Haberler

Antalya - Vali Karaloğlu Caretta Carettaların da Valisiyim

Vali Karaloğlu Caretta carettaların da valisiyimANTALYA Belek kumsallarında 'caretta caretta'ların yumurtadan çıkışına tanıklık eden Vali Münir Karaloğlu, Van Valiliği görevindeyken 'Balıkların, kuşların, böceklerin de valisiyim' sözünü hatırlatarak, "Caretta carettaların da valisi olacağız" dedi.

Vali Karaloğlu Caretta carettaların da valisiyim

ANTALYA Belek kumsallarında 'caretta caretta'ların yumurtadan çıkışına tanıklık eden Vali Münir Karaloğlu, Van Valiliği görevindeyken 'Balıkların, kuşların, böceklerin de valisiyim' sözünü hatırlatarak, "Caretta carettaların da valisi olacağız" dedi.

Dünya üzerindeki varlıklarını 110 milyon yıldır sürdüren deniz kaplumbağalarının Akdeniz ve Türkiye'deki en önemli yaşam alanı Serik İlçesi Belek turizm bölgesi kumsallarındaki yuvalara bırakılan yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar, denizde yeni yaşamlarına gönüllülerin desteğiyle ulaşıyor.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Ali Fuat Canbolat başkanlığında hazırlanan 'Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi' kapsamında caretta carettaların denize yolculuğuna gönüllülerle tanıklık etti. Sabahın ilk ışıklarında Belek bölgesindeki Denizyaka sahilinde gönüllüler tarafından işaretlenen caretta caretta yuvalarından yavrular çıkartılarak denize yolcu edildi.

KIRMIZI LİSTEDE

Günün ilk ışıklarıyla beraber deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkıp denize ulaşmalarını seyreden Vali Karaloğlu, Akdeniz havzasında deniz kaplumbağalarının en çok yuvalandığı bölgenin Antalya, Antalya'da da Belek olduğunu söyledi. Deniz kaplumbağalarının Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesindeki bir canlı türü olduğuna dikkati çeken Vali Karaloğlu, "Yani nesli tükenme altındaki en tehlikeli listedeki canlılardan biri. Bu bölgede senelerdir gönüllülerimiz önce kaplumbağaların yuva yaptıkları yerleri tespit ediyor, sonra onları takip ediyor. Onların yumurtadan çıkışını ve denize ulaşıncaya kadarki süreyi takip ediyor" dedi.

20 YIL SONRA GERİ DÖNECEKLER

Bu sahilleri insanoğlunun kullandığı ve kullanmayı sürdüreceğini dile getiren Vali Karaloğlu, "Müthiş bir mücadele var deniz kaplumbağasının kendi neslini devam ettirmek için. Yüce yaratıcının kendisine verdiği yeteneği kullanarak belki milyonlarca kilometre uzaktan gelip buraya yuva yapıyor, yumurtasını bırakıyor ve burada yumurtadan çıkan yavru ergen döneme geldiğinde 15-20 sene aynı bölgeye tekrar dönüyor. Belki bugün bizim gönderdiğimiz yavrular 20 yıl sonra gelip buraya yumurta bırakacak" diye konuştu.

BU CANLILARA SAYGI GÖSTERMEMİZ LAZIM

İnsan olarak bu canlılara, bu yaşam mücadelesine saygı göstermeleri gerektiğine işaret eden Karaloğlu, "Onların doğal yaşam alanlarını mutlaka korumamız lazım. Van'dayken bir şey söylemiştim, 'Ben balıkların, kuşların, böceklerin de valisiyim.' Anlaşılıyor ki Antalya'da caretta carettaların da valisi olacağız" dedi.

CEZAYLA DEĞİL VİCDANLA ÇÖZÜLMESİ LAZIM

Deniz ve sahilden kum alımının Türkiye'nin her bölgesinde yasak olduğuna değinen Karaloğlu, jandarma ve polis tarafından yakalanan kişilere gerekli yasal işlemlerin yapıldığını da söyledi. Vali Karaloğlu, polis, jandarmadan daha çok insanların vicdanlarıyla bunu çözmesi gerekliliğini vurguladı.

30 KİLOMETREDE YUVALAMA ÇALIŞMASI

Yaklaşık 35 gönüllüyle 30 kilometrelik kumsalda deniz kaplumbağalarının korunması için 4.5 ay süren çalışma yaptıklarını dile getiren EKAD Başkanı Ali Fuat Canbolat, amaçlarının yuvalama kumsallarını deniz kaplumbağaları için daha iyi duruma getirebilmek olduğunu kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Münir Karaloğlu Vali Karaloğlu Antalya Belek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title