Haberler

Gül-Nazarbayev Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan ile ilişkileri stratejik ortaklık temelinde en güçlü şekilde geleceğe taşımak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan ile ilişkileri stratejik ortaklık temelinde en güçlü şekilde geleceğe taşımak istediklerini söyledi.

Gül'ün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninin ardından yaptığı baş başa görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, görüşmede ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirilerek, güncel bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Görüşmede, Nazarbayev ve heyetini misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, konuk Cumhurbaşkanının 2009 yılındaki ziyareti sırasında imzalanan anlaşmayla iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğine işaret ederek, ilişkileri bu temelde en güçlü şekilde geleceğe taşımak istediklerini belirtti.

Türkiye'nin, Kazakistan'ı, Orta Asya'daki en önemli ortakları arasında gördüğünü vurgulayan Gül, ilk toplantısı bugün düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının ilişkilere yeni bir dinamizm kazandıracağını kaydetti.

Kazakistan'ın geçen yıl Türk Konseyi Dönem Başkanlığını başarıyla yürüttüğünü ve bu yıl Ağustos ayında görevi Kırgızistan'a devrettiğini hatırlan Cumhurbaşkanı Gül, Nazarbayev'in "aksakal" sıfatıyla Türk dünyasında birlik ve bütünlüğün tesisine yönelik çalışmalarını takdir ettiğini dile getirdi.

Türk Konseyi'nin Asya'da İşbirliği ve Güvenlik Konferansı'yla (CICA) iki ülke arasındaki çok taraflı iş birliğinin en önemli mekanizması olduğunun altını çizen Gül, Bişkek Zirvesi'nde onaylanan bayrağın yarın İstanbul'daki Konsey Sekretaryası'nda göndere çekileceğini açıkladı.

Konsey çerçevesindeki çok taraflı işbirliğinin somut projelerle desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gül, iki ülke arasında Türk Konseyi ve CICA'nın yanı sıra AGİT, İİT, EİT ve Türkiye'nin diyalog ortağı statüsü elde ettiği Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) çerçevesinde de işbirliği yapıldığını vurguladı.

-"Halklarımız arasında gönül bağları var"-

Cumhurbaşkanı Nazarbayev de Türkiye'yi her zaman büyük bir sevinç ve keyifle ziyaret ettiğini, bu defa da Cumhurbaşkanı Gül'ün davetine icabetle Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk dünyasında 200 milyon insanın yaşadığını ve halklar arasında gönül bağları bulunduğunu vurgulayan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Gül'ün Türk Konseyi ve Akademisi'ne verdiği desteği takdirle karşıladığını belirtti.

İki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel seviyede olduğunu, Kazakistan'da faaliyet gösteren 20 Türk lisesi ve 2 Türk-Kazak üniversitesinin bunun en güzel ispatı olduğunu ifade eden Nazarbayev, yarın İstanbul'da katılacağı İş Forumu vesilesiyle 3 milyar dolarlık yeni sözleşme imzalanmasının beklendiğini kaydetti. Nazarbayev, önümüzdeki dönemde de karşılıklı iş ve ticaret hacmi ile turizmin geliştirilmesi için çabaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Nazarbayev, ayrıca, Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden Doğu-Batı istikametinde bağlantıyı sağlayacak demiryolu projesinin önemini de vurguladı.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Nursultan Nazarbayev Abdullah Gül Kazakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title