Haberler

ABD'de Tarım Dışı İstihdam Beklentiyi Karşılamadı

ABD'de tarım dışı istihdam artışı mayısta 138 binle beklentinin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,3'e gerileyerek son 16 yılın en düşük seviyesine indi.

ABD'de tarım dışı istihdam artışı mayısta 138 binle beklentinin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,3'e gerileyerek son 16 yılın en düşük seviyesine indi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporuna göre, tarım harici sektörler mayısta 138 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. ABD Merkez Bankası'nın ( Fed ) para politikası açısından büyük önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 180 bin seviyesindeydi.

Öte yandan, nisan ayına ait tarım dışı istihdam 211 binden 174 bine, mart verisi ise 79 binden 50 bine revize edildi. Son 3 aylık ortalama istihdam artışı, bu veriler doğrultusunda mayıs itibarıyla 121 bine geriledi.

Önceki aylara ilişkin negatif revizyonlar ve beklentinin altında kalan mayıs verisi, iş gücü piyasasındaki ivmeye yönelik soru işaretleri oluşturdu.

İşsizlik yüzde 4,3'e indi, ücretler yüzde 0,2 arttı

Rapora göre, ABD'de işsizlik oranı, mayısta önceki aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 4,3'e indi. Böylece, 2001 yılından bu yana en düşük seviyesini kaydeden işsizlik oranına ilişkin beklenti yüzde 4,4'te sabit kalması yönündeydi.

Fed'in enflasyon açısından dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler, mayısta beklenti paralelinde yüzde 0,2 yükselirken, yıllık ücret artışı yüzde 2,5'te sabit kaldı. Söz konusu dönemde, iş gücüne katılım oranı 0,2 puanlık düşüşle yüzde 62,9'dan yüzde 62,7'ye gerilerken, haftalık ortalama çalışma saati 34,4 ile önceki ay ki seviyesini korudu.

Analistler, tarım dışı istihdam artışının mayısta beklentilerin altında kalması ve önceki aylara yönelik negatif revizyonların, iş gücü piyasasında yavaşlamaya işaret etmesine rağmen bunun Fed'in haziranda faiz artırmasını önlemeye yetmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Fed Başkanı Janet Yellen'in iş gücündeki artışı absorbe etmek için gerekli aylık istihdam artışının 100-125 bin arasında olduğuna ilişkin değerlendirmesi, bu öngörüyü destekliyor.

Diğer taraftan, işsizlik oranındaki gerilemenin devam etmesinin, bazı Fed yetkililerinin "aşırı düşük işsizlik" endişelerini güçlendirebileceği yorumları da yapılıyor. Fed'in mart ayında yayınladığı son ekonomik tahminler, ülkede işsizlik oranının bu yıl ve 2018'de yüzde 4,5 seviyesinde kalacağına işaret ediyordu.

Bu arada, Fed'in haziran toplantısında faiz artırmasına yönelik piyasa beklentisi, mayıs ayı istihdam verilerinin ardından düne kıyasla 3,5 puanlık artışla yüzde 93,5'e yükseldi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13-14 Haziran'da Washington'da bir araya gelecek. Fed Başkanı Janet Yellen da ekonomik projeksiyonların ve faiz beklentilerinin güncelleneceği toplantının ardından gazetecilerin karşısına geçecek.

Dolar sert düştü

Küresel piyasalar, ABD istihdam verilerini fiyatlarken, dolar başlıca rakipleri karşısında ciddi değer kaybetti. Verilerin ardından uluslararası döviz piyasalarında, avro/dolar paritesi 1,1216'dan 1,1270'e kadar yükselirken, dolar/TL paritesi 3,5300'ten 3,5180'e indi.

Diğer taraftan, verilerin karışık bir tablo çizmesi, altının ons fiyatını 1.262 dolardan 1.274 dolara çıkmasına neden oldu,. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,22'den yüzde 2,16'ya düştü. Brent petrolün varil fiyatı ise verileri takiben 49,60 dolardan 49,54 dolara geriledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Janet Yellen Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title