Haberler

Cezayir İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah Açıklaması

Cezayir İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah, ülkelerinde Arap baharının yaşanmamasının nedenini İslamcı bir kökenden gelen siyasi istikrara bağlayarak, "Biz o baharı 1980 yılında yaşadık, o dönemlerde Cezayir'de İslami kökenden gelen siyasi bir"...

Cezayir İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah, ülkelerinde Arap baharının yaşanmamasının nedenini İslamcı bir kökenden gelen siyasi istikrara bağlayarak, "Biz o baharı 1980 yılında yaşadık, o dönemlerde Cezayir'de İslami kökenden gelen siyasi bir koalisyon vardı. Siyasi istikrarın temeli de İslami koalisyona dayanıyor" dedi.

Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) Afyonkarahisar Şubesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye Cezayir Ticareti Tanıtım toplantısı Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de yapıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Cezayir İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser ile HÜRSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı Ramazan Özçelik ve çok sayıda iş adamı katıldı. Gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan HÜRSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı Ramazan Özçelik, Türkiye olarak kara kıta Afrika'nın

uzunca yıllar ihmal edildiğini,

2005 yılında hükümetin o yılı Afrika yılı ilan etmesi ve 2006 yılında da TUSKON'un gayretleri ile Afrika'nın Türkiye gündemine taşındığını kaydetti. Cezayir'le Türkiye'nin aynı değerleri, kültürü ve dostluğu paylaştığını kaydeden Özçelik, "Cezayir'le ticaret hacmimiz 3 milyar dolar civarında. 2005 yılında Afrika ile ticaret hacmimiz 7 milyar dolar civarındayken, şimdi sadece Cezayir ile ticaretimiz 3 milyar dolar civarında yani son yıllarda atılan adımlarla Afrika ile ticaretimiz ciddi anlamda gelişti. İnşallah daha da ileri gitmesi için gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

"ÜLKE EKONOMİMİZ İYİ DURUMDA"

Toplantıda konuşan, Cezayir İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah ise, Türkiye ile Cezayir'in dostluğunu, kardeşliğinin uzun bir geçmişe dayandığını, 300 yıl öncesinde Osmanlı Devleti döneminde başlayan bir ilişkinin olduğunu söyledi. O dönemlerde Cezayir'İn kendi isteği ile Osmanlı Devleti egemenliği altına girdiğini söyleyen Meddah, şöyle konuştu:

"Cezayirliler, İspanyollar'a karşı Osmanlılar ile birlikte olmuştur. Barbaros Hayrettin Paşa'nın Cezayir Halkı için önemi çok büyük, çünkü onun sayesinde halkımız Hıristiyan olmamıştır. Bu geçmişimizi göz önüne alarak günümüzde ki Türkiye ve Cezayir ilişkilerini daha fazla güçlendirmeliyiz."

Ülke ekonomilerinin dünya ve Afrika kıtasına bakıldığı zaman iyi durumda olduğunu ve ülkelerinde bir istikrarın olduğunu da kaydeden Meddah, Cezayir'de Arap Baharı'nın yaşanmamasının nedenini ise şöyle anlattı:

"Cezayir Arap Baharı'nı 1980 yılında yaşadı. O günlerde Cezayir'in durumu Libya ve Tunus'tan farklıydı. Libya ve Tunus'ta siyasi partiler yasakken o dönemlerde Cezayir'de İslami kökenden gelen siyasi bir koalisyon vardı. Siyasi istikrarın temeli de İslami koalisyona dayanıyor."

Meddah son olarak, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde herkese görevler düştüğünü söyleyerek, katılımcıların ülkelerinde yatırımla ilgili merak ettiği soruları yanıtladı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Cezayir Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title