Haberler

Bie Heyeti 'Expo 2020' Adaylığı İçin İzmir'de

İzmir'in EXPO 2020 yolculuğunda kaderini belirleyecek BİE heyeti kente geldi.

İzmir'in EXPO 2020 yolculuğunda kaderini belirleyecek BİE heyeti kente geldi. Heyetin üç günlük programını açıklayan İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, "Her düzeyde bu desteğimizi devletimizden ve halkımızdan aldığımız açık bir şekilde görülüyor" dedi. BİE Heyet Başkanı Sten Christensen ise üç günlük süreç sonrasında hazırlanacak raporun Haziran ayında açıklanacağını söyledi.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales ve beraberindeki 9 kişilik heyet incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. BİE inceleme heyetinin programı düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile açıklandı. Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen toplantıya İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, BİE inceleme heyeti Başkanı Sten Christensen, BİE Genel Sekreteri, Vincente Gonzales Loscertalas, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh katıldı.

İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, 9 kişilik heyetin yoğun İzmir ve Ankara programını açıkladı. BİE'ye 656 sayfalık proje dosyasını sunduklarını ve heyet tarafından projenin uygunluğunun üç günlük program ile araştırılacağını söyleyen İzmir Valisi Kıraç, "Heyet ulusal destek, iletişim ve pazarlama planı, bütçesi ve EXPO sonrası kullanım planları, tahmin edilen ziyaretçi sayısı gibi konularda 3 günlük bir inceleme yapacak. Teknik sunumlar ve İnciraltı'nda yapılacak olan alan inceleme ile projemizin uygulanabilirliğini araştırılacak. Heyete İzmir'in tarihi dokusunu bilimde ve sağlıkta başarı öyküsünü anlatacağız. Ayrıca kentimizin bölgesel düzeyde üstlendiği misyonu aktaracağız. Teknik sunumun ikisini ben yapacağım. Diğer sunumlar EXPO yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, rektörler ve EXPO uzmanları tarafından yapılacak. İzmir'in bütünü dinamikleri ile heyetimizi bir araya getireceğiz. İnciraltı ile ilgili alanını tanıtımı yapılacak. Şehrimizin eğitim gören yabancı öğrenciler, konsoloslar ve şehrimizin farklı dinlere mensup kişi ve mekanları ile heyetimiz buluşturacağız" dedi.

ANKARA'DA YOĞUN PROGRAM

EXPO 2020'nin dev bir organizasyon olduğunu belirten Kıraç, devletin ve milletin desteği olmadan bu organizasyonun kazanılamayacağını söyledi. Kıraç, "Her düzeyde bu desteğimizi devletimizden ve halkımızdan aldığımız açık bir şekilde görülüyor. Bu yarışta en büyük avantajımız buradadır. 13 Şubat'ta Ankara'ya hareket edeceğiz. Burada ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından heyetimiz kabul edilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun programı yurt dışına gittiği için programdan çıkarıldı. Bu çalışmalardan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ev sahipliğinde kabineden birçok bakanın katılacağı bir yemek ile heyet bir araya gelecek. Bu yemekte İzmir çalışmaları ve EXPO sürecine hükümetin verdiği destek irdelenecek. Daha sonra ise heyet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen yemeğe katılacak. 15 Şubat'ta İstanbul'a gidecek heyet buradan ülkemizden ayrılacak" diye konuştu.

RAPOR HAZİRANDA AÇIKLANACAK

BİE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen ise İzmir'in EXPO 2020 sürecine uygunluğunun üç günlük süreçte derin bir çalışma ile inceleneceğini söyledi. Christensen, "EXPO İzmir'in adaylığı olsa da olmasa da son derece önemli bir projedir. Bizim yanımızda Genel Sekreter Loscartales var. Biz burada kendi ülkemizi temsil etmiyoruz. EXPO'ya üye ülkeleri temsil ediyoruz. Acaba aday ülke gerekenleri yerine getiriyor mu diye inceleyeceğiz. Çok derinlemesine çalışacağız. Vatandaşların, devletin ve bütün paydaşların desteğini inceleyeceğiz. Görevimizi tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. 5 aday ülkeyi inleyeceğiz. Bu haftanın sonunda tam bir raporun hazır olacağını düşünüyoruz. Bu da BİE üye ülkelerine yollanacak. Bu inceleme heyetinin raporunu öğreneceksiniz. Eğer biz BİE kuruluna uygun olduğunu görürsek adaylığınız onaylanacak. Bizim raporumuz Haziran ayında toplantıda açıklanacak. Adaylığınız onaylanmasının ardından ise BİE ülkelerine ikna etmek için çalışacaksınız" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Cahit Kıraç Cahit Kıraç İzmir Politika Güncel Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title