz, ne kazanacağımız para belliydi, ne de sosyal güvencemiz vardı. Şimdi, düzenli bir işimiz, maaşımız ve sosyal haklarımız var. Günlük belli bir kilonun üstüne çıktığımızda da pirimiz var" diyorlar. Yeni adlarıyla geri dönüşümcülerden bazılarının görüşleri şöyle:

Yakup İleri: Yeni işimle birlikte hem moralimiz, hem sağlığımız düzeldi. İnsan yerine konulmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Ali Osman Aslan: 10 yıl çekçekcilik yaptım. Ne mesai saatim, ne kazanacağım para belliydi. Üstelik insanlar tarafından da hoş karşılanmıyorduk.

Turan Gerçek: Eskiden yarınımızdan endişemiz vardı. Çocuklarım hastalanır diye korkuyordum. Şimdi sigortam ve her türlü sosyal hakkım var.

Dursun Mercan: Aslında eski işimizi yapıyoruz. Ancak, belli bir düzen ve iş garantisinde. Esenler Belediyesi'ne teşekkür ediyorum.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title