Haberler

Sırbistan da AB Yolunda

Türkiye'yi Yıllardır Bekleten AB, 2009'da Sırbistan'a Adaylık Statüsü Verebileceğini Açıkladı.

Türkiye'yi yıllardır bekleten AB, 2009'da Sırbistan'a adaylık statüsü verebileceğini açıkladı.

AB, adaylık statüsü vermek için Türkiye'yi yıllarca bekletti. Adaylık statüsü verdi, ancak üyelik için daha ne kadar bekleteceği belli değil. "Ucu açık" denilen müzakereler ise hala çok yavaş. Ancak Türkiye'den sonra adaylık başvurusu yapan 27 ülke çoktan üyeliği kazandı. Şimdi ise sıra Sırbistan'da.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Sırbistan'a AB'ye adaylık statüsünün gelecek yıl verilebileceğini söyledi. Barroso, bu yılın sonunda adaylık statüsü almayı ümit eden Sırbistan'ın Devlet Başkanı Boris Tadiç'le Brüksel'de görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Sırbistan'a 2009'da adaylık statüsü vermenin mümkün olacağını, ancak bunun bir taahhüt olmadığını belirtti.

Komisyon Başkanı, adaylık statüsü vermenin Sırbistan'a ve AB'nin koşullarına bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. Tadiç de adaylık statüsü almak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Sırbistan, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in 21 Temmuz'da yakalanmasının, AB üyeliğine ilk adım olarak nisan ayında imzalanan İstakrar ve Ortaklık Anlaşmasının uygulanmasını sağlayabileceğini umuyordu.

Ancak Karaciç yakalanmasına rağmen, savaş suçu sanığı Sırp Generali Ratko Mladiç hala firarda. AB, ayrıca Sırbistan'ın AB'ye üyeliği konusunda yeni adımlar atmadan önce, BM savaş suçları mahkemesi savcısı Serge Brammertz'in Sırbistan'ın Lahey'deki mahkemeyle tam işbirliği yapıp yapmadığına dair raporunu bekliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title