Haberler

"Banka Sektörünün İyi Olması, Dünyadaki Olumsuz Etkileri Ülke Açısından Yumuşatıyor"

Türk Ekonomi Bankası (Teb) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'deki En Sağlam Sektörün Bankacılık Olduğunu Belirterek, Banka Sektörünün İyi Olmasının Dünyadaki Olumsuz Etkileri Ülke Açısından Yumuşattığını Söyledi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'deki en sağlam sektörün bankacılık olduğunu belirterek, banka sektörünün iyi olmasının dünyadaki olumsuz etkileri ülke açısından yumuşattığını söyledi.

TEB tarafından 21-22 Şubat'ta Bursa'da düzenlenen 'Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı'nın sonuçlarından oluşan rapor tamamlanarak, otomotiv sektörünün temsilcilerine sunuldu. Almira Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan TEB Genel Müdürü Varol Civil, raporun hem otomotiv sektörüne hem de Türkiye ekonomisine önemli katma değer sağlayacağına inandığını söyledi. Banka olarak KOBİ'lerin gücüne inanarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Civil, "Bu kapsamda TEB KOBİ Akademi eğitim programlarını, daha sonra da 'İller için Gelecek Strateji Konferansı' ile oluşturduğumuz platformun ve ortaya çıkan raporun etkisini, yararlarını, bu kez Türkiye'nin yükünü sırtlayan KOBİ'lerin de yoğun olarak faaliyet gösterdiği sektörlere taşımaya karar verdik. İlk konferansımızı da Türkiye'yi geleceğe taşıyan, otomotiv sektöründe düzenledik. Otomotiv sanayi, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Geçen yüzyılın ikinci yarısında kısıtlı imkanlarla başlayan Türk otomotiv endüstrisi, bugün toplam 1.1 milyon taşıt üretimi yapan, 19.2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve bu rakama Türkiye'nin ihracatının yüzde 20.1'ini oluşturur bir hale geldi. Türk otomotiv sanayinde bin 300 orijinal ekipman üreticisi firma faaliyet gösteriyor ve çok önemli bir istihdam oluşturuyor. Bu kadar dinamik bir sektör için böyle bir rapor oluşturmanın ve sonuçlarını paylaşmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Otomotiv sektörünün katma değeri yüksek ürünler üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Civil, Bursa'da 30 şubelerinin bulunduğunu, önümüzdeki sene ise 40-50 şubeye ulaşmak istediklerini ifade etti.

"BİRÇOK ÜLKENİN 40 SENEDE BAŞARDIĞINI, TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ 10 SENEDE BAŞARDI" Dünya genelinde yaşanan krizin, gelişmiş ülkelerdeki bankaların krizi olduğunu dile getiren Civil, Amerika'da krizin dibine gelindiğini, Amerikan ekonomisinin yavaşlamaya devam edeceğini söyledi. Avrupa'daki bankaların, kredi verme konusundaki iştahlarının azaldığını da açıklayan Civil, "Türkiye'nin en sağlam sektörü bankacılık sektörüdür. Sermaye yapısı değiştirildi. Bankalar, denetim otoritesi tarafından iyi denetleniyor. Dünyanın büyük bankaları, Türkiye'ye gelip sermaye koydu. Banka sektörünün iyi olması, dünyadaki olumsuz etkilerin bizim açımızdan yumuşatıyor. Bu yüzden büyümeyi canlı tutmalıyız" diye konuştu.

Taysad Genel Sekreteri Özlem Gülşen ise, kaliteli üretimle ayakta kalmanın artık imkansız olduğunu, yeni projelerin ve yeni yatırım alanlarının takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Birçok ülkenin 40 senede başardığını, Türk otomotiv sektörünün 10 senede başardığını belirten Gülşen, önümüzdeki 10 senede de bir adım öne geçebileceklerini dile getirdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Coşkunöz Holding Yönetim Kurulu üyesi Oya Yöney de, Ar-Ge ve eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini işaret ederek, bu konuda Türkiye'nin geri kaldığını sözlerine ekledi.

'Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi' raporuna göre, Türk otomotiv sektörü için acil olarak harekete geçilmesi gereken alanlar şöyle belirlendi:

"5-10-20 yıllık sektör bazlı stratejik planlar hazırlanması, genç nüfusun eğitilmesi, yatırım kredilerinin daha cazip hale gelmesi, ekonomik istikrarın devamlılığı, ilk yatırım maliyetinin düşürülmesi, teşviklerin artırılması, araç vergileri düşürülerek doymamış pazarın canlandırılması, verimlilik, Ar-Ge teşviklerinin artırılması ve finansman olanaklarının geliştirilmesi." Sektörün vizyonuna ilişkin 3-5 yıllık orta vadeli hedefler ise, "Üniversitelerle sektörel işbirliğinin geliştirilmesi, sektörün kendi özel dizaynını oluşturması ve markalaşma çalışmaları, sektöre özel lise ve üniversitelerin kurulması, katma değeri yüksek gruplarda yerlileşme oranının artırılması ve teknoparkların artırılması, Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi" olarak belirlendi.

(OMR-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title