Haberler

Genelkurmay Başkanlığı'nın Açıklaması New York Tımes'ta

Genelkurmay Başkanlığı'nın Dün Gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı 1. Tur Oylamasını "Endişe ile" İzlediğini Belirttiği Açıklaması, Yabancı Basında da Yankı Buldu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı 1. tur oylamasını "endişe ile" izlediğini belirttiği açıklaması, yabancı basında da yankı buldu.

ABD'de yayınlanan New York Times Gazetesi'nin bugünkü sayısında, Türk ordusunun dün gece yarısından hemen önce yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetinin laiklik ilkelerinden uzaklaştığını gördükleri takdirde hükümete karşı harekete gedebilecekleri sinyalini verdiğini yazdı.

Gazetede yayınlanan bir makalede, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Abdullah Gül'ün adaylığıyla ilgili gerilim Türkiye'yi karar noktasına getirdi. Gül'ün cumhurbaşkanlığı için tek aday olarak gösterilmesi üzerine muhalefet ve ordu, Gül'ün cumhurbaşkanlığını 1923 yılında başlayan laik ve modern döneme son vereceği uyarısında bulundu" ifadelerine yer verildi.

1. tur oylamanın ana muhalefet partisi tarafından anayasa mahkemesine götürüldüğüne dikkat çeken gazete, "Eğer CHP oylamayı iptal ettirmekte başarılı olur ve anayasa mahkemesi oylamaya müdahale ederse ülkede erken genel seçime gidilebilir. Ancak daha da rahatsız edici olanı, Genelkurmay tarafından yapılan açıklama oldu. Açıklamada Genelkurmay, sorumluluğunun Atatürk'ün laik geleneğini korumak olduğunu hatırlatıyor" denildi.

Açıklamayı, ordunun son 50 yıl içinde 4 seçilmiş hükümete müdahale ettiği göz önüne alınarak "üstü hafif kapalı bir tehdit" olarak niteleyen gazete, ordunun niyetinin Erdoğan hükümetini devirmek olup olmadığının ise net olmadığını belirtti. Genelkurmay açıklamasının son yıllarının en sert açıklaması olduğuna dikkat çekilen makalede, Necmettin Erbakan'a da aynı tür bir muhtıra verilmiş olduğunu hatırlatıldı.

New York Times, Türkiye'deki ikileme rağmen Erdoğan ve Gül gibi liderlerin devleti modernize etmeyi başaran iki lider olduğuna da dikkat çekilerek, Gül'ün Türkiye'nin AB üyeliği için yorulmadan çalıştığına ve Türk ekonomisinin AK Parti iktidarı boyunca geliştiğine de değinildi.

(EÖB-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title