Haberler

Doğum Yapanlara Yeni Haklar Getiren Tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Kadının çalışma hayatına daha fazla katılmasını sağlamak üzere bu tür imkanları daha da getireceğiz.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Kadının çalışma hayatına daha fazla katılmasını sağlamak üzere bu tür imkanları daha da getireceğiz. Özellikle özel sektörde bazı imkanları kadınlarımıza sağlamamız halinde daha fazla çalışma imkanı bulacaklardır. Bunu da teşvik etmek istiyoruz" dedi.

Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, doğum yapanlara çalışma hayatında yeni haklar getirilmesini de içeren "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 6. madde üzerindeki konuşmasında, madde ile kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanınmasına değindi. Yarım zamanlı çalışma imkanının her doğumda aynı süre için verilmesini isteyen Temizel, "Siz bunu örneğin, dört ay yapın, her doğum için geçerli yapın, isteyen istediği kadar çocuk doğursun" dedi.

Komisyonda hükümeti temsilen bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal da "Geçmişte hükümet olarak nüfus politikası bağlamında yaptığımız geniş kapsamlı bir çalışma vardı, özellikle çocuk sayısının artırılması noktasında teşvikler getirmek istedik. Meclis'te yasal düzenlemeler yaptık. Burada da yapılan düzenleme ile 2 aylık bir yeni imkan getiriyoruz" diye konuştu.

CHP milletvekillerinin bu sürenin eşitlenmesinin tıbbi açıdan da gerekli olduğunu söylemeleri üzerine Ağbal, konuyu Sağlık Bakanı ile görüşeceğini, tıbbi açıdan daha faydalı bir düzenleme yapma imkanı varsa bunun Genel Kurul aşamasında düzenlenebileceğini belirtti.

Ağbal, "Kadının çalışma hayatına daha fazla katılmasını sağlamak üzere bu tür imkanları daha da getireceğiz. Özellikle özel sektörde bazı imkanları kadınlarımıza sağlamamız halinde daha fazla çalışma imkanı bulacaklardır. Bunu da teşvik etmek istiyoruz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Ağbal'ın komisyondan ayrılması üzerine görüşmelere Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç devam etti.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, tasarının emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranlarına ilişkin maddesinde söz alarak zaman zaman farklı kadrolara yönelik düzenleme yapılmasını eleştirerek, genel düzenlemelere gitmek gerektiğini söyledi. Yıldırım, Emniyet içindeki sivil memurların da düzenlemelerden istifade etmesinin önünün açılmasını isteyerek, iş barışının bozulmaması için bunun zorunlu olduğunu dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise zor koşullarda çalışan polislerin sendikallaşması gerektiğine işaret ederek, özgür iradeleriyle bu haklarını kullanabilmelerine yönelik düzenlemeler yapılmasını istedi.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta ise parça parça yapılan düzenlemelerin maliyetinin genel bir personel reformundan fazla olduğunu belirtti. Usta, görev tanımlarının yapılmasının buna göre de ücret belirlenmesinin önemine dikkati çekti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, madde üzerindeki konuşmasında tasarının ilgili komisyonda olmadığını, hükümeti de konuyla ilgisi bulunmayan Gençlik ve Spor Bakanı'nın temsil ettiğini ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi.

Bakan Kılıç söz alarak ilgili bakanların komisyonda sorulara yanıt verdiğini, ancak haklı gerekçelerle ilerleyen saatlerde ayrıldıklarını belirtti.

Atıcı ise bakanların ayrılma gerekçelerine itiraz etmediğini ancak ilgili bakanlar gelemeyecekse komisyonun çalışmalarına ara vermesi gerektiğini söyledi.

Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise görüşülen konuların AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer aldığını bu nedenle yalnızca ilgili bakanın değil, alanlara çıkarak seçim kampanyası yürütülen tüm milletvekillerinin konuya hakim olduklarını söyledi.

Kaynak: AA / Politika

Naci Ağbal AK Parti Isparta İzmir Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title