Haberler

Yatsenyuk'tan Rusya'ya Çağrı

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’ya, “Doğalgazı Ukrayna’ya karşı bir silah olarak kullanmayın” dedi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'ya, "Doğalgazı Ukrayna'ya karşı bir silah olarak kullanmayın" dedi.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi. Ukrayna'daki siyasi ve ekonomik reformlar için AB'nin sağlayacağı desteğin ele alındığı görüşme sonrası taraflar arasında Ukrayna'nın kısa vadeli açıklarını kapatmasına yardım etme amacıyla 355 milyon euroluk anlaşma ve 1,61 milyar euroluk kombine makro mali yardım programına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Yatsenyuk, Rusya'ya, doğalgazı bir diğer veya yeni bir Rus silahı olarak kullanmamaları çağrısında bulunarak piyasa temelli bir yaklaşıma hazır olduklarını söyledi. Yatsenyuk, Rusya'nın, piyasa fiyatlarına göre bir doğalgaz ikmali kontratını kabul etmemesi durumunda Moskova yönetimini mahkemeye vereceklerini ifade etti.

Mart ayında Kırım'ın ilhak edilmesi sonrasında Rusya'nın on binlerce milyar dolar Ukrayna mülkünü çaldığını ileri süren Yatsenyuk, "Rusya, sahalarımızı, şirketlerimizi, kıyı ve denizlerdeki kuyularımızı çaldı. Rusya'yla mahkemede hesaplaşacağız" şeklinde konuştu.

Ukraynalı Başbakan ayrıca 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin özgür ve adil bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ciddi derecede çaba harcadıklarını belirtti.

AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso da enerjinin siyasi bir araç olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, enerji alanındaki mevcut sorunların daha da kötüleştirilmesinin hiçbir tarafın çıkarına olmayacağına vurgu yaptı.

Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin uluslararası standartlara uygun olmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Barroso, taraflara bu seçimleri istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir adım atmamaları çağrısında bulundu. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Jose Manuel Barroso Arseniy Yatsenyuk Rusya Federasyonu Ukrayna Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title