Haberler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: 'Sahte İlan Yönetmeliği 1 Kasım'da Yürürlüğe Girecek'

Güncelleme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracat rakamlarının iyi seviyelerde olduğunu belirtti. Ayrıca, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan sahte ilan yönetmeliğinin uzatılmayacağını açıkladı.

Bakan Bolat: Dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin, ikiyüzlü politikasını görmüş olduk (2)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya'da programı kapsamında ' Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Bolat, dünyada küresel talep daralması yaşandığını, ama buna rağmen Türkiye'nin ihracat rakamlarının iyi seviyelerde olduğunu belirtti. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depreminin ihracatı etkilediğini söyleyen Bakan Bolat, "Depremden, 5'i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Arkadaşlarımızın yaptığı etki analizlerine göre depremden şu ana kadar 8 ayda 6 milyar dolar ihracat kaybımız var. Ama buna rağmen ilk 9 ay itibarıyla ihracatımız, geçen yıla göre kafa kafaya. 6 milyar dolar kaybetmişiz, dünya ticareti durgunlaşmış, batı pazarlarında gerilemiş, ama biz şu anda kafa kafayız" dedi.

1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan sahte ilan yönetmeliğinin uzatılmayacağını açıklayan Bakan Bolat, şunları söyledi:

"Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen bütün sektörlerde düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahibiz. Piyasada gözetleme, stokçuluk ve haksız piyasa işlemlerini denetleme ve cezalandırma yetkimiz var. Bunu etkin bir şekilde kullanıyoruz. Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan 2- 2,5 yıldır kaotik bir dönemde, araçların bulunamaması, stokçuluk, araçlarda 6 ay, 1 sene beklemeler, bunun karşısında ikinci el piyasasının sıfır araç fiyatlarının da aşarak aylık yüzde 30, yüzde 40 para kazanma gibi spekülatif işlemler vardı. İlk aylarda bunlar üzerinde çok yoğun çalıştık. Önemli, düzenleyici yönetmelikler çıkardık, denetimleri arttırdık. Bu konuda piyasalar ağustos ayının ortalarından itibaren düzene girdi. Sıfır araçta ve ikinci el araçta çok ciddi fiyat indirimleri başladı. Tüketici biraz daha iner mi, diye bekleyeyim moduna girdi ve piyasa düzene girdi. Aynı şey emlak için de geçerli oldu. Emlakta da daire satışlarında, daire fiyatları, dükkan fiyatları, arsa fiyatlarında düşme var. Ciddi manada ve biz 31 Ağustos'ta önemli bir yönetmelik çıkardık. 2 ay uygulama süresi verdik. 1 Kasım'da bu başlıyor. Emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, 'fake' hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracağız. Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacaklar. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak."

'AYKIRI DAVRANAN CEZAYA UĞRAYACAK'

Kural ve yönetmeliklere aykırı davrananlara gerekli ceza işlemi uygulanacağını belirten Bakan Bolat, "Şimdi torba yasa hazırlanıyor. Biz de bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık. Cezaları artırıyoruz. Zaten enflasyon oranı da belli, onun üzerinde artırıyoruz ve kapatma cezası da gelecek. Hükümetin kanaati bu yönde. Biz de uygulamacı bir kuruluşuz. Kanunla her sektörün yönetmelikleri var. Ticarette, kurallara uygun olarak çalışılması gerekiyor. Bu kural ve yönetmeliklere aykırı davranan otomatikman cezaya uğrayacak. Bunu birkaç kere tekrar ettiği takdirde o zaman geçici kapatma süresi gelecek? dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ömer Bolat Türkiye İhracat Ömer Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title