Haberler

Erdoğan: "Barışık Bir Orta Doğu İstiyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye Olarak Kendi İçinde Barışık ve Müreffeh Bir Orta Doğu İstiyoruz. Her Şeyden Önce Kendi Milletimizin İyiliği İçin, İnsanımızın Yaşam Standardının Yükseltilmesi İçin Orta Doğu'nun Barış ve İstikrara Kavuşmasını İstiyoruz' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye olarak kendi içinde barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz. Her şeyden önce kendi milletimizin iyiliği için, insanımızın yaşam standardının yükseltilmesi için Orta Doğu'nun barış ve istikrara kavuşmasını istiyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Pervez Davudi'nin davetlisi olarak yapacağı çalışma ziyaretinde, Dini Lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Devlet Uzlaştırma Konseyi Başkanı Rafsancani ve Dışişleri Bakanı Muttaki ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu nedeniyle Türkiye'ye gelen İran Dışişleri Bakanı Muttaki ile İstanbul'da çeşitli konuları görüştüklerini ifade eden Erdoğan, ziyaret sırasında Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri tekrar gözden geçireceklerini ve ileriye dönük neler yapabileceklerini görüşme imkanları olacağını kaydetti.

Irak, Lübnan ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları da görüşeceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ziyaret, bölgemizde barış ve istikrarı olumsuz etkileyen gerilimlerin, çatışmaların tırmanma eğilimine girdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Birçok açıdan kadim itilafların coğrafyası olan Orta Doğu'da yaşanan bu son gelişmeler halklarımızın huzur ve refahını, ortak geleceğimizi çok yakından ilgilendiriyor. Biz, Türkiye olarak kendi içinde barışık ve müreffeh bir Orta Doğu istiyoruz. Her şeyden önce kendi milletimizin iyiliği için, insanımızın yaşam standardının yükseltilmesi için Orta Doğu'nun barış ve istikrara kavuşmasını istiyoruz. İran'a yapacağımız bu ziyaret inanıyorum ki bölge ülkelerinin ortak yararına hizmet edecektir.

Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmelerin küresel ölçekte ciddi yansımalarının olduğunu da biliyorsunuz. Bu durum, tabi ki bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve İran arasında yoğun temasları, karşılıklı ziyaretleri de zorunlu hale getiriyor.''

Başbakan Erdoğan Türkiye ve İran'ın bölgede, refah ve istikrarın güçlendirilmesinde önemli roller oynayabilecek konumda bulunduklarını, istikrarın tesisinden öncelikle Türkiye ve İran'ın kazançlı çıkacağını vurguladı. Erdoğan, ziyaretinin bu nedenle iki ülke ve bölge açısından son derece yararlı neticeler çıkaracağına inandığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title