Haberler

Doç. Dr. Kaplan'dan İnşaat Mühendislerine Eleştiri

İstanbul Üniversitesi (İü) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Depremle Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, Depremde Yaşanan Yıkımın, İnşaat Mühendislerinin Bilinçli Yapı Yapmamalarından Kaynaklandığını Söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve Depremle Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, depremde yaşanan yıkımın, inşaat mühendislerinin bilinçli yapı yapmamalarından kaynaklandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ), 6. İnşaat Mühendisliği Günleri kapsamında düzenlenen "Deprem nedir, nasıl etki aktarır?" konulu konferansta konuşan Kaplan, "Depremde yaşadığımız yıkım, inşaat mühendislerimizin bilinçli yapı yapmamasından kaynaklanıyor. Ya mühendis olacaksınız ya da hiç olmayacaksınız. Çünkü bir binaya depreme karşı gerekli teçhizatı kazandırmamak demek, orada yaşayan insanların ölümünü imzalamak demektir. Etrafta boş yere gezen inşaat mühendisleri yerine, 'ben bu insanların canlarını nasıl kurtarabilirim' diyen inşaat mühendisleri lazım bize. Depremdeki ölümler inşaat mühendislerinin bir eseri. Türkiye'nin insanlarını molozların içine terk eden bir mühendis kadrosu hiçbir işe yaramaz. Şu ana kadar yaşananlar gösteriyor ki, Türkiye'de doğru dürüst mühendis yetiştirilememiştir" dedi.

Kaplan, depremden sonra yapılan incelemelerde çıkmalı binaların yıkıldığının anlaşıldığını belirterek, deprem dalgası binayı salladığında çıkmalı yapılarda üst kısmın tek bir parça halinde hareket ettiğini belirterek, "Çıkmalı yapılar depreme karşı en zayıf yapılardır. Bu yapılar statik sistemden yoksundur, depremi bekleyen tuzak gibi ölüm makinesidir" diye konuştu.

(İÇ-AK)

18.04.2007 18:59 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title