Haberler

İthal Mücevhere Vergi Geldi

Güncelleme:

İşlenmiş takı ithalatına yüzde 20 oranında ÖTV getirildi. İthal mücevherde vergi oranı yüzde 38'e çıktı.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba tasarıya eklenen yeni maddelere göre; işlenmiş takıların ithalatı ÖTV kapsamına alınacak ve toplam vergi oranı yüzde 38'e çıkacak; BIST Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem görmek üzere ithal edilen kıymetli taşlar KDV'den muaf olacak.

Tasarıya dün gece eklenen düzenlemeye göre, mevcut durumda ÖTV kapsamı dışında olan pırlanta-gümüş ve pırlanta-altından işlenmiş takıların ithalatında yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV uygulanacak.

BAKAN ŞİMŞEK, TWİTTER HESABINDAN DUYURDU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Nihai tüketiciye satış aşamasında ve ithalatta işlenmiş mücevhere yüzde 38 vergi getiren düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi" diye duyurdu.

Sektör yetkilileri, düzenlemenin hedefinin vergi geliri sağlamaktan çok; ithalatı azaltmayı, iç üretimi ve üreticinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini belirttiler. Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, "Düzenlemenin bir amacı; kamuoyunda oluşmuş 'ekmekte KDV var, pırlantada yok' algısını kırmak. Aslında pırlantada vergi vardı, ama bizim şikayetimiz işlenmiş ürün ithalatında ÖTV olmayışıydı. Bu, iç üretimi olumsuz etkileyen bir faktördü. Düzenlemeyle bu giderilecek" dedi.

İTHALATIN ÖNÜNÜ KESECEK

Geçen yıl yaklaşık 700 milyon dolarlık işlenmiş mücevher ithalatı gerçekleştiğini söyleyen Çavuşculu, düzenlemeyle ithal üründe gerileme yaşanmasını beklediklerini belirterek, "Burada amaçlanan, vergi geliri elde etmekten ziyade; ithalatı azaltıp, istihdamın artırılmasını sağlamak. Bunun arkasından ihracat da artar" diye konuştu.

BIST İÇİN KIYMETLİ MADEN İTHALATI KDV'DEN MUAF

Öte yandan tasarıya göre, BIST Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem görmek üzere elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesi yüzde 18 KDV'den muaf olacak; işlem gören kıymetli taşlar için ÖTV'de farklı oranlar belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

BORSADA DERİNLİĞİ ARTIRACAK

Yeni düzenlemenin, BIST'teki kıymetli işlemler piyasasının işlerliğini ve derinliğini artıracağını söyleyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, "Üreticinin BIST üzerinden geçirdiği ürünlerde ne ÖTV ne KDV oluşacak. Rahat rahat hammaddesini getirip burada işleyecek ve bütün dünyaya çok rahat satabilecek. Hammaddeyi BIST'ten geçirmezseniz; yüzde 20+18 vergi ödeyeceksiniz" dedi.

"HAMMADDE ÜZERİNDEKİ VERGİ KALDIRILMALI"

BIST Başkanı İbrahim Turhan da, bu ay içinde yaptığı bir değerlendirmede, hammadde üzerindeki ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini belirterek, "Kimse vergilendirilmesin demiyor. Ama burada söz konusu olan şey hammadde. Hammaddeden tüketim vergisi almak çok mantıklı değil. Ne zaman borsadan çıkar, borsa üyesi olmayan birine satılır, yani mücevher haline getirilir, o zaman vergilendirilir... Gerekli düzenlemelerin yapılması halinde...İstanbul'da birkaç milyar dolarlık bir piyasa oluşabilir" diye konuşmuştu.

Bugün sabaha karşı kabul edilen torba tasarının gelecek hafta Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Mehmet Şimşek İstanbul Twitter Ekonomi Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title