Haberler

DSP'li İçli'den Anayasa Değişikliği Uyarısı

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Meclis'in Yeni Yasama Yılında En Önemli Maddesinin Anayasa Değişikliği Olacağını Belirtirken Hükümete "Anayasanın Değişmez, Değiştirilmesi Teklif Edilemez Hükümlerini Sulandıracak, Bunları Dolaylı Yoldan Değiştirecek Girişimlerden Kaçınması" Uyarısında Bulundu.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Meclis'in yeni yasama yılında en önemli gündem maddesinin anayasa değişikliği olacağını belirtirken hükümete "Anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez hükümlerini sulandıracak, bunları dolaylı yoldan değiştirecek girişimlerden kaçınması" uyarısında bulundu.

İçli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında demokrasiyi sağlamlaştırmak için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu, yeni yasama yılında Meclis'in en önemli gündem maddesinin de anayasa değişikliği olacağını söyledi. Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini ifade eden İçli, "Milletvekilliği, suçluları koruyan bir zırh değildir. TBMM suçluların kaçtığı bir sığınak olmamalıdır" dedi.

-YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELER

Yargının bağımsız ve tarafsız olması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğinde hükümetin temsilcileri olan Adalet Bakanı ile müsteşarın çıkarılması gerektiğine de işaret eden Tayfun İçli, şunları söyledi:

"Bu gibi değişiklikler başta olmak üzere, Anayasamızdaki demokratik olmayan hükümleri temizlemek, evrensel yeni kavramları anayasamıza yerleştirmek gereklidir. Ama bundan daha gerekli olanı, anayasanın hukuk düzeni ile siyasal, sosyal ve ekonomik düzenle ilgili kağıt üzerinde kalan hükümlerini yaşama geçirmek, anayasa ihlallerine yol açmamaktadır. Demokratik rejimi değiştirmeye yönelik, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez hükümlerini sulandıracak, bunları dolaylı yoldan değiştirecek girişimlerden kaçınmaktır"

-HABERLEŞME VE ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Son yıllarda anayasa değişikliği konusunda gerekli özenin gösterilmediğini, birçok temel hak ve hürriyetin yoğun biçimde ihlal edildiği bir dönemden geçildiğini savunan İçli, "Özel hayatın gizliliği ve korunması, haberleşme hürriyeti anayasa kuralı olmasına karşın, başta siyasetçiler, yargı ve TSK mensupları olmak üzere birçok yurttaşımız bu iktidar döneminde yoğun bir şekilde izlendiği ve dinlendiği kanısındadır" dedi.

Kimi gözaltına almalarda, soruşturmalarda ağır insan hakları ihlali yapıldığı iddialarının yoğunlaştığına da dikkat çeken İçli şöyle konuştu:

"Demokrasi, yalanların ve iftiraların serbestçe söylenebildiği, bazı gerçekleri söylemenin önlenebildiği bir rejim değildir. Bu rejimde her şey halka serbestçe ve korkusuzca söylenir. Halkın dinleyebilmesi ve sağduyu ile hareket edebilmesi için demokrasilerde basın özgürlüğünün korunması zorunludur. Demokrasilerde iktidar, hoşlanmadığı düşüncelerin karşısına tahrikle, tehditle, sopayla, yumrukla çıkmaz. Demokrasilerde iktidar, iç tüzük ihlalleri yapmaz, kurnazca onlarca önerge vererek hoşlanmadığı düşüncelerin mecliste ifade edilmesini engellemez. Demokratik rejimlerde iktidarın şerefi ve ilk görevi, muhalefette bulunan partilerin, kurum ve kişilerin özellikle basının her türlü emniyetini temin etmektir. Demokrasilerde ne muhalefet iktidarın tutumunu beğenmeye, ne de iktidar muhalefetin sözünü dinlemeye mecburdur. Ama iktidar da muhalefet de demokrasinin kurallarına kayıtsız şartsız uymaya ve rejimin temeli olan anayasayı saymaya mecburdur.Dünyanız çok ciddi ekonomik, siyasi krizle karşı karşıyadır. Ülkemiz bu krizi ancak tam ve kesintisiz bir demokrasi, ortak akıl ve dayanışma ile aşabilir." (ANKA)

(EG/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title