Haberler

Bakan Özkan Uyumu Anlattı

cumartesi günü Baden Württemberg Eyaletin Fransaya sınır Kehl kentinde göçmenlerin uyumunu anlattı.

Almanyanın Aşağı Saksonya Eyaleti Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Sosyal, Kadın, Aile, Sağlık, İmar ve Uyum Bakanı Aygül Özkan(40)

cumartesi günü Baden Württemberg Eyaletin Fransaya sınır Kehl kentinde göçmenlerin uyumunu anlattı.

Kehl CDU teşkilatı tarafından 'Uyum için somut şans imkanları' ismi altında uyum toplantısına davet edilen Türk kökenli bakan Aygül Özkan

Kehl Stadthalle salonunda 80 davetli dinledi. Toplantıya Kehl Hristiyan-Müslüman Çalışma grubu üyeleri, kilise temsilcileri, işadamları, yerel siyasetçiler katıldı. Toplantıda Baden bölgesi DİTİB başkanı Dr. Hayattin Yılmaz, Kehl İslam cemiyeti üyeleri, din görevlisi Mehmet Yılmaz'la beraber çok sayıda türkler bulundu.

UYUMUN ANAHTARI DİL VE EĞİTİM

Bakan Özkan 45 dakika süren konuşmasında uyuma yönelik tavsiye ve önerilerini 3 konuda eğitim, iş ve sosyal faaliyetlerle uyumun desteklenmesini istedi. Bakan Özkan'ın konuşması salonda büyük ilgiyle dinlendi. Bakan Özkan uyum her zaman yeniden yenilenmeli, herkez uyuma destek olmalı teşvik etmeli. Gençlerin, çocukların ne kadar erken Almanca dilini iyi öğrenmesiyle beraber eğitim şansında arttığına dikkat çekti. Okul öncesi küçük çocukların kreşlere gönderilmesini dil için ne kadar erken başlanırsa uyum için o kadar iyi olur. Göçmen çocukların geldikleri ülke, dil, din, kültürlerine göre zekalı veya zekasız olarak sınıflandırılmasın çok yanlış olduğunu belirtti. Ailenin eğitim seviyesi zayıf olsada çocukların başarısız olacağını göstermediğini anlattı. Belediyelerinde uyuma destek olmasını ekonomik, sosyal zayıf olan ailelere yardım yapılmasını istedi. Göçmenlerin eğitimi uzun yıllar ihmal edildiği artık bunun değişmesi gerekiyor. Almanyada eriyen nüfusla göçmenlerde giderek yükselen nüfus oranı dikkate alınmalı. Ekonomide uluslararası yapılan çalışmalar memnuniyetle karşılanırken ülkede yaşayan yabancılarla olan uyum sorunlarına çözüm bulunmalı. İş piyasasında yabancılara yapılan haksızlık, eşitsizlik, çifte standart uygulaması uyumu engelliyor. Başta iş yeri, meslek yeri bulmada yabancıların şansı daha az . Bakan Özkan gençlerin değişik sosyal faaliyetlerde görev almasını sorumluluk taşımalarını isterken kurulıuşlarda fahri vazifelerde sorumluluk verilmeli diye konuştu.

ÖZİL'E HEPİMİZ SEVİNİYORUZ

Alman Milli Futbol takımı ve Real Madrid'in yıldızı Mesut Özil'în gollerine hepimiz seviniyoruz. Kimse Özil'in nereden geldiğini hangi kültür ve dinini konuşmuyor. Almanya uyum sağlayanlar hakkında hiç konuşmuyor. Uyum sürekli yenilenmeli, herkez desteklemeli. Birbirimizi diyaloglarla

daha iyi tanıyıp yakınlaşır ve önyargılar ortadan kalkar. Almanyada Türk göçün 50.yıldönümüne değinen bakan Özkan 60'lı yıllarda ilk nesil Türkler açık ellerle karşılandı sorunlar bilinmiyordu. Diğer nesillerde uyum sorunları ortaya çıktı. Almanyada yaklaşık 16 milyon kişinin göçmen, Baden Württemberg Eyaletinde her 4 kişiden birinin göçmen kimliğine ait olduğunu söyledi. Almanyada 350'den fazla meslekten göçmenlerin sadece 5-6 mesleği tanıdıklarını, göçmenlerin meslek eğitiminde daha çok eğitilmesi gerektiğini duyurdu. Almanyada yaşayan Türklerin evin bir köşesinde geri dönmek için hazır bavul bulunduğunu ama artık Türkiyeye dönemediklerini hatırlattı.

GÖÇMENLERE YAKINIMIZ GİBİ DAVRANMALIYIZ

Bakan Özkan'ın konuşmasından sonra yapılan açık oturumda yine uyum görüşüldü. Oturuma Baden DİTİB bölge başkanı Dr. Hayattin Yılmaz,

Kehl din görevlisi Mehmet Yılmaz, Hristiyan-Müslüman çalışma grubu üyesi Erich Jais, işadamı Hans Nussbaum, kilise temsilcisi Anke Doleschal katıldı. İşadamı Nussbaum 'göçmenler nereden olursa olsun onları kardeşimiz, yakınımız gibi görmeliyiz'.Kilise temsilcisi Doleschal 'göçmenlerden neden çekiniyoruz zannedersem bizde kökenimizi iyi bilmediğimiz için ybancılara, yabancı kalıyoruz'. Üye Jais ' Kehl'de 50 yıldır yaşayan Türk ve müslümanları ihmal ettik 30 yıl tanımadık, ilgi göstermedik?. Jais 'son 20 yıldır diyaloğumuz arttı birbirimizi tanımaya başladık hristiyan olarak islam diniyle ortak yönlerimizi görmeye başladım?. Baden DİTİB başkanı Dr. Yılmaz ve Kehl din görevlisi Yılmaz

' buraya davet edilmemiz ve birarada uyumu tartışmamız uyumun güzel bir örneği'. Uyum için hepimiz birbirimizi teşvik edip desteklemeliyiz hepimiz aynı gemideyiz.' Gerek uyum gerek islam dini hakkında hepinizi Kehl camisinde misafir etmek sorunlara yardımcı olmak bize onur verir?.

Kehl İslam cemiyeti üyeleri ve CDU parti teşkilatı bakan Özkan'a buket ve hediye takdim ederek teşekkür ettiler. Bakan Özkan Kehl'de bu güzel sıcak karşılamadan büyük haz aldığını herkeze teşekkür ederek vedalaştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title