Haberler

Sınır Tanımayan Doktorlar, AB Desteğini Reddetti

Sınır Tanımayan Doktorlar, Avrupa Birliği Üye Devletleri ve kuruluşlarından fon almama kararı aldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, Avrupa Birliği Üye Devletleri ve kuruluşlarından fon almama kararı aldı.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), bugün Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında bundan böyle Avrupa Birliği (AB) ve Üye Devletleri'nin sunduğu maddi kaynaklardan faydalanmayacağını açıkladı. AB devletlerinin uyguladığı caydırıcı göç politikalarına ve yardıma ihtiyacı olan insanları Avrupa kıyılarından uzaklaştırma girişimlerine karşı bir tepki olarak alınan bu karar, hemen yürürlüğe girecek ve MSF'nin dünya çapındaki tüm projelerinde uygulanmaya başlanacak.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Avrupa hükümetlerinin bir başarı olarak değerlendirdiği AB- Türkiye anlaşmasından üç ay sonra korunma ihtiyacı olan kişiler, söz konusu anlaşmanın yol açtığı gerçek insani sonuçları daha iyi anladıkları, aralarında reşit olmayan yüzlerce refakatsiz çocuğun da bulunduğu 8 binden fazla kişinin, AB- Türkiye anlaşmasının doğrudan bir sonucu olarak Yunan adalarında mahsur kaldığı bildirildi. Bu insanlar, kalabalık kamplarda bazen aylarca vahim koşullar altında yaşadıkları, şu anda da toplu geri gönderilmelere karşı tek savunmaları olan temel yasal yardımdan yoksun kaldıkları için, Türkiye'ye zorla gönderilme endişesiyle karşı karşıya oldukları vurgulandı. Avrupa'nın kapalı kapılar ardında haklarında yasa çıkardıkları bu ailelerin çoğunun, Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçan kişilerden oluştuğu bilgisi verildi.

AB DEVLETLERİ SIĞINMA KAVRAMINI RİSKE ATIYOR

Basın toplantısında açıklama yapan MSF Uluslararası Genel Sekreteri Jerome Oberreit, "Sınır Tanımayan Doktorlar olarak, Avrupa'nın caydırıcılık temelli göç politikalarını ve utanç verici uygulamalarını her fırsatta dile getirdik. İnsanların ihtiyacı olan yardım ve korumayı onlara sunmak yerine, AB - Türkiye anlaşmasıyla bu insanlık dışı durumu bir adım daha ileriye götüren Avrupa, bu haliyle 'mülteci' ve 'sığınma' kavramlarını dünya genelinde riske attığı gibi, 'korunma' kavramını da tehlikeye atmış oldu. Bugün Avrupa'nın mültecilere sunduğu tek teklif, bu insanların umutsuzca kaçtıkları ülkelerde kalmaları mı? Avrupa bu söylem ve politikalarla bir kez daha temel endişesinin, mültecileri kendi sınırlarından uzaklaştırmak olduğunu kanıtladı" dedi.

TİCARİ VE KALKINMA YARDIMLARI KESİLEBİLİR

Avrupa Komisyonu, geçen hafta AB-Türkiye anlaşmasında izlenen mantığı Afrika ve Orta Doğu'daki 16'dan fazla ülkeye uyarlamak için yeni bir öneri sundu. Bu anlaşmalar, Avrupa'ya göçü engellemeyen veya zorunlu geri göndermeleri kolaylaştırmayan ülkelere, ticari ve kalkınma yardımlarını kesmeyi öngörüyor. Sözkonusu kurallara uyan ülkeleri ise ödüllendirmeyi hedefliyor. Bu potansiyel partner ülkeler arasında, dünyanın en çok göç veren ilk 10 ülkesinden dördü olan Somali, Eritre, Sudan ve Afganistan yer alıyor.

AB-Türkiye anlaşması, mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkeler için tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Bu anlaşma, zorla yerlerinden edilmiş kişilerle ilgilenmenin 'isteğe bağlı' olabileceğini ve iltica hakkı sağlama haricinde herhangi bir çözüm yolunun 'satın alınabileceğine' dair dünyaya bir mesaj gönderiyor.

Kenya hükümetinin geçen ay dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dabaab'ı kapatma ve kamp sakinlerini Somali'ye geri gönderme kararını haklı göstermek için Avrupa'nın göç politikasına atıfta bulunduğunu hatırlatan Oberreit, AB-Türkiye anlaşmasının aynı zamanda, halihazırda milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan Suriye çevresindeki ülkeleri, mültecilere sınırlarını açma konusunda hiçbir teşvikte bulunmadığını aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa'nın göç yönetimi ve kontrolünü başka ülkelere devretme girişimi, Suriye'ye dönüş yolu boyunca uzanan kapalı sınırlarla her geçen gün dünya çapında domino etkisi yapıyor. İnsanların geri dönecek bir yeri kalmıyor. Örneğin bugün Azez'de 100 bin kişinin kapalı sınırlar ve cephe hatları arasında mahsur kalması, dünyanın dört bir yanında bir istina değil, bir kural haline mi geliyor?"

İNSANİ YARDIM ARAÇ HALİNE GETİRİLEMEZ

AB-Türkiye anlaşmasının mali paketinin bir trilyon avro olan kısmı insani yardıma yönelik desteği içeriyor. Kuşkusuz, üç milyona yakın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de bu tür bir maddi yardıma ihtiyaç var. Fakat bu yardım, ihtiyaçların giderilmesinden çok, sınırların denetimi ve kontrolü karşılığında bir ödül olarak müzakere edilmiş durumda.

İnsani yardımın bu tür bir vaat ile bir araç haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Oberreit, basın toplantısını şu sözlerle noktaladı: "Dünya kamuoyuna 'insani çözümler' olarak tanıtılan caydırıcılık politikaları, güvenlik, sığınma ve korunma ihtiyacı olan insanların acılarını daha da şiddetlendiriyor. Bu politikalarda insani yardıma dair hiçbir iz yok. Bunlar norm olarak kabul edilemez ve eleştirilmelidir" dedi.

Oberreit, "Sınır Tanımayan Doktorlar, bu derece zarar verici politikaları benimseyen kurum ve hükümetlerin fonlarından faydalanmayacak. Avrupa hükümetlerini önceliklerini değiştirmeye davet ediyoruz. AB devletleri, geri göndermeye tabi olacak kişilerin sayılarını arttırmak yerine, ev sahipliği yapacakları ve koruyacakları kişilerin sayılarını en üst seviyeye çekmelidir" diye sözlerini tamamladı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Avrupa Birliği Afganistan Türkiye Suriye Ekonomi Haberler

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Bakmadan Geçme

Konferans Ligi Şampiyonu Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor mu? Limon FC olayı ne, Limon FC maçında ne oldu? #129300 30 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 30 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! İsrail lanetleme kararı nedir? Lanetleme kararı alınınca ne olur? 30 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 30 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Mourinho ne zaman İstanbul'a geliyor? Aziz Yıldırım transferi bitirdi Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #129300 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title