Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Çanakkale Savaşı'nda Fransız komutasında savaşa katılan Senegalli ve Sudanlı askerlerin, Türklere karşı savaşmayı reddettiklerini söyledi.

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Çanakkale Savaşı'nda Fransız komutasında savaşa katılan Senegalli ve Sudanlı askerlerin, Türklere karşı savaşmayı reddettiklerini söyledi.

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliğince Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü çerçevesinde Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesinde konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Senegal ve Türkiye'nin ilişkilerinin köklerinin çok eskilere dayandığını ve bu ilişkilerin bugün de güçlü şekilde sürdüğünü belirtti.

Kısa süre önce Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın Türkiye'deki, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında düzenlenen Barış Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Arı, Çanakkale Savaşı'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da dile getirdiği gibi "centilmenler savaşı" olduğunu ifade etti. Arı, bu savaş sırasında farklı ülkelerin askerleri arasında bir dostluk ve saygı bağının kurulduğunu da vurguladı.

Arı'nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Taşkıran, "Türkiye'nin Perspektifinden Çanakkale Savaşları" konulu konferans verdi.

Kurtuluş Savaşı'nda Türklerin çok sayıda cephede mücadele vermek zorunda kaldığını anlatan Taşkıran, Çanakkale muharebesinin insanlığın gördüğü en şiddetli savaşlardan biri olduğunu dile getirdi.

Taşkıran, o dönemde Fransızların sömürgesi olan Senegallilerin, Türklere karşı savaşmaları için Çanakkale'ye götürüldüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı bir yayın paylaştı. Kitapta, Çanakkale Savaşı'na katılan 7 Senegallinin ifadesine yer verildi. Hepsi, 'Fransızlar bizi Çanakkale'ye götürdüler ve Almanlara karşı savaşacağımızı söylediler. Fakat zaman geçtikçe esir düşen kişilerin Türk ve Müslüman olduklarını fark ettik ve savaşmayı reddettik' diyor. Bu belgeler bize gösteriyor ki Fransız Ordusu'nda savaşa katılan Senegal ve Sudan askerleri, o andan itibaren Türklerle savaşmayı reddetti. Bundan sonra da Fransızlar onları cephe gerisinde kullandı."

Düşman kuvvetlerin başındaki İngilizlerin, Çanakkale'yi kısa sürede geçerek Türk gücünü kırmayı planladığını vurgulayan Taşkıran, Türk askerinin iman gücü ve Mustafa Kemal Atatürk ile diğer komutanların askeri dehaları sayesinde Çanakkale'nin geçilemediğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi Çanakkale Taşkıran Senegal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title