Haberler

Edirne Kent Müzesi Açıldı

Edirne Kent Müzesi açıldıEDİRNE Belediyesi tarafından Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle yaklaşık 1 milyon 500 bin liraya mal edilen kentin hafızasını yansıtacak olan Kent Müzesi düzenlenen programla açıldı.

Edirne Kent Müzesi açıldı

EDİRNE Belediyesi tarafından Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle yaklaşık 1 milyon 500 bin liraya mal edilen kentin hafızasını yansıtacak olan Kent Müzesi düzenlenen programla açıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte 8 müzeye yıllık 630 bin ziyaret geldiğini ifade ederek bu sayının çok daha yükseleceğini söyledi.

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından, Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hazırlanan Kent Müzesi, bugün kapılarını açtı. Yaklaşık 1 milyon 500 bin liraya mal edilen ve kentin tarihi eserlerinin yanı sıra tarihi olaylarını da kapsayan olayların anlatıldığı müzenin açılışına Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte 8 müzeye yıllık 630 bin kadar ziyaretçi geldiğini ifade ederek, müze haline getirilen tarihi Hafızağa Konağı'nın kamulaştırılma sürecini anlattı. Gürkan, 'Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu kentte daha çok müzeye ihtiyacımız var. Daha fazla müzemiz olması gerekiyor. Hedefimiz bu sayıyı asgari 20 müzeye ulaştırmak. Edirne Kent Müzesi'ni anaç bir müze olarak düşünüyorum. Bir süre sonra Kırkpınar Müzesi'ni ardından Göç Müzesi'ni ardından Saray Mutfağı Müzesi'ni kurmamız lazım. Bu sayıyı 20'ye çıkararak, Edirne'deki turistik destinasyon sayısını daha da artıracağız. Bu müzede içeri de tarihimizi anlatıyoruz. Edirne'nin eski dönemlerden Trakları, Odrisleri, Makedonları, Roma ve elbette Osmanlı dönemlerini ile Cumhuriyeti anlatıyoruz. İçeri de göçü anlatıyoruz. Edirne'yi bugün 656 yıl önce bugün fetheden I.Murat'ı anlatıyoruz. Edirne'den yola çıkıp İstanbul'u, Edirne'de aldığı eğitimle, terbiye ve kültürle, dünya görüşüyle İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'i anlatıyoruzö dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir ise Edirne'nin bin yıllardır medeniyet kurmuş ve bu medeniyeti dünyaya örnek olarak gösteren bir şehir olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Onun için bu Kent Müzesi aslında bu yaşayan tarihi anlayışın ete kemiğe bürünen hali. Bu kadar uzun bir tarihi geçmişi olan bir kentin bu kadar küçük bir kent müzesi olması elbette kabul edilebilir bir şey değil. Edirne'nin her tarafı açık hava müzesidir. Bu da bizim açımızdan dünyada övünülecek bir şey. Onun için gelecekte Edirne'nin Kırkpınar'dan yemek kültürüne kadar ayrı ayrı anlatıldığı ve tanıtıldığı müzeler olması gerekiyorö

Konuşmaların ardından müzeye belge, bilgi, kıyafet desteği sağlayan aralarında Rayegan Köyatası, Ratip Kazancıgil, eski belediye başkanı İbrahim Ay gibi isimlere katkılarından dolayı plaketleri verildi. Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm'ün dualarının ardından Vali Özdemir, Belediye Başkanı Gürkan ve beraberindekiler kurdele keserek 3 katlı müzenin açılışını yaptı ve içerisini gezdi.

PAHİŞAHLAR VE KIRPINAR'DA MÜZEDE

Tarihi Hafızağa konağında açılan Kent Müzesi'nde Edirne'yi 1361 yılında fetheden padişah I.Murat'ın heykeli ve hayatına ilişkin bilgilerin yanı sıra, 1989 yılında yaşanan Bulgaristan göçü, Tarihi Kırkpınar Güreşleri, Fatih Sultan Mehmet, Edirne Sarayı, Sultan Yıldırım Beyazıt, Edirne işgali ve Selimiye Camii'nin 360 derecelik sanal turu yer aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edirne Belediye Başkanlığı Recep Gürkan Kırkpınar Politika Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title