Haberler

Bulgaristan'da Yeni Parlamentonun İlk Oturumu

Bulgaristan'da 26 Mart'taki erken seçimin ardından kurulan 44. parlamentonun ilk genel oturumunda başkanlık divanı belirlendi.

Bulgaristan'da 26 Mart'taki erken seçimin ardından kurulan 44. parlamentonun ilk genel oturumunda başkanlık divanı belirlendi.

Oturum, ulusal marşı ile Avrupa Birliği (AB) marşının okunmasıyla başladı. Ardından milletvekilleri, salonda hazır bulunan Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Patriği Neofit'in huzurunda ve anayasa önünde yemin etti.

Seçilmiş 240 üyeden oluşan, 5 siyasi gücün temsil edildiği parlamentonun başkanlığını, erken genel seçimde en çok oyu alan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinden Dimitar Glavçev yapacak.

Glavçev, yaptığı konuşmada, "Bu parlamentoda kilit sözcük 'birlik' olacak." dedi.

Geçici teknokratlar hükümetinin Başbakanı Ognyan Gercikov, oturumu tüm bakanlarıyla izlerken, GERB milletvekili Tzvetan Tzvetanov, liderleri Boyko Borisov'un, Birleşik Vatanseverler (OP) ile sağlam bir koalisyon hükümeti kurarak 4 yıl iktidarda kalmayı istediğini söyledi. Tzvetanov, muhalefetten gelecek aşırı milliyetçi kışkırtmalara izin vermeyeceklerini de vurguladı.

Aşırı milliyetçi OP adına konuşan partinin eş başkanlarından Valeri Simeonov, Türkiye sınırında sığınmacıların kaçak geçişlerine karşı inşa edilen tel örgünün tamamlanmasına verdikleri öneme işaret ederek üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) ve seçimde parlamentoya giremeyen Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) partisi gibi oluşumların Bulgaristan'ın yönetiminde yer almaması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Parlamentonun ilk oturumunun ardından milletvekilleri meclis binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Oturum tarihini belirleyen ve çalışmaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ile izleyen Cumhurbaşkanı Rumen Radev de basına yaptığı açıklamada, "Parlamentonun yakında sunacağı yeni hükümetle yapıcı iş birliği yapacağımıza inanıyorum." dedi.

Radev, kısa sürede parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerle tek tek görüşeceğini, seçimde en çok oyu alan GERB'e hükümeti kurma görevini vereceğini ve yeni hükümetin mayıs başında göreve başlayacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Radev, seçmenlere oy kullanmak üzere Bulgaristan'da seçimden önce 3 ay boyunca sürekli ikamet zorunluluğu gerektiren yasa tasarısına ilişkin olarak da "Parlamento, hükümet ve devlet kurumları, Bulgaristan'ın ulusal güvenliğinin garanti altına alınması açısından nasıl bir devlet olması gerektiğine karar vermeli. Yabancı etkisi altında mı yoksa bu etkinin önüne bariyer koyabilecek yasalara sahip bir bir devlet mi olacağız. İşte büyük mesele bu. Burada söz konusu (yabancı) devletin hangisi olduğu önemli değil." değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı ayrıca ülkedeki kurumların dış müdahaleye karşı AB'nin kolektif savunma mekanizmalarını kullanması halinde kimin nerede oy kullanacağının hiçbir önem taşımayacağını sözlerine ekledi.

Türkiye'deki halk oylamasına da yorum getiren Radev, her halkın kendi anayasal düzeni ve yönetim tarzını seçme özgürlüğüne sahip olduğunu vurgulayarak "İyi komşuluk ilişkilerindeki en önemli faktör müdahale etmeme prensibidir." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

İmza törenine damga vuran anlar! Okan Buruk'a Mourinho soruldu, yanıtı Ali Koç'u kızdıracak

İmza törenine damga vuran anlar! Okan Buruk'a Mourinho soruldu, yanıtı Ali Koç'u kızdıracak

Bakmadan Geçme

Patmos Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Patmos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Leros Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Leros Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Kalimnos Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Kalimnos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Simi Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Simi Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Sisam Adası'na (Samos) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Sisam Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Meis Adası'na (Kastellorizo) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Meis Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Kos Adası'na (İstanköy) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Kos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Sakız Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Sakız Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Marmaris'in en iyi plajları! Kızkumu Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Büyükada / Aya Nikola plajı nerede, nasıl gidilir? Marmaris'in en iyi plajları! Kleopatra Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? Rodos Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Rodos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Midilli Adası'na (Lesvos) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Midilli Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Salih Tanrıkulu kimdir? Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Salih Tanrıkulu kaç yaşında, nereli? 7 HAZİRAN 2024 ANLIK ALTIN FİYATLARI! Bugün altın ne kadar, kaç TL?
Sürpriz görüşmenin perde arkası! Teklif bizzat Meral Akşener'den gitmiş

Sürpriz görüşmenin perde arkası! Teklif bizzat Meral Akşener'den gitmiş

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title