Haberler

Endonezya'da 5'i Yabancı 6 Kişi İdam Edilecek

Güncelleme:

Endonezya'da uyuşturucu satmak suçundan idam cezası verilen bir Endonezyalı ile beş yabancı uyruklu kişi Pazar günü kurşuna dizilecek.

Endonezya'da başsavcılık, uyuşturucu satmak suçundan idam cezası verilen bir Endonezyalı ile beş yabancı uyruklu kişinin pazar günü kurşuna dizileceğini duyurdu.

İdam edilecek yabancıların Vietnam, Nijerya, Malavi, Brezilya ve Hollanda vatandaşı olduğu açıklandı. İnfazların Orta Java'da bulunan Nusakambangan adasında yapılacağı bildirildi.

Ekim ayında göreve gelen Joko Vidodo, idam kararlarını geçen ay onaylamıştı. İdam kararlarının kaldırılması için girişimlerde bulunan Brezilya, Avrupa Birliği ve Ulusal Af Örgütü'nün tüm çabalarına rağmen Endonezya hükümeti bu kişilerin affedilmeyeceği cevabını verildi.

Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya Araştırma Direktörü Rupert Abbott Endonezya'da yeni hükümetin insan haklarına saygıyı geliştirmek için vaatler verdiğini ancak bu infazların Endonezya hükümeti için bir geri adım olacağını vurguladı. Abbott, "Endonezya hükümetinin suçlarla mücadelesini anlıyorum ancak infazlar bu sorunlara cevap değildir" dedi.

İdam kararından derin üzüntü duyduğunu belirten Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Federica Mogherini ise Endonezya hükümetine ölüm cezaları ile ilgili acilen bir moratoryum ilan etme çağrısında bulundu.

Endonezya yasaları uyuşturucu kaçakçılığına ölüm cezasını öngörüyor ancak hakimler bu kararı çok nadir veriyor. Ülkede son beş yıldır idam cezalarının infazı yapılmıyordu. Hükümet, pazar günü kurşuna dizilecek altı kişi dışında bu yıl 20 kişinin daha idam edilmesinin planlandığını duyurdu.

Ülkede 2005 yılında düzenlenen uyuşturucu operasyonunda milyonlarca ecstasy hapı üreten bir fabrika basılmıştı. Operasyon, Güneydoğu Asya'nın en büyük, dünyanınsa bu tip üçüncü büyük operasyonu olarak tarihe geçmişti.

Endonezya'nın yeni Cumhurbaşkanı Joko Vidodo, ekim ayında göreve gelmesinden bu yana sonra yolsuzluk, uyuşturucu ve deniz hukuku konusunda sert adımları ve kararlı duruşuyla dikkat çekiyor. Son birkaç ayda Endonezya sularında yasa dışı avlanan balıkçı tekneleri donanma tarafından batırılmıştı. - Cakarta

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Nijerya Vietnam Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title