Haberler

'Mevduat Yeteneği Zayıf' Kuveytli BDDK'dan Adabank Vizesi Alamadı

BDDK, TMSF'nin Geçen Yıl Kuveytli Bir Şirkete Sattığı Uzanlar'ın Eski Bankası Adabank'la İlgili Satış İşlemine Onay Vermedi.

BDDK, TMSF’nin geçen yıl Kuveytli bir şirkete sattığı Uzanlar’ın eski bankası Adabank’la ilgili satış işlemine onay vermedi.

BDDK yetkilileri, "Yaptığımız projeksiyonlar sonucu The International Investor’un mevduat toplama kabiliyeti açısından yeterli olmadığına karar verdik" dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Kuveytli şirket The International Investor’a (TII) ihale ettiği Adabank satışını "mevduat toplayabilme yeteneği"ni zayıf gördüğü için onay vermedi. TMSF, Uzanlar’a aitken el koyduğu Adabank’ın yüzde 99.99 hissesini, Temmuz 2006’da TII’ye 45.1 milyon YTL’ye satmıştı. Satışın ardından TII faaliyet izni için BDDK’ya başvurmuştu.

DURUMU KÖTÜ DEĞİL AMA: Reuters’ın haberine göre BDDK, Adabank’ın satışını, Yönetim Kurulu Başkanlığını Adnan Al-Bahar’ın yaptığı TII’ı, "mali yapısındaki yetersizlik" gerekçesiyle reddetti. Hürriyet’e bilgi veren bir yetkili, bankaya talip olan bir kuruluşun yasayla belirlenmiş koşullara sahip olması gerektiğini hatırlatarak, şöyle dedi: "Bu karar, şirketinin durumunun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Biz bir değerleme şirketi değiliz. Ancak bankacılık yapacak bir kuruluşun, mevduat toplayabilme yeteneğinin güçlü olması gerekir. Alıcının gücü, pek çok veri ve kriter açısından uzun bir değerlendirmeye tabi tutuluyor." BDDK yetkilisi, "Bu kriterlerin somut, rakamsal bir karşılığı var mı?" sorusuna, "Somut karşılığı yok. Uzmanlarımız, (gerekli yatırım, projeleri nedir, yükümlülükleri nelerdir, nereye gelmek istiyor, ne kadar mali imkanı var, öngörülen dışında ne kadar ek sermaye koyması gerekir) gibi pek çok temel soruya yanıt ararlar. Karar da bu sorulara verilen yanıtlara göre oluşur" karşılığını verdi.

45.1 MİLYON YTL’YE SATILMIŞTI: BDDK’nın Temmuz 2003’de İmarbank’a el koymasının ardından TMSF, 2004’de Uzan Grubu’nun bankaya olan borçlarının tahsili amacıyla Şubat 2004’de Adabank’ın da aralarında yer aldığı Uzan şirketlerine yönetim ve denetimine el koymuştu. 1984 yılında kurulan Adabank’ın 31 Aralık 2005 itibarıyla aktif büyüklüğü 45 milyon 147 bin YTL’ydi. TMSF, 45.1 milyon YTL’ye sattığı Adabank için 60 milyon YTL muhammen bedel belirlemişti. Adabank’a aktif büyüklüğü kadar para veren TII ise 1992’de kuruldu. İslami finans alanında faaliyet gösteren TII’nın 2005 net karı 18.15 milyon Kuveyt Dinarı olarak açıklandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title