Haberler

2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi görüntüleri- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran'ın konuşması. 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yaran: - "Vergiyi zekattan saymak, gayri muhtaç durumdaki Müslümanların muhtaç durumdaki Müslüman kardeşine transfer etmesi gereken ve onun hakkı olan malı, onun yerine umuma tahsis etmesidir" İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, "Vergiyi zekattan saymak, gayri muhtaç durumdaki Müslümanların muhtaç durumdaki Müslüman kardeşine transfer etmesi gereken ve onun hakkı olan malı, onun yerine umuma tahsis etmesidir" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi görüntüleri- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran'ın konuşması. 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yaran: - "Vergiyi zekattan saymak, gayri muhtaç durumdaki Müslümanların muhtaç durumdaki Müslüman kardeşine transfer etmesi gereken ve onun hakkı olan malı, onun yerine umuma tahsis etmesidir" İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, "Vergiyi zekattan saymak, gayri muhtaç durumdaki Müslümanların muhtaç durumdaki Müslüman kardeşine transfer etmesi gereken ve onun hakkı olan malı, onun yerine umuma tahsis etmesidir" dedi.Yaran, Dedeman Otel'de düzenlenen 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nde vergilerin çeşitli adlar altında zengin ve fakir ayrımı yapılmaksızın herkesten alındığını söyledi.Vergilerle oluşan bütçeden, eğer ülkede adalet varsa toplumun bütün kesimlerinin yararlandığını ifade eden Yaran, "Muhtaç ve güçsüz kesimler, bazı yatırımların ve hizmetlerin yanından bile geçmez. Hatta onların varlığından bile haberdar değildir. Bunun için günlük ihtiyacı aciliyet halindedir. Vergiyi zekattan saymak, gayri muhtaç durumdaki Müslümanların muhtaç durumdaki Müslüman kardeşine transfer etmesi gereken ve onun hakkı olan malı, onun yerine umuma tahsis etmesidir" değerlendirmesinde bulundu.Yaran, zekatın vergiden sayılmasının bir süre sonra zekat algısı ve kültürünü yok edeceğini belirterek, "Kanaatimce en önemli fark, zekatın özellikle muhtaç insanların hakkı olmasıdır. Fakirin bu hakkını genel bütçeye katmak, onun adına yetkisiz bir tasarrufta bulunmaktır. Hatta bir nevi gasptır" diye konuştu.- "Zekat ve Hayır Hizmetleri Genel Müdürlüğü" kurulması önerisiZekatın vergi sayılmamasının devletin yapısıyla ilgili olmadığına dikkati çeken Yaran, şunları kaydetti: "Zekatı ayrı bir kalemde toplayıp, Kur'an ve sünnete uygun olarak harcama taahhüdünde bulunmayan hiçbir devlete verilen vergi, zekat yerine geçmez. Ama devlet bununla ilgili mevzuat geliştirir ve zekatı ayrı bir kalemde toplayıp belirtilen ölçüler içinde dağıtmayı taahhüt ederse o zaman durum değişir. Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanların zekat dışındaki ibadetlerini huzur içinde yapmaları için organize edilmiş anayasal bir kuruluş durumundadır. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi bir de 'Zekat ve Hayır Hizmetleri Genel Müdürlüğü' kurulmasının faydalı olacağını düşünüyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Rahmi Yaran İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title