Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Din Adına Üretilen İdeolojiden Çocuklarınızı Uzak Tutun"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Moskova Merkez Camii’nde verdiği Cuma Hutbesi’nde, “Din adına üretilen ideolojilerin, din adına üretilen şiddetin sizin çocuklarınıza bulaşmasına asla vermeyiniz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Moskova Merkez Camii'nde verdiği Cuma Hutbesi'nde, "Din adına üretilen ideolojilerin, din adına üretilen şiddetin sizin çocuklarınıza bulaşmasına asla vermeyiniz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Eylül ayında açılışı yapılan Moskova Merkez Camii'nde Cuma Hutbesi okudu. Mehmet Görmez dualarla başladığı hutbesinde, "Bizleri dini, mümini İslam'la şereflendiren, gönüllerimizi imanla aydınlatan, lütfuyla hepimizi kardeş kılan yüce Rabb'imize sonsuz hamd-ü senalar olsun. Adem Seyfullah'tan, İbrahim Halilullah'a, Musa Kelimullah'tan İsa Kelimetullah'a ve bilhassa alemlere rahmet olarak gönderilen Muhammed Mustafa (S. A.V)'e kadar İnsanlığın yolunu aydınlatan bütün peygamberlere salat olsun, selam olsun. Moskova Merkez Camii'ni dolduran kıymetli mümin ve mümine kardeşlerim, Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Sözlerime başlarken Rusya Federasyonu'nda yaşayan 25 milyondan fazla kardeşimize, Türkiye'deki kardeşlerinden, İstanbul'dan Ankara'dan kucak dolusu selamlar getirdim. Derbent'deki, Bulgar'daki dostlarımıza, sahabe mezarlarının olduğu Allah Resulü'nün ashabının gelip, İslam dinini getirmek için geldikleri ve orada metfun oldukları Derbent'teki, Bulgar'daki bütün kardeşlerimize, Borno, Altay'dan Asrahan'a kadar, Grozni'den Ufa'ya, Kazan'dan Petersburga'a bütün Müslüman kardeşlerimize selam olsun. Moskova'nın kalbinde Merkez Camii'nde bulunan Bişkek'ten, Buhara'dan, Duşanbe'den Bakü'den, Astana'dan gelerek Rusya'da yaşayan ve kutlu çağrı ile bir araya geldiğimiz kardeşlerimize selam olsun. Sizleri hürmet ve muhabbet ile selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Kıymetli kardeşlerim ne mutlu sizlere, Cenab-ı Hakka şükürler olsun ki Kurban Bayramı'nda bu muhteşem mabedi, bu güzel camiyi hizmete açtınız. Bu güzel mabet, Moskova'da yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimize hayırlı ve mübarek olsun" diye konuştu.

Görmez, Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gayrnuttin olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek, "Tüm kardeşlerimden Cenabı-ı Hak razı olsun. Kardeşlerim Allah'tan duam ve niyazım odur ki, Moskova şehrine büyük değer katan bu güzel mabet ebediyen, barış, birlik ve kardeşlik merkezi olsun. İlim, hikmet ve marifet merkezi olsun. Yüz yıllık fetret döneminden sonra buradan ahlak, fazilet, dirayet yayılsın bütün insanlığa. Vicdanını kaybetmiş beşeriyete şefkat ve merhamet saçılsın, mihrabından, minberinden, kubbesinden. Kardeşlerim, hutbenin başında okuduğum ayet-i kerimede yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor. 'Ey insanlar; Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. ve sizi farklı şubelere, farklı ırklara, farklı kabilelere ayırdık. Öyleyse birbirinizi tanıyınız. Birbirinizi tanıyın demek, birbirinizin hukukunu tanıyın demektir. Litearefu demek, birbirinizin varlığını tanıyın, dinini ırkını tanıyın demektir. Birbirinizin onurunu, şerefini, izzetini tanımamazlık yapmayın demektir. Şunu biliniz ki Allah katında en kıymetliniz, en değerli olanınız muttaki olanınızdır. Allah'ın koyduğu sınırlar içerisinde imanlı, ibadetli ve ahlaklı yaşayanlarınızdır" ifadelerini kullandı.

"NEDEN İNSAN İNSANIN KURDU OLDU"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez hutbenin başında okuduğu Hadis-i Şerif'te ise Allah Resulü Muhammed Mustafa'nın Veda Hutbesinden bir ifade olduğunu kaydederek, "Şöyle buyurmuştu Allah Resulü 14 asır önce Arafat meydanındaki 100 bin Müslüman'a; Ey insanlar Rabbiniz birdir, babanız da birdir. Hepiniz Adem'densiniz, Adem'in çocuklarısınız. Adem de topraktandır. Allah katında en değerli olanınız O'na en çok saygı göstereninizdir. Arap'ın Arap olmayana, siyahın beyaza, beyazın siyaha hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvadadır. Aziz kardeşlerim hepimiz insan olarak, beşeri olarak aynı özden, aynı mayadan, aynı hamurdan, aynı çamurdan yaratıldık. Hepimiz beşer olarak aynı babadan, aynı anneden, Adem'den Havva'dan dünyaya geldik. Aynı dünyayı, aynı arzı, aynı zemini, aynı asumanı paylaşıyoruz. Hepimiz aynı güneşin ışığından, aynı ayın ışığından istifade ediyoruz. Hepimiz Adem'in çocukları olarak Allah nazarında tarağın dişleri gibi eşitiz. Hazreti Ali efendimizin ifadesiyle ya hilkatte ya eş dinde kardeşiz. Öyleyse bugün insanlığın haline baktığımız zaman nedir birbirimizden alıp veremediğimiz. Neden insan insanın kurdu oldu. Oysa, insan insanın yurdudur, insan insanın umududur. İnsan insanın sığınağıdır. Kardeşlerimiz, insan olmaktan kaynaklanan kardeşliğin bir hukuku var, bir ahlakı var. Nitekim sevgili Peygamberimiz hayatı boyunca bu ahlak ve hukuk üzerinde durmuştur. İnsan, insan olduğu için dokunulmazdır. İnsan insan olduğu için onurlu bir varlıktır. İnsan insan olduğu için canı, namusu, aklı dini muhafaza altındadır" ifadelerini kullandı. Görmez, insanlığın kardeşlikle tanışmasına rağmen tarih boyunca kardeşlik ihlallerine tanık olduğunu kaydederek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Sayısız cinayet ve katliamla tanık olmaya devam ediyoruz. Pek çok savaş insanların bitmek bilmeyen hırs, arzu ve tamahkarlıkları yüzünden çıkmıştır. Aslında insanla anlamlı hale gelen kardeşlik duygusu bugün de şaşırtıcı bir şekilde insanoğlunun hayatından çekilmeye başlamıştır. Kıymetli duygudan boşalan yeri kin, öfke, nefret, zorbalık, şiddet gibi insanoğlunun ortak aklı tarafından asla tasvip edilmeyen olumsuz duygular doldurmaya başlamıştır. Bugün insan Habil için gözyaşı dökerken, kimi coğrafyalarda Kabil gibi davranmaya, kardeşini öldürmeye, katletmeye, kan ve gözyaşı dökmeye devam etmektedir. Kardeşlerim, dini mümin İslam'dan kaynaklanan ikinci önemli kardeşliğimiz var. Bizler aynı dini, aynı imanı, aynı inancı, aynı değerleri paylaşıyoruz. Dünyada hangi coğrafyadan yaşarsak yaşayalım, ister Sibirya'da, ister Asya'da, ister Avrupa'da. Aynı Allah'a iman ediyoruz, aynı Peygambere, Muhammed Mustafa'ya ümmet olmuşuz. Aynı medeniyetin çocuklarıyız. Aynı kıyama duruyoruz, kıbleye yöneliyoruz, aynı rüküa eğiliyoruz. Biraz sonra olduğu gibi aynı secdeye kapanıyoruz. Kamçatka'da başlayan ilk ezan susmadan dünyanın öbür ucuna kadar her gün semalarımızda okunmaya etmektedir."

"İSLAM'IN RAHMET MESAJLARI BU TOPRAKLARA KILIÇLA, KALKANLA DEĞİL BARIŞLA İLİMLE, HİKMETLE GELDİ"

"Kur'an'ın ifadesi ile Allah bizi kardeş kıldı diyen Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

"Müminler ancak kardeştirler. Bu kardeşlik soy, sop, ırk, renk, dil, bölge ve asabiyet temelinde değildir. Bu kardeşlik çıkar temelinde bir kardeşlik asla değildir. Yüce değerler, yüksek idealler etrafında bir kardeşliktir, iman ve takva ekseninde kardeşliktir. İslam kardeşliktir. Aziz kardeşlerim nasıl ki insan olmaktan kaynaklanan kardeşliğin bir hukuku, ahlakı var, Müslüman olmaktan aynı Rabb'e iman etmekten, Muhammed Mustafa ümmet olmaktan kaynaklanan kardeşliğimizin de bir hukuku, bir ahlakı var. Kardeşlerim İslam'ın rahmet mesajları bu topraklara kılıçla, kalkanla değil, barışla ilimle, hikmetle geldi. Sizin atalarınız yüzyıllar önce bin 100 yıl önce Volga Nehrinin etrafında, İdil-Ulgar bölgelerinde tevhidin, adaletin, merhametin kurucusu oldular. Sizler Maveraünnehir'de bütün insanlığa örnek olmuş büyük bir İslam Medeniyeti inşa eden ecdadın çocuklarısınız. Maveraünnehir İslam medeniyetinin çocukları olarak bin yıldır bu coğrafyada kendi vatanınızda imanınızı, İslam'ınızı, Müslümanlığınızı muhafaza ettiniz. Yüz yıllık tüm ideolojik baskılara rağmen Müslümanlığınızı, kimliğinizi korudunuz, muhafaza ettiniz."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bugünde insanlara Müslüman kimliğinin korunması ve muhafaza etmesi görevinin düştüğünü ifade ederek, "Kimlik, ataletle, bataletle, cehaletle korunmaz, kimlik ilim ve hikmetle korunur. Kimlik kin, öfke ve nefretle değil, barışla, şefkatle, merhametle korunur. Kimlik adaletle, iyilikle, ahlak ve faziletle korunur. Kimlik Muhammed-i ahlakı nerede yaşarsak yaşayalım kendi hayatımızı yaşamakla, göstermekle, Allah'a saygılı olmakla, bütün mahlukata karşı şefkatli ve merhametli olmakla korunur. Kimlik içinde yaşadığımız toplumla kavga ederek değil, barışla yardımlaşma ve dayanışmayla korunur. Kimlik birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu daima ayakta tutarak korunur. Aziz kardeşlerim, ne yazık ki bugün İslam toplumlarında mezhepçilik, meşreplik, ırkçılık, ideolojik ayrımcılık sebebi ile iç çatışmalar yaşanmakta, masum canlar katledilmekte, şehirlerin tarihi ve kültürel dokusu yok edilmektedir. Üzülerek ifade ederim ki bugün İslamiyet coğrafyası bir mazlumiyet ve mağduriyet coğrafyasına dönüşmüş durumdadır. Kardeşlerim bugün yüce dinimiz İslam ve din kardeşlerimizin yaşadığı İslam coğrafyası tarihin en zor süreçlerinden geçmektedir. Yüzyıldır akan kan ve gözyaşı son 10 yıllardır artarak devam etmektedir. Tarih boyunca selam ve eman yurdu olmuş, medeniyet merkezlerinden ateşler yükseliyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan koparak göç etmek zorunda kalıyor. Akdeniz sadece mülteciler mezarlığına değil vicdan ve merhamet mezarlığına dönüşmüş vaziyette. Kardeşlerim, bu durum sizleri asla ümitsizliğe sevk etmesin. İslam coğrafyasında olup bitenler, Moskova'da Rusya'da yaşayan Müslümanları asla ümitsizliğe sevk etmemelidir. İslam dünyasında olup bitenlerin sizin kardeşliğinize asla gölge düşürmesine izin vermeyiniz" ifadelerini kullandı.

"SURİYE'DE YENİ AYLAN BEBEKLER OLMAMASI İÇİN SİZDEN DUA İSTİYORUM"

Burada olmayanlara da bu mesajların iletilmesini isteyen Görmez, "Şiddetin, savaşın, vahşetin gölgesinde din adına üretilen ideolojileri kendi memleketinize sokmayınız. Din adına üretilen ideolojilerin, din adına üretilen şiddetin sizin çocuklarınıza bulaşmasına asla vermeyiniz. Sizler tarih boyunca ecdadınızın inşa ettiği hikmetli yollardan ayrılmayınız. Kardeşlerim, bugün İslam ümmeti olarak İslam diyarlarını yeniden ilim hikmet ve marifet yurduna dönüştürmek için çalışmaya ihtiyacımız var. ecdadınızın Buhara'da, Semerkand'ta, Özgen'de, Maveraünnehir Medeniyetini kurarken inşa ettikleri o kardeşliğe, birlikte yaşama ahlakına, birlikte yaşama hukukuna ihtiyacımız var. Bugün sizlerden dua istiyorum. İnsanlık onurunun Akdeniz kıyılarına vurduğu tüm dini ve siyasi etnik tartışmadan azade Aylan yavrularımız için sizden dua istiyorum. Bugün Suriye'de yeni Aylan bebekler olmaması için sizden dua istiyorum. Bugün Gazze'deki masum kardeşlerimiz için sizlerden dua istiyorum. Gözlerimizin önünde eriyen merhamet duygusu için, Arakan'da zedelenen insanlık onuru için sizlerden dua istiyorum. Hutbeme burada son verirken Allah'ın selamı, hikmeti, bereketi, feyzi, fazileti üzerinize olsun" şeklinde konuştu. - MOSKOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Moskova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title