Haberler

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ABD Temaslarını Aa'ya Değerlendirdi Açıklaması

"ABD'nin (kimyasal silah kullanıldığı ve muhaliflere silah yardımı) kararında Türkiye'nin etkisi var" "(Suriye) Amerikalıların bir karar üzerinde çalıştığı ve açıklama olabileceği yönünde tam Beyaz Saray'a, terör danışmanıyla görüşmeye giderken"...

-"ABD'nin (kimyasal silah kullanıldığı ve muhaliflere silah yardımı) kararında Türkiye'nin etkisi var"

-"( Suriye ) Amerikalıların bir karar üzerinde çalıştığı ve açıklama olabileceği yönünde tam Beyaz Saray'a, terör danışmanıyla görüşmeye giderken zaten hafif bilgimiz olmuştu. Türkiye'den ben o haberi birazcık almıştım. (Obama'nın terörle mücadele danışmanı) Monaco da oraya gittiğimizde Obama'nın yanından ayrılıp geldi ve Suriye konusunda açıklamayı da biz oradan çıkarken yaptılar"

-"Umarız bu sözde kalmaz, ABD daha etkili müdahil olur ama ABD'nin bu konudaki daha fazla inisiyatif alır tavrı Suriye konusunda doğrusu biraz daha çözüm yönünde bir umut oluşturdu"

-"(Çözüm süreci) (ABD yönetimi) Başından bu yana bizim çözüm süreci konusunda attığımız cesaretli adımlardan oldukça etkilendi. Onlar da bizimle görüşmelerde daima bu konuda olumlu bakış içindeler"

ABD'nin başkenti Washington'da Ortadoğu Enstitüsü (Middle East Institute) tarafından düzenlenen Türkiye toplantısının ana konuşmacısı olan Atalay, temasları çerçevesinde ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Başkan Barack Obama'nın Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Danışmanı Lisa Monaco ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ile bir araya gelmişti.

Temaslarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Atalay, Napolitano'nun geçen yıl Türkiye'ye geldiğinde kendisini Washington'a davet ettiğini belirterek, Napolitano ile öğle yemeğinde bir araya geldiklerini ve ardından toplantı yaptıklarını bildirdi.

Bunun yanında, Napolitano'nun ekibinin iç güvenlikle ilgili uygulama birimlerinde brifingler aldıklarını ve terörle mücadeledeki önemli merkezlerden Targeting Center'da (Hedefleme Merkezi) incelemelerde bulunduklarını anlatan Atalay, terör ve suçları önleme açısından, yabancıların ABD'ye vize başvurusundan itibaren tüm adımlarının denetlenmesinin sağlandığı merkezde, kendilerine verimli brifingler sunulduğunu kaydetti.

Atalay, Monaco ile de ABD'nin Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını açıklamasından hemen önce bir araya geldiklerini belirterek, hem Napolitano hem de Monaco ile görüşmelerinde, terörle mücadelede işbirliği ile Suriye konusunun ana başlıkları oluşturduğunu ifade etti.

ABD'nin El Kaide ve El Nusra ile ilgili hassasiyetlerinin bulunduğunu belirten Atalay, bunun yanında, terör örgütü PKK, çözüm süreci ve ABD Büyükelçiliği'ne intihar saldırısında bulunan DHKP-C'nin de gündeme geldiğini dile getirdi.

Suriyeli sığınmacılara insani yardım konusunu da ele aldıklarını söyleyen Atalay, Türkiye'nin bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini ve çok fazla uluslararası desteğin olmadığını ifade ettiklerini aktardı. Atalay, Napolitano ve Monaco ile görüşmelerin çok verimli geçtiğini, hatta Monaco'nun temmuzda Türkiye'ye gideceğini bildirdi.

Atalay, "ABD İstihbarat Direktörü Clapper'ın da çok sıcak karşılaması oldu. Yola kadar çıkmışlar karşılamak için, ekibiyle. Orada da doğrusu iyi bir brifing aldık, ne yapıyorlar, özellikle terörle mücadeleyle ilgili nasıl çalışmalar yapılıyor, onları inceledik" dedi.

"Önceden haberimiz vardı"

ABD'nin Esed rejiminin kimyasal silah kullandığına yönelik açıklaması ve muhaliflere silah yardımı kararıyla ilgili soru üzerine Atalay, şöyle konuştu:

"Amerikalıların bir karar üzerinde çalıştığı ve açıklama olabileceği yönünde tam Beyaz Saray'a, terör danışmanıyla görüşmeye giderken de zaten hafif bir bilgimiz olmuştu, yani Türkiye'den ben o haberi birazcık almıştım. Monaco da oraya gittiğimizde de zaten Obama'nın yanından ayrılıp geldi, bu konuları görüşüyorlarmış ve Suriye konusunda açıklamayı biz oradan çıkarken yaptılar."

Atalay, bu konuda ABD'nin eylemlerinin ne olacağının önemine işaret ederek, "Umarız bu sözde kalmaz, ABD daha etkili müdahil olur ama ABD'nin bu konudaki daha fazla inisiyatif alır tavrı Suriye konusunda doğrusu biraz daha çözüm yönünde bir umut oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'nin kararında Türkiye'nin etkisi var"

ABD'nin kararından duydukları memnuniyeti görüşmelerinde dile getirdiklerini belirten Atalay,  bir soru üzerine, ABD'nin bu kararında Türkiye'nin de rolü olduğunu söyledi.

Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde Esed rejiminin kimyasal silah kullandığıyla ilgili bazı belgeleri de yanında getirdiğine dikkati çekerek, "Başbakanımızın yakın zamandaki Washington ziyaretinde ana konu Suriye'ydi. Özellikle akşam üçer kişilik toplantının ana gündemiydi Suriye. Dolayısıyla Türkiye'nin ABD'nin bu kararında tabii ki etkisi var" dedi.

Erdoğan'ın ziyaretinde Obama'nın Cenevre Konferansı'na "fazla umut bağlandığı"nın görüldüğünü hatırlatan Atalay, haziranda olması beklenen bu konferansın şimdi temmuza kaldığına ve belki de hiç gerçekleşemeyeceğine işaret ederek, "Sanırım buradaki gecikme de ABD'nin açıklamasında etkisi oldu" ifadesini kullandı.

Çözüm süreci

Atalay, görüşmelerinde çözüm sürecinin gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Başından bu yana bizim çözüm süreci konusunda attığımız cesaretli adımlardan oldukça etkilendiler. Onlar da bizimle görüşmelerde daima bu konuda olumlu bakış içindeler. Tabii bizim de onlardan başka taleplerimiz de oluyor. Yani tabii terörle mücadelede Irak irtibatları sebebiyle bizim ABD ile daima yardımlaşmamız oldu."

Türkiye'de çözüm sürecini kararlı şekilde yürüttüklerinden bahsettiğini dile getiren Atalay, Türkiye'nin bu konuda 10 yıldır yürüttüğü "yol temizleme çalışmalarını ilk elden anlattıklarını" belirterek, "Onların da bu konuda bizim o kararlılığımızı çok takdir ettiklerini ve bizi iyi anladıklarını görüyorum" diye konuştu. Atalay, çözüm sürecinde uluslararası camianın da desteğini istediklerinin altını çizdi.

- Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Beyaz Saray Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title