Haberler

İsrail Füzeleri Türkiye'yi de Vurdu

İsrail Füzeleri Türkiye'nin Körfez Planlarını da Vurdu. IMF Gelmeden Önce Körfez'den Para Getirmeyi Hedefleyen Başbakan Erdoğan, Körfez Bölgesine Yapacağı Turu Askıya Aldı.

İsrail füzeleri Türkiye’nin Körfez planlarını da vurdu. IMF gelmeden önce Körfez’den para getirmeyi hedefleyen Başbakan Erdoğan, Körfez bölgesine yapacağı turu askıya aldı.

Hükümet, IMF ile masaya oturmadan önce elini güçlendirmek için Körfez ülkelerinden sıcak para bulma planları yapıyordu. Bu amaçla kar-zarar ortaklığına dayalı faizsiz sistemle çalışan Körfez tahvilleri çıkarmak üzere yasa taslağı hazırlandı. Böylece bölge ülkelerinden uygun koşullarda para toplanacaktı. Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkelerini bizzat ziyaret edip, Sukuk-u İcar projesini tanıtması planlanıyordu.

Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu, Başbakan’ın bu gezisini iptal etmesine neden oldu.

Aysel ALP YAZIYORAKP hükümeti, ‘sukuk-u icara’ adı verilen faizsiz enstrümanları iktidara geldiği günden itibaren çıkarma planları yapmış ancak bazı nedenlerle hayata geçirememişti. Küresel kriz üzerine gelişmiş ülkelerden fon akışının kesilmesi hükümeti yeniden Körfez ülkelerine yöneltti. Başbakan Erdoğan, hem faizsiz yeni enstrümanları tanıtmak hem de özelleştirmeler başta olmak üzere enerji,  gayrımenkul, perakende, tarım ve de en önemlisi GAP gibi projeleriyle Türkiye’nin yatırım yapmaya değer bir ülke olduğunu anlatmak üzere bölgeye kapsamlı bir ziyaret planlıyordu. Ancak İsrail’in hava ve kara operasyonu, Başbakan’ın bu programını belirsiz bir tarihe ötelemesine neden oldu.

Türkiye şimdi, elini güçlendirecek Körfez sermayesinden yoksun olarak IMF ile görüşmelere başlayacak. Ödemeler dengesini rahatlatacak taze kaynak bulamadığı için IMF’den daha fazla kaynak talep etmek zorunda kalacak. Kredinin miktarı büyüdükçe ‘kemer sıkma’ baskısı da artacak.

Türk-Arap İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin böyle bir ortamda Türkiye’nin para bulmak için Körfeze gitmesinin ‘şık’ olmayacağını, Başbakan’ın barış için arabuluculuk ziyaretlerinin daha doğru olduğunu söyledi. Narin, faizsiz enstrümanlarla ilgili yasanın çıkmasının ardından Başbakan’ın bölgeye işadamları ve bürokratlarla gidebileceğini de belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title