Haberler

Geleceğin Bilim Adamları Bursa'da Yarıştı

Tübitak Tarafından Gençleri Araştırmaya Teşvik Etmek İçin Düzenlenen Yarışmada Geleceğin Bilim Adamları Birbirinden İlginç Projeleriyle Kıyasıya Yarıştı.

TÜBİTAK tarafından gençleri araştırmaya teşvik etmek için düzenlenen yarışmada geleceğin bilim adamları birbirinden ilginç projeleriyle kıyasıya yarıştı.

TÜBİTAK Bilim İnsan Destekleme Dairesi tarafından düzenlenen 'Ortaöğretim öğrencileri arası proje yarışması'nın 38.'sinin 2. ayağı Bursa'da başladı. TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı tesislerinde açılan yarışmada birbirinden ilginç projelerini sergileyen genç bilim adamları kıyasıya yarıştı. Üniversitelerden oluşan jüri tarafından değerlendirilecek olan projelerden ilk 5'e girenler Ankara'da Mayıs ayında düzenlenecek Türkiye geneli yarışmasında bölgeyi temsil edecek. Yarışmaya katılan öğrenciler yaptıkları deprem bildirme cihazından, elektrik üretme, karbonmonoksit gazını temizleme, peynir üretme mayası ve bitkilerden daha iyi verim alma gibi birbirinden ilginç projelerini sergileme imkanı buldu. 2008 yılında düzenlenen yarışma, Bursa Bölgesi başta olmak üzere Yalova, Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsıyor. 38. dönemde bölgeden 89 başvuru yapılırken, 40 tanesi ikinci aşamaya katılmaya hak kazandı. Afyonkarahisar'dan 12, Balıkesir'den 1, Bursa'dan 11, Bilecik'ten 2, Eskişehir'den 11 ve Kütahya'dan 13 projenin katıldığı yarışma sergisi, 15-17 Nisan tarihleri arasında açık kalacak.

TÜBİTAK Bursa Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Muhlis Özkan, projeyle geleceğin genç ve bilim insanlarını teşvik etmek, bilimsel bulguların daha geniş öğrenci kitleleriyle paylaşılmasını hedef aldıklarını belirterek, dolaylı ve doğrudan yapılacak her katkının ve gösterilecek ilginin gençlere büyük güç vereceğini söyledi. Tüm vatandaşları sergiyi gezerek öğrencilere destek olmaya çağıran Dr. Özkan, "Gözlem ve deneylere bilgi toplama, düzenleme, ilişkilendirme, sorgulama tartışma,bilgi ve sonuçları yazılı olarak aktarma basamaklarından olan geçmiş olan bu gençlerle buluşmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Projeler serbest olarak rehber öğretmenler gözetiminde öğrenciler tarafından hazırlandı. Fen bilimleri, kimya, biyoloji, bilgisayar, yer bilimleri, matematik ve sosyoloji dalında hazırlanan projeler yarışmaya katıldı. 18 Nisan günü bölgeyi temsil etmek üzere 5 poje seçilerek Ankara'da yapılacak olan ve 101 projenin katılacağı Türkiye seçmelerine katılacak. Ankara'da başarılı olan projeler ise Türkiye'yi uluslarası yarışmalarda temsil edecek" dedi.

Yarışmaya katılan Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği bacadan çıkan zararlı gazların oksijene çevrilmesi projesi büyük ilgi gördü. 'Diyatomitten hafif ve ısı yalıtımlı beton üretilmesi' projesi hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Özel Zafer Lisesi öğrencileri, üretilen taşların binaların yan kolonlarında kullanılmasının deprem tehlikesini de azalttığını söyledi. 'Elektrik alan sensörü' adlı projeyle yarışmaya katılan Nuri Erbak Lisesi öğrencileri ise, geliştirdikleri sensörle yıldırım gibi yüksek akımların önceden bildirilmesiyle tehlikenin sıfıra ineceğini belirtti. 'UV yardımıyla bulaşık makinelerinde sterilizasyon artırımı' projelerini anlatan Balıkesir Fen Lisesi öğrencileri de, "Bulaşık makinelerinin sadece görünürde kirleri temizlediğini düşünerek projeye başladık. Yaptığımız araştırmalarda yıkamadan sonra yüzde 57 oranın metaryel tespit ettik. Pojemizde 3 tane ultraviole lambası yerleştirdik ve oranı yüzde 3'e indirmeyi başardık" diye konuştu.

(OMR) 15.04.2008 15:43 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title