Haberler

Eşeklere Misafirhane

Güncelleme:

Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Kisir Köyü Muhtarı, Beşparmak Dağları'ndaki eşeklere misafirhane için harekete geçti.

Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna, 'Memleketin Eşeklerine Sahip Çıkacağız' sloganı ile Beşparmak Dağları'ndaki eşeklere misafirhane için harekete geçti. Muhtara, doğasevenler de destek verdi.

Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Kisir Köyü muhtarı Baki Suna, civar köylerde doğaya bırakılan ve zor koşullarda yaşayan eşeklere misafirhane yapmak için harekete geçti. 'Memleketin Eşeklerine Sahip Çıkacağız' sloganı ile başlatılan kampanyaya Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) destek vererek, eşek misafirhanesinin projesini çizdirdi. Köylüler ile EKODOSD, binanın yapılması için sponsorlar aramaya başladı.

EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın ile Muğla il sınırlarında bulunan Beş Parmak Dağları'ndaki köylerde zeytin toplama döneminde kullanılan, diğer zamanlarda ise vahşi doğaya bırakılan eşeklere yapılacak misafirhane için Kisir Köyü muhtarlığınca arazi temin edildiğini söyledi. Sürücü şöyle konuştu:

"Köylüler zeytin hasadı döneminde taşımacılıkta kullandıkları eşekleri, fiyatları ucuz olduğundan işi bittikten sonra doğaya bırakıyor. Sahipsiz kalan hayvanlar vahşi doğada yaşam savaşı veriyor. Bazen köylülerin ekili tarlalarına zarar verdiğinde ise 'tokat' diye adlandırılan tel örgülerle çevrili hapishaneye konuluyor. Muhtarlıkların bu hayvanları beslemek için bütçesi olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Köylüler eşeklerinin tutuklu kaldığı sürenin bedelini ödeyip geri almayınca kaderlerine terk edilmiş oluyor. Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna memleketinin eşeklerine sahip çıkacağını bildirince biz de destek verdik."

EŞEKLER TURİZME KAZANDIRILACAK

EKODOSD mimarlarının doğada başıboş, aç susuz gezen bakıma muhtaç eşekler için bir proje çizdiğini kaydeden Sürücü şunları söyledi:

"Kisir Köyü Muhtarlığı arazisinde 'Kisir Köyü Eşek Çiftliği' adıyla bir misafirhane ve bakımevinin yapılması tasarlandı. Eşeklerin yazın sıcaktan, kışın yağmur ve soğuktan korunmaları için, yarı kapalı ve geniş bir açık alan olarak bakımevinde, yem yiyecekleri, su içecekleri, dolaşacakları alanlar düzenlenecek, veterinerlerin müdahale edebileceği sağlık salonu yapılacak. Eşek çiftliğine sadece doğaya başıboş bırakılan eşekler değil, aynı zamanda diğer köylerden de bakım masraflarını ödemeleri halinde eşek kabul edilebilecek. Bu kişiler eşeklerini iş zamanlarında tekrar geri alabilecek, işleri bittiğinde tekrar geri getirebilecek. Bu projeden herkesin, ama en çok eşeklerin mutlu olacağını düşünüyoruz. Onlar eşek olsa da, insanca davranışlarla, yaşanabilir bir ortamda ömürlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır. Çünkü yenilen yemeğin yağında, sofradaki zeytinde onlarında hakkı var." - Aydın / Söke

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Beşparmak Dağları Bahattin Sürücü Aydın Söke Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title