Haberler

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'daki Türk toplumunu işaret ederek, "Her geldiğimde de buradaki Türk toplumunun çok daha gelişmiş, her bakımdan statüsünün çok daha yükselmiş olduğunu görmekten de daima gurur duyuyorum, kıvanç duyuyorum" dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'daki Türk toplumunu işaret ederek, "Her geldiğimde de buradaki Türk toplumunun çok daha gelişmiş, her bakımdan statüsünün çok daha yükselmiş olduğunu görmekten de daima gurur duyuyorum, kıvanç duyuyorum" dedi.

Gül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde, Almanya'daki Türk toplumunun temsilcilerine verilen iftar sonrası basın mensuplarına Almanya temaslarını değerlendirdi.

Aspen Forum tarafından düzenlenen konferans için Almanya'ya geldiğini belirten Gül, "Aspen Konferansı Avrupa'nın Amerika'nın birçok eski siyasetçileri ve bugünkü siyasetçilerinin buluştuğu ve dünyayla ilgili konuların tartışıldığı bir yer. Beni de davet ettiler ve bir konuşma yapmamı istediler. O vesileyle geldim. Ortadoğu ve dünya meseleleri üzerine bir konuşma yaptım" ifadelerini kullandı.

"Almanya ile son yıllardaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde bir soru sorulması üzerine Gül, şöyle cevap verdi:

"Almanya ile Türkiye ilişkileri her zaman güçlü olmak zorunda, her zaman da güçlüdür. Tabi eğer burada üç milyon vatandaşımız varsa, bunların yarısı da Alman vatandaşı olduysa, büyük bir ekonomi, büyük nüfus söz konusuysa tabi ki ilişki de her zaman güçlü olacak."

"Her geldiğimde de buradaki Türk toplumunun çok daha gelişmiş her bakımdan statüsünün çok daha yükselmiş olduğunu görmekten de daima gurur duyuyorum, kıvanç duyuyorum" ifadesini kullanan Gül, şöyle devam etti:

"Ben çok eskileri de bilirim. Milletvekili olduğum yıllarda buraya çok gelirdim. Buradaki derneklerdeki, camilerdeki, kıraathanelerdeki o zamanlardaki, o günlerdeki halleri bilirdim. Bir de şimdi, bugünkü hali biliyorum. Gerçekten çok büyük bir değişim var. Artık herkes şunun farkında ki; Türkler artık Almanya'nın geleceği ve buraların dolayısıyla sadece 5 ya da 10 yıl değil, 50-100 yıl sonrasında da burada Türkler ve Mülsümanlar güçlü bir şekilde olacaklar"

"Türkçe'yi unutmamak önemli"

Abdullah Gül, Almanya'daki Türk toplumunun Türkçe'yi de unutmaması gerektiğini belirterek, "Herkesin kendi kimliğini dini inançlarını en iyi şekilde öğrenmesi gerekir. Bunları da burada öğrenmek lazım artık. Dökme suyla da değirmen dönmez" dedi.

Gül, Almanya'da yaşayan Türk toplumunun büyük bir nüfusa sahip olduğunu ve kendi içerisinden eğitim sistemini geliştirecek bağlantılar, dernekler ve vakıflar kurabilecek durumda olduğunu da söyledi.

"Burası her bakımdan özgür, herkesin inançlarını en güzel anlatabileceği, öğretebileceği bir yer" ifadesini kullanan Gül, "O bakımdan gördüklerimden çok memnunum" diye konuştu.

Gül," Ayrıca tabi burada Türk Büyükelçiliğinde bütün vatandaşlarımızın hiç ayırım yapmadan, herkesin buraya gelmesi, büyükelçiliği evi gibi hissetmesi de beni ayrıca mutlu etmiştir" dedi.

"Son zamanlarda Suriye'nin kuzeyinde çıkan gerginlikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Gül, "Bu tabi Türkiye'nin, bölgenin, dünyanın da en büyük meselesi. Onun için zaten bugünkü konuşmalarımda, konferansta bu konuları çok enine boyuna konuştum" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title