Haberler

KKKTC'nin İlanını Canlandırdılar

KKKTC'de Yayın Yapan Ada Tv'nin Organize Ettiği Buluşmada Kktc'nin İlanı Sembolik Olarak Yeniden Oylandı.

KKTC'de yayın yapan ADA TV'nin organize ettiği buluşmada KKTC'nin ilanı sembolik olarak yeniden oylandı. 15 Kasım 1983 Tarihinde KKTC'nin kurulması ve ilanı için toplanan ve Cumhuriyetin ilan edilmesinde o dönem vekillik yapan Millet vekiller KKTC'nin ilanının 27. yılında sembolik olarak yeniden KKTC Cumhuriyet Meclisinde bir araya geldiler. Cumhuriyetin kuruluşunda vekillik yapan 12 milletvekilinin katılım gösterdiği buluşmaya programın akışına göre vekillerle röportajlarla devam etti. Ancak bu anlamlı canlandırmayı yapan vekillerin içinde o dönemin Millet vekili olan Cumhuriyetçi Türk Parti (CTP) li vekil Mehmet Civa, biz parti olarak KKTC'nin kuruluşuna karşı idik ama Türkiye'nin yaptığı baskılardan dolayı evet demek zorunda kaldık dedi.

KURULUŞUNA EVET DEMEK ZORUNDA KALDIK'

Mehmet Civa sözlerine şöyle devam etti 'Ben 20 yıl CTP'ye mensup milletvekili olarak siyasette bulundum, KKTC'nin ilanı aşamasında CTP olarak ortaya bir siyaset koymuştuk, bu devlette bu ülkede henüz cumhuriyet ilan etme aşamasına gelinmemişti, olgunlaşmamıştı, zaten o gün Kıbrıs Türk Federe Devleti adı altında bir yönetimimiz vardı ve Kıbrıs Türk Federe Devleti olarak uluslararası alanda hiçbir zorluğumuz yoktu ve biz sürekli olarak KKTC diye ayrılıkçılık temeli üzerine dayalı bir cumhuriyet ilan etmekle ülkenin önünün tıkanacağını, halkın geleceğinin zora sokulacağını sürekli köy gezileri radyo, televizyon konuşmalarıyla halka anlatıyorduk, çeşitli baskılarla bu görüşlerimizin kitlelere yayılması engellendi. KKTC ilan edildi, bu ilan bir emrivakiiydi, ilanı o dönemin Türkiye Cumhuriyeti'nde iktidardaki hükümet benimsemiyordu, bunu o gün askeri hükümetin dışişleri bakanı olan İlter Türkmen'in ağzından bizzat duydum. Türkmen: O gün KKTC den bize sürekli gelip gidiyorlardı, KKTC'yi ilan etmek istediklerini söylüyorlardı , kendilerine bunun uluslar arası çok büyük mahsurları olduğunu izah etmeye çalışıyorduk, ancak son anda bize bir emrivaki yapıldı Denktaş bey bir temsilcisini bize gönderdi, yarın cumhuriyeti ilan edecek.dedi. Biz tehdit edildik, varlığımızı devam ettirmek için bende ilan edileceğinde el kaldırdım'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title