Haberler

Body Worlds'de İnsan Bedenine Yolculuk Devam Ediyor

Gördüğü büyük ilgi nedeniyle süresi uzatılan Body Worlds Sergisi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerine insan bedeninin işleyişi ve sağlığı hakkında çarpıcı bilgiler vermeye devam ediyor.

Gördüğü büyük ilgi nedeniyle süresi uzatılan Body Worlds Sergisi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerine insan bedeninin işleyişi ve sağlığı hakkında çarpıcı bilgiler vermeye devam ediyor. Sergiyi gezenlerin büyük çoğunluğu, daha sağlıklı beslenmeye ve yaşamlarının geri kalanında vücutlarına daha iyi bakmaya karar veriyor.

7 Eylül'den bu yana Ankara Kentpark Alışveriş Merkezi'nde sergilenen, Gunther Von Hagens'in BODY WORLDS Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi, insan vücudunun mükemmel ve karmaşık yapısını unutulmayacak bir şekilde gösteriyor.

4 ay açık kalması planlanan fakat günde yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret etmesi nedeniyle süresi uzatılan sergi, dünyadaki otoriteler tarafından bugüne kadar yapılan en başarılı gezici sergi olarak kabul ediliyor. Ziyaretçilerin, bedenlerinin işleyişini daha iyi anlama fırsatını yakalamaları ve bu doğrultudaki olumlu görüşlerini ziyaretçi defterine yazmaları, serginin amacına ulaştığının önemli bir göstergesi olarak sayılıyor. Yapılan izleme anketlerinde ziyaretçilerin büyük çoğunluğu daha sağlıklı bir yaşam sürmek için kararlar alarak, davranış modellerinde değişikliğe gittikleri gözleniyor.

SİGARA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

Ömür hırsızı olarak bilinen tütün, insan yaşamının yaklaşık 7 yılını çalıyor ve insan ömrünü yaklaşık 14 yıl kısaltıyor. Sigara içmek deriyi kırıştırarak, tene dolaşım bozukluğundan kaynaklanan hafif gri bir ton veriyor. Sigara içmek yaşlanma sürecini hızlandırırken, bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve dolayısıyla kanser, kalp hastalığı, inme, göz hastalığı, demans ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.

GENÇ TALMAK İÇİN KİLOLARDAN KURTULMAK GEREKİYOR

Obezite, vücut yağının fazla olması anlamına geliyor. Obezite hastalığı olan insanlarda deri altındaki yağ dokusunun yanı sıra karın boşluğundaki yağlar belirgin biçimde kalınlaşıyor. Düzenli spor yapmak kas ve kemikleri güçlendirirken, yağ birikintilerini azaltıyor, beyni uyarıyor ve bağışıklık sistemini hastalıklara ve yaşlanmaya karşı koruyor.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KEMİK SAYISI DAHA FAZLA

Çocuk iskeletinde kemik uçları, kemik gövdelerinden kıkırdak plakaları ile ayrılmış olduğundan yetişkine kıyasla çok daha fazla kemik parçası bulunuyor. İnsanlar 300 kemiğe sahip olarak dünyaya gelirken, yaş ilerledikçe küçük kemiklerin birbirine kaynaması sonucunda yetişkinlerde kemik sayısı 206 oluyor. İnsan bedenindeki kemiklerin yaşlandıkça daha az esnek ve daha fazla kırılgan olmasının sebebi, zamanla kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması.

Zamanla yanaklarımızda ve göz çukurlarımızda çökmeler olmasının sebebi yaş ilerledikçe deri altındaki yağın kaybolmasıdır. Derimiz, zaman içindeki yolculuğumuza diğer hiçbir organın yapmadığı gibi tanıklık ediyor. Olgunlaştıkça dolgunluğunu ve pürüzsüzlüğünü yitiren deride kırışıklar belirmeye başlıyor. Yaşlanmanın bir nedeni hücrelerimizin sayısız kez bölünerek kendini yenilemelerinin imkansız olması.

İnsan beyni 15 yaşına kadar büyümeye devam eder. Çocukların büyüme çağında her şeyi çabuk kavramasının nedeni, beyin gelişim süreciyle alakalıdır. Yaşlandıkça öğrenmek zorlaşır, fakat beyin insanın yaşam süresi boyunca esnek ve çok yönlü olarak kalır, yeni hücreler oluşturup yeni sinir ağları inşa edebilir. Kitap okumak gibi egzersizler beyin hücrelerini yeniden yapılandırmaya yardımcı oluyor.

Yapılan bir araştırmaya göre duyguların akıl sağlığı, fiziksel form ve uzun yaşamakla pozitif bir ilişkide olduğu kanıtlandı. Gülümsemek kan dolaşımını arttırıp, yaşam sürenizi uzatıyor.

Ziyaretçi defterlerinde sergiyle ilgili beğenileri dile getiren görüşlerin yanı sıra 'Bedenimi bundan sonra asla sıradan bir şey olarak görmeyeceğim' gibi söylemler serginin başarısını açıkça ortaya koyuyor. Yapılan izleme anketlerinde çıkan ilginç sonuçlardan bir diğeri ise, insanların yüzde 33'ünün sağlıklı beslenmeye, yüzde 25'inin ise daha fazla spor yapmaya başlamış olmalarını belirtmeleri olarak görülüyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Maliye'den vergi kaçıran 2 firmaya 7 milyar liralık rekor ceza

Maliye'den vergi kaçıran 2 firmaya 7 milyar liralık rekor ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title