Haberler

New York'taki Bankacılar Türkler Gibi Yönetse Bu Krizde Olmazdık

ABD'de Başlayıp, Dünyaya Yayılan Krizin Ortaya Çıkışı Konusunda Yeteriz Denetim ve Kötü Yönetimi Sorumlu Tutan Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Charles Dallara "New York'taki Bankacılar da Sistemi Türk Meslektaşları Gibi Yönetebilmiş Olsaydı, Bu Krizde Olmazdık" Dedi.

ABD’de başlayıp, dünyaya yayılan krizin ortaya çıkışı konusunda yeteriz denetim ve kötü yönetimi sorumlu tutan Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Charles Dallara "New York’taki bankacılar da sistemi Türk meslektaşları gibi yönetebilmiş olsaydı, bu krizde olmazdık" dedi.

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara yetersiz denetim ve kötü yönetim sonucunda dünyadaki tüm ülkelerin küresel kriz içine girdiğine dikkat çekerek "New York’taki bankacılar da sistemi Türk meslektaşları gibi yönetebilmiş olsaydı, bu krizde olmazdık" dedi. Uzun yıllardır Türkiye’yi çok sık ziyaret ettiğine dikkat çeken Dallara Türkiye’nin finansal sistemi sayesinde bu krizde çok güçlü olduğunu ifade etti.

Karaya oturtmadık

İlk Türkiye ziyaretini askerliğini yaptığı dönemde Amerikan donanmasıyla gerçekleştirdiğini söyleyen Dallara bu ilk ziyaretinde yaşadığı bir olayı küresel krize benzetti: "İzmir Limanı’na yaklaşırken limanda bir sorun olduğunu fark ettim. İzmir Limanı’ndaki bütün dubalar farklı biryerlere alınmıştı. Herşey yeni bir düzene oturtuluyordu. Bunu görünce benim kafam karıştı. Kılavuzumuz bir sorun yaşamadan İzmir, İstanbul ve Karadeniz’e ulaşmamızı sağladı. Onun sayesinde gemiyi karaya oturtmadık. Bu küresel ekonomi için de geçerli. Bankacılık sektöründe bazı riskleri gördük ve bazı bankaların bazı işlemler konusunda daha etkin bir yönetime ihtiyaç duyduğunu anladık.

Garanti Masters’ın "Yeni Bir Finansal Sisteme Doğru: Değişen Dengeler ve Olası Senaryolar" konulu konferansı için İstanbul’a gelen Dallara, global makro düzeyde dengesizliklerin arttığı dünyada ABD’nin 2 yıl önce yüzde 7 cari açık içinde olduğuna değindi ve şöyle devam etti: "ABD’de manevra alanı vardı ama her zaman yetmiyor. Küresel alanda Japonya ve Çin’de de büyük bir cari fazla oluştu. Tüm bu global dengesizlikler kendini kriz olarak gösterdi. Modern finansal tarihte en önemli gerilemelerden birini yaşıyoruz. Eminim bunu herkes hissediyor. Türk ekonomisi de tüm dünya gibi krizin içine girdi. Dünyada her ülke bu krizden etkilenecek."

Hükümetler ve bazı kesimlerin bankalara kızgın olduğuna dikkat çeken Dallara şunları söyledi: "Doğrudur. Bankalar kötü yönetildiler. Ama biz küresel bankacılıktaki zaafları düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz. En iyi uygulamaları arıyoruz. JP Morgan, Cİtibank gibi küresel çalkantıdan geçmiş ve geçmemiş olanlar bir araya geldiler. Tazminat ve iyileştirme işleri için gerekli girişimlerde bulunuyorlar. Türkiye’de güçlü, dirençli ve iyi yönetilen bankalar var. Çok güçlü bir finansal kurumlar oluşumu var."

Türkiye yüzde 7.5 küçülecek

ULUSLARASI Finans Enstitüsü (IFF) Avrupa Direktörü Jeffrey D. Anderson Türkiye’nin 2009 yılı GSMH büyümesine ilişkin beklentisini yüzde 6.5 küçülmeden, yüzde 7.5 küçülmeye revize ettiklerini söyledi. Anderson, "Son 10 yıldan beri özellikle 2001 krizinden sonra Türkiye’nin direnci ve deneyiminin arttığını belirtti. Türkiye’nin ticaret ortakları ise ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler oldu. Türkiye’nin yüzde 6-7 oranında büyümesine ticaret ortakları imkan sağlamayacak. Tüm bu olumsuz duruma rağmen Türkiye’nin diğer stres altındaki ülkelerden durumu farklı. İlk defa Türkiye’de Merkez Bankası tek haneli faiz oranını telaffuz etti. Bu önemli bir gelişme. Hükümet de zayıf noktaları desteklemek için bir takım adımlar atacak. IMF anlaşmasına şu anda çok ihtiyaç yok diyebilirsiniz. Ama IMF ile yapılacak anlaşma gelecekte istihdamın sağlanması anlamında çok önemli diye düşünüyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title