Haberler

Gaziantepli ihracatçılar, ASEAN ülkeleriyle ticaretini geliştirmek istiyor

Güncelleme:

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 5. ili Gaziantep'teki ihracatçılar, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) ülkeleriyle ticaret hacimlerini yükseltmeyi istiyor.

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 5. ili Gaziantep'teki ihracatçılar, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) ülkeleriyle ticaret hacimlerini yükseltmeyi istiyor.

Gaziantep Ticaret Odasından (GTO) yapılan açıklamaya göre, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, ASEAN'a üye Bruney, Kamboçya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam'ın Ankara büyükelçilerini ağırladı.

Büyükelçilerle görüşen ihracatçılar, ASEAN ülkeleriyle daha fazla ticaret yapmak istediklerini iletti.

GTO Başkanı Yıldırım, etkinlikteki konuşmasında, Gaziantep'in 13 milyar doları aşan dış ticaret hacminde ASEAN ülkeleri payının düşük olduğunu belirtti.

Geçen yılda ASEAN ülkeleriyle dış ticaretin 337 milyon dolar civarında gerçekleştiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu yılın 10 aylık döneminde toplam ticaret hacmimiz çok küçük artmış 372 milyon dolar olmuş ancak arzu edilen seviye bu değil. Bu ticaretin neredeyse tamamında alıcı olan taraf Gaziantep. Toplam ithalatımızın yüzde 5.5'ini ASEAN ülkeleri oluşturuyor, ihracatın ise yüzde 0.6'sı. Gaziantep bir üretim üssü. Yaklaşık 500 milyon nüfusa sahip ASEAN üyesi ülkeler ile işbirliklerimizi kazan-kazan felsefesiyle geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu kazancı elde etmemize vesile olacak her türlü işbirliği için GTO olarak hazır olduğumuzu bilmenizi isterim."

Vietnam Büyükelçisi Tuyen Tran Quang ise yeni tip koronavirüs salgının ticaretlerine darbe vurduğunu dile getirerek, "İki ülke arasında ticaret hacmi düştü. Ancak iki ülke arasında ciddi bir ticaret potansiyeli var ve bunun farkındayız. Vietnam ile Gaziantep arasındaki ticaret hacmini geliştirmemiz gerek." ifadelerini kullandı.

Singapur Büyükelçisi Jonathan Tow da Singapur'un küçük bir ülke olmasına rağmen ticaret merkezi konumunda yer aldığını dile getirerek, "Dünyanın en kalabalık limanlarından biri Singapur'da. Lojistik avantajlarımız Gaziantep için çok önemli. Mersin Limanı'nı Singapurlu şirketler yönetiyor. Singapur ile ticaret yapmanız için iki önemli neden var. Serbest Ticaret Anlaşması ve Singapur Asya'ya açılan kapı, bir çok ülkeye bağlantımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte, Bruney, Tayland, Kamboçya, Malezya ülkelerinin de büyükelçileri yer aldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Ticaret Odası Gaziantep Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title