Haberler

'' Creatıve Musıc Studıo'' İstanbul'da Canlanacak

Bir dönemin caz müziği efsane okullarından ''Creative Music Studio'', bir süre burada eğitim gören Türk cazcı İsmet Sıral'ın hayali doğrultusunda İstanbul'da canlandırılacak.

Bir dönemin caz müziği efsane okullarından ''Creative Music Studio'', bir süre burada eğitim gören Türk cazcı İsmet Sıral'ın hayali doğrultusunda İstanbul'da canlandırılacak.

Argos Kültür Sanat tarafından hayata geçirilecek projeye ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de bir basın toplantısı düzenlendi.

İsmet Sıral Creative Music Studio (ISCMS) Direktörü Dost Kip, 5 yıl önce hazırladığı ''İsmet Sıral Creative Music Studio-İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi'' adlı belgesel sırasında bu projenin temellerinin de atıldığını belirtti. Kip, 1971-1984 yılları arasında ABD'de Woodstock'ta faaliyet gösteren Creative Music Studio'nun caz müziğinin efsane isimlerini bir araya getiren bir okul olduğunu ve dünya müziğine yeni açılımlar getirdiğini kaydetti.

Bu okulda, bir dönem Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden, saksafon, ney ve flüt sanatçısı İsmet Sıral'ın da bulunduğunu hatırlatan Kip, Sıral'ın bu okulu Türkiye'de Marmaris'te kurma hayalini yıllarca gerçeğe dönüştürmeye çalıştığını, bu proje için değerlendirmek istediği Turunç'taki arsasını kaybetmesi üzerine gelişen olaylarla da yaşamına son verdiğini anlattı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi, Art Craft, Collectif gibi kurum ve kuruluşların desteğiyle projeyi hayata geçirdiklerini belirten Kip, Sıral'ın dünyanın dört bir yanından gelen cazcıları bir araya getiren ''Creative Music Studio''yu kurma hayalini 3 günlük bu çalışma atölyesiyle hayata geçirmeyi, gelecek yıllarda da ISCMS'yi bir yaz okuluna dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kip, ''Bizim amacımız da, İsmet Sıral'ın en önemli meselelerinden olan Anadolu'nun sesleriyle dünya müziğinin seslerini en güzel nerede nasıl buluşturacağımızı bulmak'' dedi.

Creative Music Studio'nun kurucusu kompozitör Karl Berger de, bu okulu kurduklarında dünya müziğinin ne olduğuna yönelik kimsenin bilgisinin bulunmadığını, zamanla okulda pek çok caz müzisyeninin bir araya geldiğini anlattı.

Okulun yaklaşık 14 yıl faaliyet gösterdikten sonra 1984 yılında, ''O dönemde dünyada yaygınlaşan materyalist havada müzik alanında yaşanan tekelleşmeyle'' kapandığını belirten Berger, iletişimin kolaylaştığı günümüzde okulun tekrar açılması için uygun bir ortam bulunduğunu ifade etti. Berger, bu çabayı gösterenlere teşekkür etti.

-ÖMER FARUK TEKBİLEK, MISIRLI AHMET, MERCAN DEDE...-

Projeye katılan sanatçılardan Ömer Faruk Tekbilek de, bu teklif kendisine geldiğinde gurur duyduğunu ve kendisini şanslı hissettiğini belirterek, ''Çünkü İsmet Sıral, hayatıma çok büyük yön verdi. Onun hatırasını yaşatmak, böyle bir projede olmak benim için büyük bir gurur'' diye konuştu.

Ritim sanatçısı Mısırlı Ahmet de, Sıral'la tanışma imkanı olmadığını dile getirerek, ''Kendisini adadığı dava, benim de kendimi adadığım dava. Hepimiz etnik kökenden gelip, hayatta aradığımız şekli enstrümanımızla dışarı vuruyoruz'' dedi.

Mercan Dede de, ''Bana yurtdışında 'Doğu ile Batıyı birleştiren bir müzik yapıyorsunuz' diyorlar. Ama ben onlara, Türkiye'de benden önceki kuşaklarda bunu yapan insanlar var diyorum'' diye konuştu.

1960'lı ve 1970'li yıllarda bu misyonu taşıyan müzisyenlerin bir fidan diktiklerini, bugün de bu fidanın filizlendiğini belirten Mercan Dede, bu projenin sonraki kuşaklara kapı açacak bir proje olduğunu anlattı.

İsmet Sıral Creative Music Studio'ya katılmak isteyenler, www.iscms.org web adresinden kayıt yaptırabilecek.

6 Temmuz Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de başlayacak ISCMS'de açılış konferansının ardından, aynı gün Hintli sanatçı Trilok Gurtu'nun ''Hint Ritimleri ve Dünya Müziği'', Mısırlı Ahmet, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Ömer Faruk ve Hacı Ahmet Tekbilek'in ''Anadolu Müziğinden Enstrümanlar ve Teknikler'' başlıklı çalışma atölyeleri izlenebilecek.

Erol Parlak Bağlama Beşlisi, Mercan Dede, Marilyn Crispell, Henry Grimes, Tani Tabbal, John Lindberg, Cyro Baptista, Erkan Oğur gibi sanatçıların çalışma atölyeleriyle 7 ve 8 Temmuzda da devam edecek ISCMS, 8 Temmuz akşamı, tüm sanatçıların katılacağı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserle sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title