Haberler

Fransız Basına Göre, Işid, "Türkiye'nin Düşmanı ve Müttefiki" Kürtleri Yakınlaştırıyor

Irak'ta IŞİD'in ülkenin en büyük barajı dahil yeni topraklar elde ederken Iraklı Kürtlerin cihatçıların karşısında gerilediğine dikkat çekiliyor.

Irak'ta IŞİD'in ülkenin en büyük barajı dahil yeni topraklar elde ederken Iraklı Kürtlerin cihatçıların karşısında gerilediğine dikkat çekiliyor. Ancak cihatçı tehlikenin karşısında Le Figaro gazetesinin, "Türkiye'nin düşmanları" olarak nitelediği Suriye'deki YPG ile "Türkiye'nin müttefikleri" dediği Iraklı Kürtlerin yakınlaşmakta olduğu belirtiliyor.

Fransız Le Figaro gazetesi, "Cihatçıların Musul'u ele geçirdikleri 10 Haziran'dan bu yana ilk defa Kürtler, geriledi" değerlendirmesini yaptığı haberinde cihatçıların Irak'ın en büyük barajının kontrolü açısından hayati bir rol oynayan Zumar kasabasına girdikten sonra güçlerini yönelttikleri Musul'un batısındaki nüfusu çoğu Kürt ve Kürtler için büyük önem taşıyan Sincar kentinin kontrolünü de ele alarak kitlesel bir göç tetiklediklerini kaydediyor.

-"İŞİD KÜRTLERE GERÇEKTEN BİR ULTİMATOM VERDİ"-

BM'ye göre, Sincar'dan 200 bin kişinin kaçtığına da işaret eden gazete, Iraklı Kürtlerin şimdiye kadar IŞİD'in ilerlemesinden pek etkilenmediklerini, cihatçıların peşmergelerin savunma gücünü sınasa da pek çatışmaya girmediklerini belirterek, "O kadar ki iki taraf arasında bir mutabakat olduğu kuşkuları vardı. Ancak Zumar ve Sincar'a el konulması bir dönüm noktası oldu. Bu defa gerçekten İslam Devleti, Kürtlere bir ultimatom verdi yani, Suriye sınırında bulunan Rabia'yı boşaltmalarını istedi" diye yazıyor.

Rabia'nın tren bağlantısı da olan önemli bir güzergah olduğuna dikkat çekildiği haberde Rabia'yı ele geçirmenin IŞİD için "vazgeçilmez" olduğunu kaydedildikten sonra "Ancak maç belki henüz bitmedi" deniliyor. Haber şöyle devam ediyor:

"Tehlike karşısında tarihi düşmanlar, yani YPG'nin Suriyeli Kürtleri ile KDP'li Iraklı Kürtler yakınlaşıyor. YPG, Suriye'deki en başlıca Kürt milis gücü ve Marx'tan esinlenen PKK'ya bağlıdır. Türkiye'nin düşmanı ve tek başına Suriye'deki cihatçılara karşı koyuyor."

Le Figaro, "Türkiye'nin müteffikleri" dediği Iraklı Kürtlerin ise daha çok "piyasa ekonomisine yana ve ABD'nin koruması altında olduklarını" belirtirken Iraklı Kürtlerin hiçbir zaman gerçekten Suriye'deki soydaşlarına yardıma koşmadığını söylüyor. Buna rağmen YPG sözcüsünün Sincar'a güçlerini göndereceklerini açıkladığına dikkat çeken Fransız gazete, haberini şöyle sürdürüyor:

"Yolda Iraklı arkadaşlarına katıldılar. İlk defa alanda resmen güçlerini birleştiriyorlar. Analist Abdullah Hawev'e göre "bu çok büyük bir değişim. Iraklı Kürtler için bir avantaj çünkü "Suriyeli Kürtler, savaşmak konusunda daha iyi eğitilmiş ve uzun bir süreden beri çatıştıkları cihatçıların karşısında çok daha da tecrübeli'. Sincar muhaberesi kuşkusuz ki henüz bitmedi."

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor, 12. kattan düşerek hayatını kaybetti

Eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor, 12. kattan düşerek hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title