Haberler

Edremit Körfezi'nden Midilli Adası'na "zeytin çekirdeği yakıtı" ihracatı

Güncelleme:

Edremit Körfezi'nde işlenen zeytinlerden çıkan ve yakacağa dönüştürülen çekirdekler, binaların ısıtılmasında kullanılması amacıyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na ihraç ediliyor.

Edremit Körfezi'nde işlenen zeytinlerden çıkan ve yakacağa dönüştürülen çekirdekler, binaların ısıtılmasında kullanılması amacıyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na ihraç ediliyor.

12 milyonu aşkın ağaç varlığıyla Türkiye'nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden Edremit Körfezi'nde bu ürünün tamamı ekonomiye kazandırılıyor.

Sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak değerlendirilen ürünün atık olarak çıkan çekirdeklerinden ise binaların ısıtılmasında yararlanılıyor.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren pirina işleme tesisinde yakacağa dönüştürülen çekirdeklerin yaklaşık 10 bin tonu her yıl Midilli'ye gönderiliyor.

"Çevreci yakıt"

Firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Serkan Yavuz, AA muhabirine, zeytinlerin işlenmesinden sonra arta kalanlarını, tesislerinde işleyerek kuru ve toz pirina, pelet ve çekirdek şeklinde kalorifer yakıtı olarak ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

Bölge üreticisine zeytin çekirdeklerinin de önemli gelir sağladığını belirten Yavuz, "Zeytinden elde edilen bu yakıt, bölgesel olarak baktığımız zaman özellikle Yunanistan'a ihraç edilmektedir. Kömürün yarı fiyatına satılması ve aşağı yukarı onunla aynı kaloriye sahip olması dolayısıyla halkımız tarafından da tercih edilen bir yakıt türüdür." dedi.

Yavuz, zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın biyokütle özelliğinin bulunması ve kömürdeki karbondioksit ile zehirli gazlara göre çok temiz olmasından dolayı "çevreci yakıt" olarak tercih edildiğine dikkati çekti.

Zeytin çekirdeği yakıtının çevreye olumsuz etkisinin sıfıra yakın olduğu bilgisini veren Yavuz, şöyle dedi:

"Bölgemizden sezona göre 18-20 bin ton civarı kuru yakacak pirina elde ediyoruz. Bunun en az yarısını Yunanistan'ın Midilli Adası'na ve çevre adalara göndermek suretiyle ihraç ediyoruz. Biz Yunanistan'a gönderiyoruz, pirina fabrikası sahibi diğer arkadaşlar arasında Bulgaristan'a ve Arap ülkelerine gönderenler de var. Basit bir hesapla 500 bin ton pirinanın yüzde 13'ü yurt dışına gönderilmek suretiyle ülke ekonomimize döviz olarak geri dönmektedir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Edremit Körfezi Midilli Adası Yunanistan Zeytin Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title