Haberler

Dünyada 2012 Böyle Geçti

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı.

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı.

Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için gittikleri İdlib kentinde alıkonulan Gerçek Hayat dergisi Orta Doğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun, iki ay sonra özgürlüklerine kavuştu.

Chicago'da NATO İttifakı'nın en geniş kapsamlı zirvesi düzenlendi. Zirvenin ana gündem maddelerini Afganistan, Füze Savunma Sistemi ve Suriye oluşturdu.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in desteğiyle düzenlediği "Somali'nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri" temasıyla düzenlediği "2. İstanbul Somali Konferansı" İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı davanın karar duruşmasında, protesto gösterilerindeki ölümlere suç ortaklığı etmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. İsrail devlet kurumunun Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırladığı raporda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şiddetle eleştirildi.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ve Arap Birliği'nden 3 ülke ile Türkiye'nin dışişleri bakanları İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye konusunu ele almak üzere bir araya geldi.

Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

2 Mayıs

- Ürdün'de Fayez Taravne'nin başbakanlığında kurulan yeni hükümet, yemin ederek göreve başladı.

3 Mayıs

- Norveçli ressam Edvard Munch'un "Çığlık" tablosu, New York'ta yapılan müzayedede rekor fiyatla 119 milyon 922 bin 500 dolara (yaklaşık 212 milyon TL) alıcı buldu.

- BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı, bu yıl ilk kez Konsey'in geçici üyesi olan Azerbaycan'a geçti.

4 Mayıs

- Denize kıyısı olmayan İsviçre'nin PlanetSolar isimli katamaranı, güneş enerjisiyle dünya turunu tamamlayan ilk gemi oldu. Eylül 2010'da başladığı yolculuğunda 60 bin kilometre yol kateden katamaran, Fransa'nın güneyindeki Monako limanında coşkuyla karşılandı.

- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'te temaslarda bulundu, merkezi Saraybosna'da yer alan Uluslararası Hümanistler Ligi tarafından "21. Yüzyılın Lideri" ödülünü aldı.

5 Mayıs

- ABD tarihinin en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarıldı. Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek suçlarından yargılandıkları davada savunma yapmayı reddetti.

6 Mayıs

- Ermenistan'da parlamento seçimlerinde yüzde 44'lük oy oranıyla birinci çıkan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın lideri olduğu Cumhuriyetçi Parti, 131 sandalyeli parlamentoda 69 milletvekiliyle temsil edilmeye hak kazandı. Yüzde 30'luk oy oranıyla seçimlerden ikinci çıkan koalisyon ortağı Müreffeh Ermenistan Partisi'nin sandalye sayısı ise 36 olarak belirlendi.

- Sırbistan'da Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yöneticilerin belirleneceği seçimler yapıldı. En fazla oyu alan Boris Tadiç ile Tomislav Nikoliç ikinci tura katılmaya hak kazandı. Boris Tadiç, Cumhurbaşkanı seçildi.

- Yunanistan'daki genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olacak oyu alamadı. Yeni Demokrasi Partisi'nin yüzde 18,8 oy oranıyla ilk sırada geldiği seçimin ardından 7 partili bir parlamento ortaya çıktı. Irkçı saldırılarıyla ünlü aşırı sağcı Altın Şafak partisi de parlamentoya girebildi. Batı Trakya'daki Türk Müslüman azınlık adaylarından 3 kişi de parlamentoya girdi.

- Suriye'de yarım asırdan bu yana ilk "çok partili" seçimler yapıldı.

- Fransa'da Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yapıldı. Seçimi, sosyalist aday Francois Hollande kazandı.

7 Mayıs

- Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen yemin töreninin ardından, 4 yıl sonra yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. Putin parlamentoya, başbakan adayı olarak selefi Dimitriy Medvedev'i önerdi.

- Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun, Şam'da İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ile görüştü. 56 gündür haber alınamayan Özköse ve Coşkun'un İHH yetkilileriyle görüşmeleri sırasında çekilen görüntüler de yayımlandı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Slovenya'da Uluslararası Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü tarafından "Son On Yılın Dünya Şahsiyeti" ödülü takdim edildi.

8 Mayıs

- Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı.

- Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da yapılan oylama sonucunda Başbakan seçildi.

9 Mayıs

- Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın güneyindeki Salak dağına çarpan Rus yolcu uçağındaki 45 kişi hayatını kaybetti.

10 Mayıs

- Cezayir'de yapılan parlamento seçimlerinden Ulusal Özgürlük Cephesi (FLN) galip çıktı. FLN, 462 sandalyenin 220'sini kazandı.

12 Mayıs

- Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için gittikleri İdlib kentinde alıkonulan Gerçek Hayat dergisi Orta Doğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun, iki ay sonra özgürlüklerine kavuştu. Tahran'a götürülen Türk gazeteciler, Başbakanlığa ait uçakla 13 Mayıs'ta İstanbul'a döndü. Özköse ve Coşkun'u, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay karşıladı. Alıkonuldukları 2 ay boyunca yaşadıklarını Anadolu Ajansı'na anlatan gazeteciler, Şam'da geçirdikleri hücre günlerinde uzun yıllar Türkiye'ye dönemeyeceklerini düşündüklerini söyledi. Belgesel çekmek için gittikleri Suriye'de 58'i hücrede olmak üzere 70 gün geçiren gazeteciler uğradıkları kötü muameleyi, "Bizi bir evin bodrumuna götürdüler. Gözlerimizi bağladılar, ellerimizi kelepçelediler, başımıza silah dayadılar. Kendi aralarında bizi ne yapacaklarını konuşuyorlardı. Öldürmekten bahsediyorlardı" sözleriyle anlattılar.

15 Mayıs

- Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande, görevini Nicolas Sarkozy'den törenle Elysee Sarayı'nda devraldı. Hollande, başbakanlık görevine Jean-Marc Ayrault'yu atadı.

16 Mayıs

- Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümetin kurulamaması üzerine 17 Haziran'da yeniden seçime gidilmesi kararlaştırıldı.

17 Mayıs

- Cannes'te Nuri Bilge Ceylan'a "Altın Fayton" ödülü. Dünyanın önemli sinema etkinliklerinden Cannes Sinema Festivali'nde Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 "Carossee d'or"

(Altın Fayton) sinema ödülünü takdim etti.

20 Mayıs

- Chicago'da NATO İttifakı'nın en geniş kapsamlı zirvesi düzenlendi. Zirvenin ana gündem maddelerini Afganistan, Füze Savunma Sistemi ve Suriye oluşturdu. Zirvede Malatya Kürecik'te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirileceği vurgulandı. Türkiye zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da bulunduğu bir heyet tarafından temsil edildi. Çok sayıda ikili görüşmenin gerçekleştiği zirvenin sonunda, 2014 sonuna kadar Afganistan'da tüm güvenlik sorumluluğunun Afgan güçlerine devri ve NATO öncülüğündeki muharip misyonun sona erdirilmesi üzerinde mutabık kalındı.

- İtalya'nın kuzeyindeki Bologna kenti yakınlarında 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi, 7 kişi hayatını kaybetti.

- Sırbistan'da Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Sırp Kalkınma Partisi lideri Tomislav Nikoliç Cumhurbaşkanı seçildi.

21 Mayıs

- Yemen'in başkenti Sana'da askerlere karşı düzenlenen intihar saldırısında 100 kişi öldü. Türkiye saldırıyı kınadı.

22 Mayıs

- Hindistan'ın güneyinde yolcu treni ile yük treni çapıştı. 24 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

- İsrail parlamentosu Knesset, Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimleri kurulmasını teşvik eden yasa çıkardı.

23 Mayıs

- Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapıldı. Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi ile eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ikinci tura kaldı.

- Televizyon için uzaktan kumandayı icat eden Amerikalı Eugene Polley, 96 yaşında Chicago yakınlarında bir hastanede hayatını kaybetti.

24 Mayıs

- İspanya'da Meclis Dışişleri Komisyonu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin öneriyi 3'e karşı 36 oyla reddetti.

- Muhalif kaynaklara ait "Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı"na göre, Suriye'de muhalif gösteriler 434. gününü doldururken, Esed yönetiminin askeri operasyonlarında ölü sayısı 1066'sı çocuk olmak üzere 15 bini aştı.

25 Mayıs

- Hula'da katliam. Suriye Genel Devrim Konseyi'ne göre, çeşitli kentlerde cuma namazından sonra düzenlenen operasyonlarda çoğunluğu Humus'un Hula ilçesinde olmak üzere 115 kişi öldü. Türkiye katliamı kınadı. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Hula kasabasında yapılan katliamı şiddetle kınadı ve Suriye hükümetinin uluslararası hukuku ve Konsey kararlarını ihlal ettiğini bildirdi. Katliamının ardından ABD, Avustralya, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İsviçre, İspanya, Bulgaristan, Japonya ve Kanada, Şam üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla 29 Mayıs'ta Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınırdışı kararı aldı. Suriye'nin Benelüks ülkeleri büyükelçiliğini yürüten Hollanda büyükelçisi de

"istenmeyen kişi" ilan edildi.

26 Mayıs

- 65. Cannes Film Festivali'nde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışan Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz" adlı filmi "Altın Palmiye" ödülüne layık görüldü.

28 Mayıs

- Katar'ın başkenti Doha'nın en büyük alışveriş merkezinde çıkan yangında 13'ü çocuk 19 kişi öldü.

29 Mayıs

- Suriye'ye giden BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Devlet Başkanı Beşşar Esed tarafından kabul edildi. Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Annan'ın, şiddetin sona erdirilmesi ve mahkumların serbest bırakılması için cesur kararlar alınmazsa altı maddelik barış planının başarılı olamayacağını ve planın bütünüyle uygulanmasının önemini Esed'e vurguladığını belirtti.

- İtalya'nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde 5,8 büyüklüğünde deprem oldu, 17 kişi hayatını kaybetti.

30 Mayıs

- Türkiye, Suriye'nin Ankara'daki Maslahatgüzarı ve büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

- Suriye yönetiminin Hollandalı diplomatları sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi.

- İngiliz Anayasa Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilebileceğine karar verdi.

- Libya'da aralarında Türklerin de bulunduğu 338 kurum ve şahsın varlıklarına tedbir konuldu.

- Hollanda'daki Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor'ı 50 yıl hapis cezasına mahkum etti.

31 Mayıs

- Mısır'da Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın 1981'de suikasta kurban gitmesinin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hal kaldırıldı.

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran

- Türkiye'nin BM'nin desteğiyle düzenlediği "Somali'nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri" temasıyla düzenlediği "2. İstanbul Somali Konferansı" İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Konferansa BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmet Şerif, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri K. Museveni, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Kenya Başbakanı Raila Odinga ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de katıldı.

2 Haziran

- Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı davanın karar duruşmasında, protesto gösterilerindeki ölümlere suç ortaklığı etmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mısır'ın eski İçişleri Bakanı Habib El Adli de ömür boyu hapis cezası aldı.

3 Haziran

- Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, parlamentonun açılışında, ülkesinin

"gerçek bir savaş ve yok etme planı" ile karşı karşıya olduğunu belirterek, dış güçleri suçladı. Esed, sivil ya da asker tüm şehitleri saygıyla andığını ve bu kişilerin kanının yerde kalmayacağını söyledi.

- Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'da yolcu uçağı binaya çarptı. Kazada 157 kişi öldü.

4 Haziran

- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermenistan'ı ziyareti sırasında, Ankara ile Erivan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin ön koşulsuz onaylanmasından yana olduklarını söyledi.

- BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı Çin'e geçti.

5 Haziran

- Arjantin'de dünyada bir ilk olan, cinsiyet hüviyeti yasası yürürlüğe girdi.

- Suriye, Türk ve Batılı ülkelerin diplomatlarını "istenmeyen kişi" ilan etti.

- El-Kaide terör örgütünün iki numaralı ismi Ebu Yahya El Libi, Amerikan insansız hava aracı tarafından Pakistan'ın kuzeydoğusundaki aşiret bölgesi Kuzey Veziristan'da öldürüldü.

6 Haziran

- Güneş enerjisiyle çalışan uçak "Solar Impulse" son durağı olan Fas'a ulaştı.

- Japon İmparatoru Akihito'nun kuzenlerinden Türk dostu Prens Tomohito Mikasa öldü.

- Suriye Genel Devrim Konseyi, Hama'da güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 130 kişinin öldüğünü bildirdi. Türkiye ve ABD başta olmak üzere pek çok ülke katliamı kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı konuşmada, Sünnilerin yaşadığı, çiftçilikle geçinen El Kubeyr köyünde yaşanan katliamı "barbarlık" sözleriyle değerlendirdi. Ban, olaydan sonra Suriye askerlerinin, BM gözlemci misyonunun, köye girişine izin vermediğini, bölgeye ulaşmaya çalışan gözlemcilere hafif silahlarla ateş açıldığını bildirdi. 8 Haziran'da köye ulaşan gözlemciler, kurbanların cesetlerini bulamazken, yerel halk, katliamı yapan milislerin cesetleri bölgeden götürdüğünü bildirdi.

7 Haziran

- Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'nün

(ŞİÖ) diyalog ortağı olduğunu açıkladı.

- Danimarka'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri yayımlayan gazeteye terör saldırısı planlamaktan suçlu bulunan 4 kişi, 12'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

- Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in sağ kolu olarak bilinen, özel kalem müdürü ve sekreteri "Orgeneral ABD Hmud" lakaplı Abdulhamid Mahmud El Tikriti idam edildi.

10 Haziran

- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki hükümetinin düşürülmesi için toplanan imzaların yeterli olmadığını belirterek, hükümetten güvenoyunun çekilmesini öngören talebi geri çevirdi.

- Fransızlar genel seçimlerin ilk turu için sandık başına gitti. İlk turda sol partilerin oluşturduğu ittifak önemli bir başarıya imza attı.

11 Haziran

- Dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen ve her yıl 5 ayrı dalda Nobel madalyası ile verilen para ödülünde bu yıldan itibaren yüzde 20 indirime gidildiği açıklandı.

12 Haziran

- Nobel Ekonomi Ödülü'nün ilk kadın sahibi Amerikalı Elinor Ostrom öldü.

13 Haziran

- İsrail devlet kurumunun Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırladığı raporda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şiddetle eleştirildi. İsrail Devlet Denetleyicisi Micha Lindenstrauss'un kaleme aldığı 153 sayfalık raporda, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine saldırmasıyla sonuçlanan karar alma sürecinin hatalı ve yüzeysel tartışmalarla lekelendiği belirtildi.

- Tunus'ta bir askeri mahkeme, devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'yi, yönetim karşıtı gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılmasındaki rolü nedeniyle gıyabında ömür boyu hapse mahkum etti.

14 Haziran

- Mısır Anayasa Mahkemesi, 166 bağımsız milletvekilinin vekilliklerini düşürdü. Anayasa Mahkemesi sözcüsü, "bu kararın parlamentonun feshi anlamına geldiğini" söyledi. Mısır Yüksek Askeri Konseyi, Halk Meclisi'nde bulunan yasama yetkisini üstlendi.

- İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'deki telekulak skandalının ardından başlatılan ve basının siyasetçilerle ilişkisinin masaya yatırıldığı Leveson soruşturmasında 5 saat ifade verdi.

15 Haziran

- Bosna Hersek Mahkemesi, savaş sırasında katliamın yaşandığı Srebrenitsa'da 800 kişiyi öldürmekle suçlanan 4 askeri toplam 142 yıl hapse çarptırdı.

16 Haziran

- Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapıldı. Seçmenler iki gün süren seçimde yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, Cumhurbaşkanı seçildi.

- Suriye'deki BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS), ülkede artan şiddetin yarattığı yüksek risk nedeniyle faaliyetlerini askıya aldı.

- Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Naif bin Abdülaziz hayatını kaybetti.

- Çin, ülkenin kuzeybatısındaki Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden üç taykonot taşıyan Şıncou-9 adlı uzay aracını yörüngeye fırlattı.

- Nobel Barış Ödülü'nü 1991 yılında kazanan ancak uzun süreli ev hapsi nedeniyle ödül törenine katılamayan Myanmarlı rejim muhalifi ve politikacı Aung San Suu Çii için Oslo'da tören düzenlendi.

17 Haziran

- İrlandalı 111 yazar, 28 saatlik kesintisiz okuma maratonuyla Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı.

- Yunanistan'da 300 sandalyeli Yunan parlamentosunu oluşturacak milletvekillerinin belirleneceği seçimler yapıldı. Seçimi Yeni Demokrasi (ND) partisi kazandı.

- Fransa'da genel seçimlerin ikinci turu yapıldı. Sosyalist Parti, mecliste mutlak çoğunluğu tek başına ele geçirdi.

19 Haziran

- Hollanda'da son bir yıldır gündemde olan ve Müslümanlar ile Yahudileri yakından ilgilendiren hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin yasaklanmasına yönelik yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato'da reddedildi.

- Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'un İngiltere'nin başkenti Londra'daki büyükelçiliğine sığınarak siyasi iltica talebinde bulundu.

- Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine kaldığı Torah Cezaevi'nden yakınlardaki bir askeri hastaneye nakledildi. Mübarek'in önce beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi ancak daha sonra sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı.

20 Haziran

- Myanmarlı Nobel Barış Ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Çii, Oxford Üniversitesi'nden fahri doktorasını 19 yıl sonra aldı. Suu Çii ile Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geldi.

- AB üyeleri, Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerinin başlamasına yeşil ışık yaktı. Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) vize muafiyeti müzakereleri konusunda AB Komisyonu'na yetki verdi.

- Yunanistan'da genel seçimleri ilk sırada tamamlayan Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Antonis Samaras, yeni başbakan olarak göreve başladı.

21 Haziran

- Avrupa Birliği ve Türkiye, vize muafiyetinin hedeflendiği müzakerelerin başlatılması konusunda mutabakata vardı.

22 Haziran

- Pakistan'da Anayasa Mahkemesi tarafından görevine devam edemeyeceğine hükmedilen Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin bıraktığı koltuğa son hükümetin Petrol Bakanı Raja Pervez Aşraf seçildi.

23 Haziran

- Paraguay'da Senato, geçen hafta topraksız çiftçilerle polisler arasında çıkan ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından Devlet Başkanı Fernando Lugo'yu görevden aldı.

26 Haziran

- Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir, İngiltere'de Ocak ayından bu yana devam eden dava sürecinde ilk kez sanık koltuğuna oturarak, ifade verdi.

27 Haziran

- Kuzey İrlanda'yı ziyaret eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'li siyasetçi Martin McGuinness ile görüştü. Sinn Fein İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil ediliyor. IRA, 2005 yılında silah bırakmıştı.

28 Haziran

- Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i iki soykırım suçlamasının birinden akladı.

- İran ve İngiltere, büyükelçiliklerini karşılıklı olarak kapatırken, iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerin başka ülkeler aracılığıyla süreceği bildirildi.

29 Haziran

- Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti "yaralama suçu" kapsamına sokan kararı, Köln Savcılığının temyize gitmemesi üzerine geçerlilik kazandı.

- Karadağ, Brüksel'de düzenlenen hükümetlerarası katılım konferansında, 35 müzakere faslıyla ilgili tarama sürecine adım atarak, üyelik müzakerelerine başladı.

30 Haziran

- BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ve Arap Birliği'nden 3 ülke ile Türkiye'nin dışişleri bakanları İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye konusunu ele almak üzere bir araya geldi. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Toplantısı'na katılan ülkelerin, Suriye'de barışın tesisi için geçiş hükümetinin kurulması konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Toplantının sonuç bildirisinde tarafsız bir ortam yaratılabilmesi için geçiş hükümetinin kurulması konusunda anlaşıldığı kaydedildi.

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Anayasa Mahkemesi'nde yemin ederek resmen görevine başladı.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

title