Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çok Açık Net Olarak Söylüyorum; Evet, Herkes Aranacak, Aranmalıdır (2)

"başkanlık SİSTEMİNE KARŞI ÇIKANLAR, MİLLETLE YÜZLEŞMEKTEN KORKUYORLAR" Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu.

"başkanlık SİSTEMİNE KARŞI ÇIKANLAR, MİLLETLE YÜZLEŞMEKTEN KORKUYORLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Başkanlık sistemine karşı çıkanların, aslında milletle, milli iradeyle yüzleşmekten korktuklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların milletten alamadıkları desteği, kanatları altına sığındıkları vesayet odaklarında bularak, yıllarca gizli iktidarlarını sürdürenler, başkanlık sistemiyle bu güçlerini yitirecek olmanın telaşı içinde bulunduklarını ifade etti.

"TÜRKİYE, 10 AĞUSTOS TARİHİ İTİBARİYLE YENİ BİR DÖNEME GİRDİ"

Türkiye'nin, 10 Ağustos 2014 tarihi itibariyle yeni bir döneme girdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, bu sürece Yeni Türkiye diyoruz. Bu tarih itibariyle yeni anayasa meselesi, artık bir tercih olmaktan çıktı, bir zorunluluk haline dönüştü. Çünkü yüzde 52 artık yeni Türkiye diyor, yeni anayasa diyor. Tabii ki yeni anayasayla birlikte millet aynı zamanda başkanlık sistemi diyor, bunu meydanlarda konuştuk. Mevcut parlamenter sistemimizde Cumhurbaşkanı, hükümet, meclis, yargı ve pek çok kurum arasındaki ilişkiler zaten sorunluydu, bunları 12 yıl boyunca yaşadık. Sistem sık sık krize girdiği için darbelere, darbe ve vesayet heveslilerine uygun bir iklim ortaya çıkıyordu, geçmişte bunları hep yaşadık. Düşünebiliyor musunuz? Çok partili siyasi dönemde bu ülke 16 ayda bir hükümet değiştirmiştir. Bu ülkede istikrar olur mu, bu ülkede güven olur mu, bu ülkede kalkınma olur mu? Fakat bakın, tek partili bir iktidar yakaladık 2002 Kasım ve düşünebiliyor musun? Bir anda 230 milyar dolardan 840 milyar dolara ne yaptık? Çıktık. Bu böyle oldu. Ama şimdi de burada ne var? Bir patinaj var, şimdi bunu da aşmamış lazım. Bunu aşabilir miyiz? Aşarız. Neyle? Başkanlık sistemiyle. Yaklaşık 70 yılı bulan çok partili siyasi hayatımızın, toplam 30 yılı güçlü tek parti yönetimleriyle geçerken, 40 yılımız darbe ve koalisyon dönemleriyle adeta heba oldu. Türkiye'nin bugüne kadar elde ettiği tüm önemli kazanımların da, bu 30 yılın eseri olduğunu görüyoruz. Bu tecrübe ışığında, bir daha darbelere, vesayet girişimlerine, krizlere meydan vermeyecek yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Biz, yeni anayasa arayışlarını, işte bu bakımdan önemli bir fırsat olarak görüyoruz diye konuştu.

Yeni anayasayla birlikte başkanlık sistemine de geçilmesinin gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Türkiye'nin, bu temeller üzerinde yükseleceğini söyledi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık deyince, birilerinin adeta tüylerinin diken diken olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Bunları gören de, Türkiye 70 yıldır mükemmel bir parlamenter sistem tecrübesi yaşıyor, başkanlık sistemiyle bu kazanımdan vazgeçiyor sanır. ya niye o zaman 10 yılda bir bu ülkede, affedersiniz, ihtilaller oluyordu ya, neden? Demek ki sağlıklı olmamış bu iş. Şu anda G-20 ülkelerinin en ileri 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bunlar o zaman akıllarını mı yitirdiler de başkanlık sistemini kullanıyorlar? Bunların içerisinde dünyanın işte en ileri ülkeleri, başta Amerika olmak üzere, bakıyorsun Meksika, Arjantin, Brezilya, öbür tarafta Rusya, Fransa, bütün bunlar başkanlık sistemiyle; sadece bunların içinde Fransa yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. ve şöyle bir 70 yılın icmaline bir bakıyoruz, 40 yıllık bir kaybımız var, bu kaybın milletimize hem can, hem mal olarak çok büyük bir maliyeti söz konusu. Geçtiğimiz 12 yılda gerçekleştirdiğimiz büyük atılım olmasaydı, bugün Türkiye'nin dünyada nerede yer alacağını takdirlerinize bırakıyorum. Şu gerçeği görmek ve kabul etmek mecburiyetindeyiz: Mevcut sistemle buraya kadar. Daha ileriye gitmek istiyorsak, sistemi değiştirmek zorundayız. Aksi takdirde yeniden patinaj yapmaya, yeniden yerimizde saymaya, hatta Allah göstermesin, gerilemeye başlarız. Meseleye bu açıdan baktığımızda, hem dünyadaki mevcut uygulamalar, hem de kendi devlet geleneğimiz, bize başkanlık sistemini işaret ediyor. Dünyada başkanlık sisteminin çok farklı uygulamaları var. Amerika Birleşik Devletleri örneği var. Güney Amerika ülkelerindeki uygulamaları biliyoruz. Fransa'daki yarı başkanlık sistemi daha farklı bir örnek olarak karşımızda bulunuyor. Tüm bunları inceleyerek, kendi ihtiyaçlarımızı, kendi kültürümüzü de önümüze koyarak bir başkanlık sistemi oluşturabiliriz. Bunu özellikle de Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında zaten böyle bir çalışmayı yaptık, ama maalesef orada da beklenen noktaya gelinemedi, çünkü bundan gocunanlar var. Neymiş efendim? Türkiye'ye mahsus başkanlık sistemi olmazmış. Niçin olmasın? Kendimize bu güvensizlik niye? Nihayetinde seçimi yapacak ve hesap verilecek merci millet değil mi?"

Başkanlık sistemine karşı çıkanların, aslında milletle, milli iradeyle yüzleşmekten korktuklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların milletten alamadıkları desteği, kanatları altına sığındıkları vesayet odaklarında bularak, yıllarca gizli iktidarlarını sürdürenler, başkanlık sistemiyle bu güçlerini yitirecek olmanın telaşı içinde bulunduklarını ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ, KENDİ GELECEKLERİNE FEDA EDENLERİN DÖNEMİ ARTIK BİTTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin geleceğini kendi geleceklerine feda edenlerin dönemi artık bittiğine işaret ederek, "Bu ülkede son 12 yıldır gizli iktidarların yerini milletin iktidarı aldı, inşallah bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Artık Türkiye tüm gücünü, tüm imkanlarını, tüm enerjisini 2023 hedefleri için seferber edecek. Bununla da kalmayacak, 2053 ve 2071 vizyonlarının hazırlıklarına başlayacak. Yeni Türkiye, işte budur. Yeni Anayasa işte bunun için gereklidir. Başkanlık sistemine işte bunun için ihtiyaç var. Milletimizin idrakinin, ferasetinin, basiretinin, irfanının bir kez daha karanlık senaryolara galip geleceğine inanıyorum. Önümüzdeki dönemin bu bakımdan hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ak Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title