Haberler

Şimşek, Petrol ve Doğalgaz İthalatına Ödenen Rakamı Açıkladı

Güncelleme:

Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, geçen yıl Türkiye petrol ve doğalgaz ithalatına tam 60 milyar dolar ödeme yaptığını ifade etti.

Batman'da dün akşam iftarın ardından sahura kadar çay bahçeleri ve kahveleri gezerek vatandaşlarla sohbet eden Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, ''Geçen yıl Türkiye petrol ve doğalgaz ithalatına tam 60 milyar dolar ödeme yaptı. Türkiye'nin en büyük açığı cari açığıdır. Türkiye'deki vergilerde indirime gittiğiniz an cari açığının artmasına yol açarsınız.'' dedi.

Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, seçim bölgesi ve memleketi Batman'da dün akşam katıldığı iftar yemeğinin ardından sahura kadar kentte gezdi. Beraberinde Ak Parti İl Başkanı Murat Güneştekin ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ile vatandaşların oturduğu çay bahçeleri ve kahveleri ziyaret eden Şimşek, halkla sohbet edip sorunlarını dileyerek çay içti.

Bir kahve ziyareti sırasında vatandaşları dinleyen Şimşek'e gençler, ''Sadece orta yaş kesimini dinliyorsunuz. Gençlerin de dinleyin'' dedi., Şimşek ise, programlarına gençleri de katmayı amaçladığını ifade etti. Şimşek, bir kahvehanede ise akaryakıt nakliyesi yapan esnafla sohbet ederken, esnaftan Muhittin Altun, motorine fazla artış yapıldığını belirterek, ''Özellikle motorin çok fazla zam görüyor. Araçlarımız yatıyor. Ocak'tan Mayıs ayına kadar iş bulamıyoruz. Araçlar çalışmazsa bile vergilerle birlikte nereden bakarsanız bakın, aylık 40 bin TL civarında giderimiz var'' dedi.

'100 LİRALIK YAKITIN 51 LİRASI VERGİ'

Bakan Şimşek, petrol fiyatlarındaki son artışların dolar ve euro artışından kaynaklandığını belirterek, ''Her şeyden önce vergilerde yeni bir ayarlama yok. Geçen yılın Eylül ayında ÖTV'de düzenleme yaptık. Akaryakıt vergilerinde şu anda bir oynama söz konusu değil. Maalesef Türkiye'de akaryakıt ürünlerinde vergi oranı yüksek. Buna itiraz etmiyorum. Daha önce aracınıza 100 liralık yakıt doldursaydınız bunun yüzde 59-60'ı vergiydi. Şimdi 100 liralık yakıtın 51 lirası vergidir. Bu rakam yüzde 60'lardan yüzde 51'e düşmüştür. Kur yükseldiği halde vergi yükünde artış yok, azalma var'' dedi.

Petrol fiyatlarının yükselmesi ve dolar artışının Türkiye'deki vergi fiyatlarına da yansıdığını söyleyen Şimşek, ''Çiftçiye mazot desteği veriyoruz. Hava ulaşımı ile kara ulaşımında ihracatçıya de destek sağlıyoruz. Üretim, yatırım ve istihdamı öncelendirdik. Geçen yıl Türkiye petrol ve doğalgaz ithalatına tam 60 milyar dolar ödeme yaptı. Türkiye'nin en büyük açığı cari açığıdır. Türkiye'deki vergilerde indirime gittiğiniz an cari açığının artmasına yol açarsınız. Vergi yükünde bir artışa gitmedik. Yakıttaki son zamlarda vergilerle oynamadık'' diye konuştu.

Petrolcü esnafının sorunlarını dinleyen Şimşek, ''Biz bu yıl yatırım, üretim ve istihdamdan yana tercih yaptık. Tüketimi artırıcı vergi indirimlerine gitmek Türkiye'nin lehine değil. Çünkü Türkiye'nin büyük cari açığı var. Vergi artırımında çok manevra alanımız yok. Vergileri indirirsek cari açık artar. Faiz artırımı buraya daha fazla hizmet yaptırmaz. Popülizm yapmak kolaydır. Popülist siyaset yapmıyoruz'' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Şimşek Ak Parti Türkiye Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title