Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Bingöl'de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8."Tarihe hiçbir şüphe bırakmamak gerekiyor."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin şüphelerin giderilmesi gerektiğini belirterek,

"Tarihe hiçbir şüphe bırakmamak gerekiyor. Onun için bunla ilgili adımlar atılmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret ederek, il hakkında bilgi aldı. Gül'e ziyaretinde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve il milletvekilleri eşlik etti.

Gül, buradaki konuşmasında, kente daha önce milletvekili ve bakan olarak gelip gittiğini ancak Cumhurbaşkanı olarak ilk defa geldiğini bildirdi.

Bingöllülerin gösterdiği teveccühe teşekkür eden Gül, bütün illere bir takvim çerçevesinde gittiğini, Muş ve Bingöl'ü ziyaret etmeyi de daha önce planladıklarını söyledi.

Gül, ziyarette ülkede çok güzel bir rüzgar estiğini, kardeşlik ve dostluğun tekrar keşfedildiğini görmekten duyduğu büyük mutluluğu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Aslında ben Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk gezilerimi Doğu, Güneydoğu illerimize yapmıştım. Zor dönemlerde, zor günlerde bütün bu illerimizi gezmiş ve halkla iç içe olmuştum. Bütün o zamanlarda bütün halkımızın, vatandaşlarımın, hepsinin devletine, milletine bağlılığını her zaman görmüştüm ve bundan hep gurur duymuştum" diye konuştu.

Aynı şekilde Muş'ta ve Bingöl'de vatandaşların şahsına gösterdiği sevginin aslında devletine ve milletine sevgisi ve bağlılığının işareti olduğunu vurgulayan Gül, bunlardan gurur duyduğunu belirtti.

Herkesin, büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bir birinin kardeşi olduğunu kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye demokratik bir ülke. Hepimiz aynı eşit haklara, eşit sorumluluklara sahibiz. Şüphesiz ki Türkiye'nin devamlı iyileştirmek istediğimiz tarafları vardır. Ekonomide bakarsanız kalkınma en büyük ihtiyacımızdır. Ülkenin topyekun kalkınması bir yanda bölgeler arasındaki dengesizliğin giderilmesi diğer yanda. Özellikle Doğu, Güneydoğu illerimizde kalkınma hamlelerine büyük ihtiyaç var. Bütün bunlar, nasıl hepimizin büyük bir gayretle gerçekleştirmemiz gereken noksanlarımızsa aynı şekilde siyasi hayatımızda, demokratik hayatımızda, insan hakları standartlarımızda, bütün bu konularda şüphesiz ki Türkiye'nin gelişmiş demokrasilere, gelişmiş kalkınmış ülkelerin her türlü standartlarına eşit olabilmesi için yapmamız gerekenler de var. Onun için sürekli olarak her alanda büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Demokratik standartlarımızın, hukuk standartlarımızın son yıllarda yükseldiğini görmek hepimize onur vermektedir."

-"Herkes devletine ve milletine güvensin"-

Halkın, en gelişmiş demokratik ülkelerin halkları gibi temel hak ve özgürlükleri doya doya yaşamasını istediğini belirten Gül, şunları kaydetti:

"Bu hepimiz için hem görevdir, hem onurdur. O bakımdan herkes devletine ve milletine güvensin. Bu ülke büyük bir ülkedir. Bugünkü Ortadoğu coğrafyasında istikrar içerisindeyiz. Biz sadece kendimize değil çevremize de istikrar dağıtan bir ülkeyiz. Biz sadece kendi ülkemizde değil bütün bölgemizde de sulhu, barışı, dayanışmayı, işbirliğini isteyen bir ülkeyiz. Bunu hep ispatlamışızdır. Hep bunun için gayret sarf etmekteyiz. Çünkü huzur buradadır. Huzurun olmadığı yerde mutluluk olmaz. Mutluluğun olması için de huzur, istikrar, güven ortamı hem ülkelerin içinde hem de bölgede olması gerekir. Bütün geniş bir bölgede olması gerekir ki ekonomik kalkınma gerçekleşsin. Refah gerçekleşsin. İnsanların mutluluğu bir taraftan özgürlükler ama bir taraftan da tabii ki ekonomik gelişmişliktir. O açıdan bunların her ikisinin el ele gitmesi gerekir. Bunun için de çok büyük gayretler gerekir."

Son on yıl içerisinde Türkiye'de ekonomik kalkınma ve demokratik gelişmişlik açısından çok güzel şeyler yapıldığını anlatan Gül, daha önce geldiği Muş ve Bingöl ile Cumhurbaşkanı olarak geldiği Muş ve Bingöl arasında çok büyük farklılıklar bulunduğuna işaret etti.

Gül, gerek doğuda gerek batıda şehirlerin güzelleştiğini ve yaşanabilir hale geldiğini kaydederek, altyapıların yenilendiğini, üniversitelerin şehirlerin lokomotifi olduğunu, eğitime çok önem verildiğini, okulların giderek ihtiyacı giderecek seviyeye geldiğini ifade etti.

Bütün bunların daha süratli olması için ülkede şiddetin, kanunsuzlukların olmaması, herkesin karşılıklı dayanışma içinde bir birine saygı göstermesi gerektiğine dikkati çeken Gül, "Büyük ülkelerde farklılıklar olacaktır. Dün de söyledim. Biz bir şehir devleti değiliz. 400-500 bin nüfusu olan, bir milyon nüfusu olan şehir devleti değiliz ki hepimiz aynı tip olalım. Büyük bir devletiz biz. Büyük bir nüfusuz. 75 milyonu geçmiş nüfusu olan bir ülkeyiz. Bir imparatorluk bakiyesi olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla çok farklılıklarımız olacaktır. Bu farklılıkların hepsini zenginlik olarak gördüğümüzde biz o zaman topyekun çok daha güçlü hale geliriz" diye konuştu.

-"Mükemmel olma yolunda çalışıyorsanız bu çok önemlidir"-

Cumhurbaşkanı Gül, herkesin farklılıklara saygı göstermesini, bu konularda varsa sıkıntıların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

"Ben geleceğe çok büyük bir güvenle ve çok büyük bir ümitle bakıyorum" diyen Gül, Türkiye'nin her yılının bir birinden çok daha parlak olacağını belirtti. Gelecekteki yılların daha aydınlık, güçlü ve müreffeh olacağına inancın tam olduğunu ifade eden Gül, "Bugünlerdeki bu güzel çalışmaların, bunların hepsini de bu çerçeve içerisinde görmemiz gerekiyor. Bazen kaybettiğimiz şeyler olabilir. Dostluk, kardeşlik... Bunların hepsini tekrar pekiştirmek, hepsini tekrar kazanmak gerekir. Halkla da bütün gördüğüm yerlerde bu coşkuyu görüyorum. Bundan da büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Gül, en zor dönemlerde, memleketin her tarafında ülkeye ve devlete bağlılığı hep gördüğünü belirterek, ancak hiç kimsenin ve ülkenin mükemmel olmadığını dile getirdi. Gül, "Ama mükemmel olma yolunda gayret gösteriyorsanız, mükemmel olma yolunda çalışıyorsanız bu işte çok önemlidir. Ama 'Ben mükemmelim' deyip de noksanlarını görmeyen ülkeler varsa işte onlar kaybeden ülkelerdir. Türkiye çok şükür öyle değildir. Noksanlıklarımızı görüyoruz, onları düzeltmek için büyük bir gayret içindeyiz, iyi niyet içindeyiz. Halkta bunun farkındadır" diye konuştu.

-"7'den 70'e herkesin hep yollara döküldüğünü gördüm"-

Cumhurbaşkanı Gül, "Muş'tan gelirken yol boyunca karşılaştığı sevgi gösterilerine" yönelik soruya, "Yol boyunca da doğrusu birkaç yerde durmak zorunda kaldık. İlçelerimizde, oralarda da 7'den 70'e herkesin hep yollara döküldüğünü gördüm. Herkesin yine büyük sevgi gösterdiğini gördüm. Bunlar demin söylediğim gibi şahsımda devlete, millete, ülkeye olan, vatana olan hepimizin birliğine beraberliğine olan bir ilgidir. Bunu böyle görüyorum" yanıtını verdi.

"Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili iddianamenin kabul edildiğinin" anımsatılması üzerine Gül, "Şüphelerin gitmesi gerekir. Tarihe hiçbir şüphe bırakmamak gerekir. Onun için bununla ilgili adımlar hep atılmıştır. Şimdi mahkemelerin, bir adli tıpla bilimsel çalışmalar hep yapılmıştır. İnanıyorum ki sonunda titizlikle bunların hepsi neticelenecektir" dedi.

Gül, daha sonra valilik özel defterini imzaladı. - BİNGÖL

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Gül Turgut Özal Bingöl Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title