Haberler

Çin Ekonomisi Yılın İlk Çeyreğinde Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Güncelleme:

Çin ekonomisi, gayrimenkul piyasasındaki düşüşe rağmen yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 5,3 artarak 29,63 trilyon yuana ulaştı. Ancak diğer veriler, ekonominin soğuma işaretleri gösterdiğini gösteriyor.

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde, gayrimenkul piyasasındaki süregelen düşüş ve zayıflayan iç talebe rağmen, beklentilerin üzerinde, yüzde 5,3 büyüme kaydetti.

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Ocak-Mart 2024 döneminde, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5,3 artarak 29,63 trilyon yuana (yaklaşık 4,17 trilyon dolar) ulaştı.

Büyüme oranı, finansal bilgi servisi Wind'in yüzde 4,9 yönündeki tahmininin üzerinde gerçekleşirken, hükümetin bu yıl "yüzde 5 civarında" olmasını öngördüğü büyüme hedefine paralel gerçekleşti.

GSYH, 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 1,6 artarken, önceki çeyrekteki yüzde 1,2'lik yükselişin üzerine çıktı.

Çin ekonomisi, 2023'te yıllık bazda yüzde 5,2 büyümüştü.

Ekonomi soğuma işaretleri veriyor

UİB, ayrıca Mart 2024 dönemine ait sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik rakamlarından oluşan veri setini de açıkladı.

Mart ayı verileri, ilk iki aydaki toparlanma işaretlerinin ardından ekonominin yeniden soğuma eğilimine girdiğine işaret etti.

Buna göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,76 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi, martta yıllık bazda yüzde 4,5 artarken, ocak ve şubattaki yüzde 7'lik yükselişin altında performans gösterdi.

Tüketimin ölçüsü kabul edilen perakende satışlar ise yüzde 3,1 artarak, ilk iki aydaki yüzde 5,5 yükselişin gerisinde kaldı.

Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları ise ilk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyürken, ilk iki aydaki yüzde 4,3'lük artışın üzerine çıktı.

Gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş sürüyor

Sabit sermaye yatırımları içinde altyapı yatırımları yüzde 6,5, imalat yatırımları yüzde 9,9 artarken, gayrimenkul yatırımları yüzde 9,5 azalarak son 2 yıldaki düşüşünü sürdürdü.

Yatırımcı güveninin göstergesi olarak kabul edilen özel sermaye yatırımları ise ilk çeyrekte yalnızca yüzde 0,5 artış kaydetti.

Kentlerdeki işsizlik oranı martta ilk iki aya göre 0,1 puan azalarak 5,2'ye geriledi. İlk iki ayda yüzde 14,6 olduğu bildirilen genç işsizlik oranı ise bu ay da açıklanmadı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title