Haberler

Kosova'da Atatürk Konferansı

Güncelleme:

Kosova'da Atatürk ve Balkanlarda Türk Varlığı konulu konferans düzenlendi.

Kosova Priştineliler Derneği, Aydınlar Ocağı, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı işbirliğince, "Atatürk ve Balkanlarda Türk Varlığı" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa; Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, Kosova Meclisi milletvekili Suza Nobırdalı, dernek temsilcileri, öğretmenler, Kosova'da görev yapan Türk Polisi ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılışını yapan Kosova Priştineliler Derneği Başkanı Sedat Akbay, Kosova'da Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ü daha iyi tanıyabilmek, Atatürk'ün kişiliği ve eserleri hakkında daha fazla bilgi edinmek adına Kosova genelinde Türk öğrencilerine Atatürk konulu 600 kitabın dağıtımını başlattıklarını söyledi.

Konferansın çok anlamlı bir haftada gerçekleştiğini belirten Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, "Atatürk'ümüz en güzel Balkanlıydı. Atatürk'ün gönlünde, bütün Anadolu'nun, Türklerin yaşadığı tüm coğrafyanın ama illaki Balkanların özel bir yeri vardı. En çok sevdiği türküler Balkanlar'dandı, bütün çocukluk anıları Balkanlarla doluydu. Annesinin, babasının bütün ailesinin geldiği yerdi Balkanlar" ifadelerini kullandı.

Ozan, Kosova'daki Türklerin, kendilerine Atatürk'ün emanetleri olduğunu söyleyerek, buradaki Türkleri; dillerini, kültürlerini korudukları ve Atatürk'ü sevdikleri için kutladı.

Ozan'ın konuşmasının ardından oturum başkanlığını yürüten Prof.Dr. Mustafa Erkal, "bu toplantı Atatürk ve Balkanlardaki Türkler konusunda bize ışık tutacaktır" diyerek konferansı açtı.

Panelistler arasında yer alan Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Özcan Pehlivanoğlu, Balkanlardaki Türkler konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bugün modern Türkiye cumhuriyetinin kuruluşuna başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Balkanlardan gelen insanlarımızın katkıları büyük olmuştur. Bugün gelişmiş bir Türkiye'den bahsedebiliyorsak, bunda Balkanlı Türklerin büyük rolü vardır" dedi.

Diğer panelistler Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce ve Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek de "Atatürk ve Balkanlarda Türk Varlığı" temasına farklı yaklaşımlarla değindi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mustafa Kemal Atatürk Songül Ozan Türkiye Kosova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title