Haberler

Erzincan: Erzincan'da 203 Tarihi Eser Bulunuyor

Erzincan il genelinde toplam 203 tarihi eser bulunduğu bildirildi.

Erzincan il genelinde toplam 203 tarihi eser bulunduğu bildirildi.

Erzincan'da en çok taşınmaz tarihi eserin Kemaliye İlçesi'nde bulunduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya, "Erzincan merkezde 28, Kemaliye İlçesi'nde 92, Kemah İlçesi'nde 24, Üzümlü İlçesi'nde 3, Otlukbeli İlçesi'nde 1, Tercan İlçesi'nde 27, Çayırlı İlçesi'nde 10 ve Refahiye İlçesi'nde de 14 olmak üzere Erzincan genelinde toplam 203 taşınmaz tarihi eser bulunuyor. Erzincan, birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı için her geçen gün yeni eserler keşfedilmektedir. Tespit edilen eserlerin tescillenmesi için çalışmalara başlanılarak restorasyonu için gerekli adımlar zaman kaybettirilmeden atılmaktadır" dedi.

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını tespit ve tescil işlemlerinin devam ettiğini ifade eden Çankaya, "İlimizde meydana gelen şiddetli depremler ve geçmişte yaşanan savaşlar nedeniyle birçok eser yok olmuş. Geri kalan eserler üzerinde çalışmalarını sürdüren İl Kültür Müdürlüğü ise ödenek yetersizliğinden ya gerekeni yapamıyor ya da geç gelen ödenekten ötürü sıkıntı yaşıyor. Yaz dönemiyle il müdürlüğümüz tarihi eserlerin korunması ve onarılması çalışmalarına devam etmektedir. Erzincan Kale Kapısı ve Kemah Kalesi'nin restorasyon proje ihalesi yapılmış olup yükleyici firma tarafından çalışmalar sürdürülmektedir. Projelerin bitimi sonrası restorasyon çalışmalarına başlanılmak üzere Erzurum Rolove ve Anıtlar Müdürlüğü'nden Erzincan Kale Kapısı ve Kemah Kalesi'nin restorasyonlarına dair keşif ödenekleri istenecektir. Taşcı hamamı içinde ödenek beklenilmektedir. Bunun yanısıra mülkiyeti şahsa ait olan bazı tarihi eserlerinde kamulaştırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde yazışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title